Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tenis

DAVIS CUP: Slováci privítajú vo februárovej kvalifikácii Kanadu

Na snímke slovenský reprezentant Martin Kližan. Foto: TASR/Michal Svítok

Hrať sa bude 1. a 2. februára, víťaz zápasu si vybojuje účasť v Madride.

Londýn 30. októbra (TASR) - Slovenskí tenisti privítajú v kvalifikácii o postup na finálový turnaj Davisovho pohára Kanadu. Rozhodol o tom utorňajší dodatočný žreb v londýnskej centrále ITF. Hrať sa bude 1.2. februára, víťaz zápasu si vybojuje účasť v Madride.

Finálový turnaj Davisovho pohára sa uskutoční 18.-24. novembra 2019 na harde v aréne La Caja Magica za účasti 18 tímov. Istú účasť má kvarteto tohtoročných semifinalistov Francúzsko, Chorvátsko, Španielsko, USA a dvaja držitelia voľných kariet Argentína s Veľkou Britániou, Doplní ich tucet úspešných tímov z kvalifikácie.

Slovensko si zahrá vo svetovej skupine po 13-ročnej prestávke. Účasť medzi elitou si zabezpečilo vďaka víťazstvu 3:1 nad Bieloruskom na antuke v NTC. Hlavným strojcom triumfu bol Martin Kližan, ktorý vyhral obe dvojhry a po boku Filipa Poláška uspel aj vo štvorhre.

S Kanadou majú Slováci priaznivú bilanciu 1:0. V septembri 1997 zvíťazili v Montreale 4:1 a prvýkrát v histórii postúpili do svetovej skupiny. Dva body vtedy získal Dominik Hrbatý, terajší kapitán slovenského tímu, o ďalšie dva sa zaslúžil Karol Kučera.

Hrbatý tvrdí, že jeho zverenci majú na to, aby Kanadu vo februári zdolali a postúpili do Madridu. "Je to veľký súper, po dlhom čase privítame na Slovensku veľké mená, akými sú Miloš Raonič, Denis Shapovalov či Vasek Pospisil. Po prvý raz od roku 2005 bude bratislavské NTC vypredané a diváci vytvoria neopakovateľnú atmosféru. Na 99 percent budeme hrať na antuke. Všetci Kanaďania sú dobrí servismani odrastení na hardoch a v halách, antuka by im mala vyhovovať najmenej. Martin Kližan, Jozef Kovalík, Norbert Gombos na tomto povrchu vedia hrať, to isté platí aj o deblistovi Filipovi Poláškovi. Máme potenciál na to, aby sme vyhrali tento veľký zápas a postúpili na finálový turnaj do Madridu," povedal pre TASR šéf slovenskej lavičky.

Žreb potešil aj generálneho sekretára Slovenského tenisového zväzu Igora Mošku. "Po dlhých rokoch privítame v Bratislave súpera svetového mena. O lístky na Kanaďanov bude veľký záujem a mal by byť plný dom. Je to veľmi atraktívny súper, ktorý má vo svojom strede výborných hráčov. Raonič bol dlhé roky vo svetovej Top ten, predvlani postúpil do finále Wimbledonu. Shapovalov patrí k najväčším talentom mužského svetového tenisu a Pospisil je nielen výborný deblista, ale aj slušný singlista. Predpokladám, že naši chlapci s Dominom Hrbatým sa určite rozhodnú pre antuku. Raonič má totiž delový servis a hrá výborne na harde i na tráve," uviedol pre TASR Moška.

Norbert Gombos na margo zámorského súpera uviedol. "Kanada má veľmi silný tím na čele s Raoničom, Shapovalovom a Pospisilom. My však budeme mať výhodu domáceho prostredia, čo je pre nás veľmi dobré. Bude nás to motivovať podať čo najlepšie výkony. Dúfam, že nás príde povzbudiť čo najviac fanúšikov."

Žreb kvalifikácie o postup na finálový turnaj Davisovho pohára:

Brazília - Belgicko
Uzbekistan - Srbsko
Austrália - Bosna a Hercegovina
India - Taliansko
Nemecko - Maďarsko
Švajčiarsko - Rusko
Kazachstan - Portugalsko
Česko - Holandsko
Kolumbia - Švédsko
Rakúsko - Čile
SLOVENSKO - Kanada
Čína - Japonsko