Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Tenis

DAVIS CUP: Chorváti nastúpia vo finále proti Argentíne bez Čoriča

Chorvátsky tenista Borna Čorič. Foto: TASR/AP

Na harde vo vypredanej aréne v Záhrebe sa budú spoliehať najmä na Marina Čiliča, argentínskym tromfom na ceste za prvým titulom bude Juan Martin del Potro.

Záhreb 24. novembra (TASR) - Chorvátski tenisti chcú vo vyvrcholení tohtoročnej edície Davisovho pohára proti Argentíne nadviazať na finálový triumf z bratislavského NTC. Po víťazstve 3:2 nad Slovenskom sa v decembri 2005 prvýkrát v histórii tešili zo zisku prestížnej "šalátovej misy". Na harde vo vypredanej aréne v Záhrebe sa budú spoliehať najmä na Marina Čiliča, argentínskym tromfom na ceste za prvým titulom bude Juan Martin del Potro.

Vzájomná bilancia hovorí v prospech Juhoameričanov, ktorí vyhrali všetky tri stretnutia. Čilič však verí, že trofej zostane v Chorvátsku. "Chceme dosiahnuť to, čo partia okolo Ivana Ljubičiča a Maria Ančiča v roku 2005. Ivan mal vtedy skvelú sezónu a vyhral 11 z 12 daviscupových duelov. Jedinú prehru mu uštedril v bratislavskom finále Dominik Hrbatý. V uplynulých rokoch sa začal formovať nový chorvátsky tím. Pribudol do neho talentovaný Borna Čorič, v osobe Ivana Dodiga sme našli kvalitného deblistu. Veľmi nám pomohol aj návrat Iva Karloviča. Mali sme ťažký žreb a prvé dva zápasy sme museli odohrať vonku. O to viac si ceníme postup do finále," povedal Čilič pre oficiálnu daviscupovú stránku.

Chorvátsky kapitán Željko Krajan napokon nebude môcť počítať s Čoričom, ktorý sa nestihol úplne zotaviť zo zranenia. V nominácii ho tesne pred štvrtkovým žrebom nahradil Franko Skugor. Informovalo o tom twitterove konto Davisovho pohára. Podľa Krajana bude finále pre celé Chorvátsko výnimočná udalosť. "Je úžasné, že taká malá krajina má šancu vybojovať jednu z najcennejších športových trofejí. Je to pre nás privilégium a zároveň obrovská motivácia. Hráme doma, pre túto generáciu hráčov je to jedinečná príležitosť zapísať sa do histórie," zdôraznil bývalý tréner slovenskej jednotky Dominiky Cibulkovej.

Najväčšiu pozornosť bude pútať duel tímových jednotiek a bývalých šampiónov US Open Čiliča s Del Potrom. Obaja vstúpili do profikolotoča v rovnakom čase - pred 11 rokmi. "Marin je výborný hráč a môj veľmi dobrý kamarát. Poznám ho od svojich 12 rokov, naše kariéry boli v mnohom podobné. Zaslúži si byť svetovou šestkou," povedal del Potro, ktorý s Čiličom neprehral od roku 2011. "Daviscupové stretnutie je niečo úplne iné ako turnaje ATP. Uvidíme, ako to dopadne v nedeľu, veľa napovedia už úvodné piatkové dvojhry. V rokoch 1981, 2006, 2008 a 2011 sme vo finále ťahali za kratší koniec. Verím, že konečne prelomíme neúspešnú sériu. Zisk Davisovho pohára by bol pre Argentínu výnimočný moment."