Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tenis

Marián Vajda získal ocenenie pre Trénera roka ATP

Marián Vajda, archívna snímka. Foto: TASR Oliver Ondráš

N. Djokovič si vyslúžil cenu Comeback roka.

Londýn 9. septembra (TASR) - Slovák Marián Vajda získal ocenenie pre Trénera roka Asociácie tenisových profesionálov (ATP). Zvíťazil v hlasovaní trénerských kolegov po tom, ako v apríli obnovil spoluprácu s Novakom Djokovičom a srbského zverenca doviedol k grandslamovým titulom vo Wimbledone a na US Open, ako aj k postu svetovej jednotky. Djokovič si vyslúžil cenu Comeback roka.

Päťdesiattriročný Vajda sa stal tretím držiteľom trénerskej pocty v histórii. Jej vyhlasovanie zaviedli iba v roku 2016, keď ocenili Švéda Magnusa Normana za prácu so Švajčiarom Stanom Wawrinkom. Vlani ju dostal Neville Godwin z Juhoafrickej republiky, kouč svojho krajana Kevina Andersona.

Tandem Vajda, Djokovič sa po ročnej prestávke opätovne zišiel na turnaji v Monte Carle. Okrem rozšírenia grandslamovej zbierky na štrnásť prvenstiev sa Djokovič radoval aj z trofejí na podujatiach ATP World Tour Masters 1000 v Cincinnati a Šanghaji. Na čelo svetového rebríčka vo dvojhre sa vrátil v pondelok po takmer dvoch rokoch. Stal sa iba druhým hráčom v histórii, ktorý sa v priebehu sezóny prepracoval z tretej svetovej desiatky až na vrchol rebríčka. Pred osemnástimi rokmi sa rovnaký kúsok podaril Rusovi Maratovi Safinovi. Djokovič sa po skončení Australian Open podrobil operácii lakťa a na okruh ATP sa vrátil v apríli. Po obnovení spolupráce s Vajdom išla jeho forma rapídne nahor a od tenistov dostal najviac hlasov v kategórii Comeback roka.

Djokovič dostane aj trofej pre koncoročnú svetovú jednotku, ceny sa budú odovzdávať na piatkovom galavečere pred štartom Turnaja majstrov v Londýne. Od Wimbledonu má zápasovú bilanciu 31-2, vďaka triumfu v Cincinnati dosiahol kariérny úspech Golden Masters - stal sa prvým hráčom so všetkými deviatimi titulmi na úrovni Masters 1000. Líder rebríčka bol aj na konci rokov 2011, 2012, 2014 a 2015, v tomto ohľade je na druhom mieste histórie spoločne s Jimmym Connorsom a Rogerom Federerom. Rekordér Pete Sampras končil rok na vedúcej pozícii šesťkrát.

Z čela už Djokoviča nikto nemôže zosadiť, pretože Rafael Nadal sa odhlásil z podujatia. Španiela si hráči vybrali ako nositeľa Ocenenia Stefana Edberga za športový prístup. Švajčiar Federer uspel v ankete o najobľúbenejšieho tenistu medzi fanúšikmi po šestnásty raz za sebou.sebou.