Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tenis

Serena Williamsová získala šiesty titul, vyrovnala Evertovú

Tenistka Serena Williamsová. FOTO TASR/AP

Americká tenistka obhájila 2000 bodov z vlaňajška a získala prémiu štyri milióny dolárov - najvyššiu v tenisovej histórii.

New York 8. septembra (TASR) - Americká tenistka Serena Williamsová sa stala šiestykrát v kariére víťazkou ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji US Open a vyrovnala rekordný zápis Open éry krajanky Chris Evertovej. Svetová i nasadená jednotka si vo finále v pozícii obhajkyne titulu poradila s desiatkou "pavúka" Dánkou Caroline Wozniackou za 75 minút hladko v dvoch setoch 6:3, 6:3 a vo Flushing Meadows zavŕšila víťazný hetrik.

Mladšia zo sestier Williamsových vybojovala celkovo 18. grandslamovú singlovú trofej a vyrovnala sa Evertovej i ďalšej americkej legende Martine Navratilovej. V historickej tabuľke sa delí o druhé miesto, na čele je s 22. triumfami Nemka Steffi Grafová. Vyhrať trikrát záverečné podujatie veľkej štvorky sa naposledy podarilo Evertovej, ktorá v New Yorku zvíťazila dokonca štyrikrát za sebou v rokoch 1975-1978.

Serena Williamsová obhájila 2000 bodov z vlaňajška a získala prémiu štyri milióny dolárov - najvyššiu v tenisovej histórii. Tri milióny za nedeľňajší triumf, ďalší milión za prvenstvo v hodnotení US Open Series. Wozniacka, ktorá strávila na čele rebríčka WTA 67 týždňov, si na prvý grandslamový titul musí ešte počkať. Napriek finálovej prehre sa vráti do Top ten a poskočí vo svetovom rebríčku na 9. miesto.

Serena Williamsová bola od začiatku duelu s Wozniackou aktívnejšou hráčkou, tlačila súperku do defenzívy, prezentovala sa pestrou škálou víťazných úderov. Dvakrát síce nedokázala potvrdiť brejk, no za stavu 3:2 opäť prelomila podanie Dánky a prvý set získala vo svoj prospech. V druhom dejstve si po rýchlom brejku vybudovala náskok 3:1 a zápas už dotiahla do úspešného konca. Za stavu 5:3 premenila pri podaní súperky hneď prvý mečbal a upravila vzájomnú bilanciu s Wozniackou už na 9:1.

Hlasy po stretnutí

Američanka počas slávnostného ceremoniálu najskôr poďakovala divákom. "Fanúšikovia boli fantastickí, ďakujem im za podporu. Lomcujú so mnou veľké emócie. Prvý grandslamový titul som získala na US Open ako 18-ročná a som veľmi rada, že môj 18 prišiel práve v New Yorku. Ako malé dieťa s tenisovou raketou som ani len nesnívala o tom, že moje meno budú raz vyslovovať spolu s takými legendami, ako Evertová či Navratilová. Nevedela som si to predstaviť. Tenis jednoducho milujem a robím tento šport pre to, aby som si po skončení turnaja mohla vychutnať, aké je to stáť na dvorci s trofejou pre víťazku. Ďakujem mojim rodičom i môjmu trénerovi," povedala Serena Williamsová vo svojom prejave.

Wozniacka zložila súperke poklonu. "Serena hrala lepšie ako ja a vyhrala zaslúžene. Sme veľmi dobré kamarátky a som rada, že si splnila sen. Je pre mňa veľkou inšpiráciou a ozajstnou šampiónkou. Nemyslím si, že v tenise stačí k úspechu talent. Serena tvrdo pracuje každý deň ako ostatné tenistky. Rozdiel je v tom, že na grandslamoch sa vždy dokáže vyhecovať k maximálnym výkonom aj vďaka skvelému podaniu, ktoré je jej veľkou zbraňou. Je schopná diktovať tempo hry a naháňať nás po kurte. Ďakujem fanúšikom za podporu, ktorú mi prejavili v uplynulých dvoch týždňoch, ďakujem mojím rodičom, priateľom i celému tímu."

ženy - dvojhra - finále:
Serena Williamsová (1-USA) - Caroline Wozniacka (10-Dán.) 6:3, 6:3