Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Tenis

VIDEO: Skvelý Federer na Turnaji majstrov opäť bodoval, Nišikori končí

Švajčiarsky tenista Roger Federer na Turnaji majstrov v Londýne Foto: TASR/AP

O druhom semifinalistovi rozhodne večerný súboj medzi svetovou jednotkou Srbom Novakom Djokovičom a Čechom Tomášom Berdychom, ktorý potrebuje na postup uspieť v dvoch setoch.

Londýn 19. novembra (TASR) - Švajčiarsky tenista Roger Federer postúpil do semifinále Turnaja majstrov v Londýne suverénne bez jedinej prehry. Grandslamový rekordér vo svojom záverečnom vystúpení v skupine Stana Smitha zdolal vo štvrtok Japonca Keia Nišikoriho za 2:13 h v trojsetovej bitke 7:5, 4:6 a 6:4.

Nišikori tak stratil šancu na postup medzi elitné kvarteto. O druhom semifinalistovi rozhodne večerný súboj medzi svetovou jednotkou Srbom Novakom Djokovičom a Čechom Tomášom Berdychom, ktorý potrebuje na postup uspieť v dvoch setoch. Ak Srb získa aspoň set, zabezpeči si semifinálovú miestenku.

Tretí nasadený Federer mal po triumfoch nad Berdychom i Djokovičom postup do semifinále istý už pred súbojom s Nišikorim a svoju víťaznú sériu ešte natiahol. V prvom sete viedol Švajčiar po brejku vo štvrtej hre 3:1, vzápätí ale stratil svoj servis dvakrát za sebou a do výhody sa dostal Nišikori. Ten otočil na 4:3 a podával, no Federer manko dokázal zmazať a v koncovke setu ukázal pevnejšie nervy - súpera brejkol za stavu 6:5, keď pri podaní Nišikoriho premenil hneď prvý setbal.

V druhom dejstve sa Federer rýchlo ujal vedenia 4:1 a zdalo sa, že zápas už bude v jeho réžii. Japonec ale zabojoval, získal päť hier za sebou a otočil na 6:4 vo svoj prospech. V rozhodujúcom sete opäť 34-ročný Švajčiar neudržal náskok 4:1, v desiatej hre však šiestykrát prelomil servis Nišikoriho. Volejom využil hneď prvý mečbal a vzájomnú bilanciu so svojím súperom upravil na 4:2 zo svojho pohľadu.



Federer vyhral v skupine aj do tretice, hoci v zápase až päťkrát stratil svoj servis. "Bol to veľmi dobrý duel, aj keď v ňom bolo až príliš veľa brejkov. Ale Kei ukázal, že je veľký bojovník a dokázal mi zobrať podanie najmä po výborných returnoch z druhého podania. Hral dostatočne agresívne, dvakrát dokázal vyrovnať z 1:4. Bolo to dnes veľmi tesné a som rád, že som to dotiahol do víťazného konca. Už sa tešim na semifinále," povedal po zápase Federer, ktorého v sobotu v boji o postup do finále čaká krajan Stan Wawrinka alebo domáci Andy Murray.

Djokovič bude v Londýne pokračovať v boji o svoj štvrtý titul za sebou a piaty celkovo. Postup ďalej mu mohol zmariť Berdych, potreboval však svetovú jednotku zdolať v dvoch setoch. Senzácia sa nekonala a zverenec Nemca Borisa Beckera a slovenského trénera Mariána Vajdu upravil vzájomnú bilanciu s Berdychom na 21:2 vo svoj prospech.

Srb odštartoval duel o postup vo veľkom štýle, v úvodných dvoch hrách stratil jedinú loptičku a ujal sa vedenia 2:0. Berdych dokázal vyrovnať na 2:2, osudným sa mu ale stala strata servisu v ôsmej hre za stavu 3:4. Djokovič vzápätí brejk potvrdil a po jeho triumfe 6:3 v prvom sete bolo jasné, že účasť v semifinále mu neunikne. V druhom sete Berdych otočil z 0:2 na 3:2, ale koncovka patrila jeho súperovi. Djokovič získal druhé dejstvo 7:5 a v sobotu nastúpi proti Nadalovi.

Turnaj majstrov v Londýne, skupina Stana Smitha:
Roger Federer (3-Švajč.) - Kei Nišikori (8-Jap.) 7:5, 4:6, 6:4
Novak Djokovič (1-Srb.) - Tomáš Berdych (6-ČR) 6:3, 7:5


Tabuľka:
1. Roger Federer 3 3 0 6:1 3
2. Novak Djokovič 3 2 1 4:2 2
------------------------------------
3. Kei Nišikori 3 1 2 3:5 1
4. Tomáš Berdych 3 0 3 1:6 0