Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Tenis

Spomeňte si na Andyho Roddicka, amerického tenisového bombardéra

Tridsaťročný rodák z Omahy sa lúčil s tenisovým kolotočom v slzách. Emócie s ním na vypredanom štadióne Arthura Ashea začali lomcovať už v posledných gemoch duelu proti del Potrovi. Naplno prepukli, keď si po zápase zobral mikrofón a prihovoril sa fanúšikom. Foto: TASR/AP

Vynikal servisom ako z dela, dostal sa do čela rebríčka ATP. V deň svojich tridsiatych narodenín oznámil koniec kariéry.

Bratislava 30. novembra (Teraz.sk) - Bol 5. september 2012. Na dvorci Artura Asha sa skončil zápas osemfinále US Open. Juan Martin Del Potro postupuje do ďalšieho kola. Diváci vstávajú a v stoji tlieskajú. Ich potlesk však v tento deň patrí porazenému. S kariérou sa lúči miláčik publika. Andy Roddick.


Fotogaléria z rozlúčkového zápasu:





Stal sa hviezdou


Chladná tvár, sebavedomé vystupovanie a šiltovka nasadená hlboko do očí. To bol Roddick na tenisových kurtoch. V závere posledného zápasu sa mu však na očiach leskli slzy. Posledný zápas odohral na mieste, kde získal svoj jediný grandslamový titul. Na turnaji, na ktorom ako malý chlapec každoročne sledoval z hľadiska tenisové hviezdy. Túžil sa stať jednou z nich. Stal sa.

Video z posledného zápasu Andyho Roddicka:





Aj brat hrával tenis

Narodil sa 30. augusta 1982 v Omahe. Mal dvoch starších bratov, z ktorých starší John takisto hrával tenis. V začiatkoch zvykol brať na kurt aj malého Andyho. Netrvalo dlho a aj najmladší spomedzi bratov si biely šport zamiloval. V talente však svojho staršieho brata vysoko prevýšil. Ako tínedžer vyhrával juniorské grandslamy a hovorilo sa, že vyrastá nasledovník velikánov ako sú McEnroe, Sampras, či Agassi.

Pracovitý a povestný servisom

Američan Andy Roddick vyskakuje v zápase so Španielom Fernandom Verdascom vo štvrťfinále turnaja Queens Club v Londýne 10.júna 2011. FOTO TASR/AP
Foto: TASR/AP
Nemal až toľko talentu ako spomínaní hráči, vynikal skôr pracovitosťou a najmä delovým servisom. Na okruh ATP vstúpil v roku 2000 vo veku 17 rokov. Prvé víťazstvo si pripísal hneď v druhom zápase, keď v Miami zdolal Španiela Vicenteho (40. v rebríčku ATP) 6:4 6:0. Do dosiahnutia plnoletosti si pripísal ešte jeden väčší úspech. Dostal sa až do štvrťfinále prestížneho turnaja vo Washingtone. V 3. kole si pripísal skalp skúseného slovenského tenistu Karola Kučeru. Vo štvrťfinále sa však Roddick prvýkrát stretol v zápase so svojim vzorom. Bol ním Andre Agassi. Mnohým by sa rozklepali kolená, Andy však podal kvalitný výkon a svoju kožu hviezdnemu hráčovi nepredal lacno. Podľahol tesne, dvakrát 4:6.

Doma sa mu darilo

Postupne sa etabloval na okruhu a na konto začali pribúdať prvé turnajové triumfy. Najviac sa mu darilo doma. Svojich prvých päť víťazných trofejí vyhral na americkej pôde (Atlanta 2001, Houston 2001,Washington 2001, Memphis 2002, Houston 2002).

Prelomový rok


Američan Andy Roddick sa teší z víťazstva 7:6, 6:3 nad Američanom Pete Samprasom v zápase tenisového turnaja Ericsson Open v Key Biscayne, 24.3.2001.
Foto: TASR/AP
Prelomovým však preňho bol rok 2003. V úvode sezóny na Australian Open prvýkrát okúsil chuť semifinále grandslamového turnaja. Čoskoro prišla ďalšia, cestu do finále Wimbledonu mu prekazil Roger Federer. Najväčší úspech si však pripísal na nasledujúcom US Open. Tam už semifinále prekonal, domáci grandslam dokázal vyhrať. Vo finále proti nemu stál Španiel Juan Carlos Ferrero. Roddick zvíťazil suverénne, svoju jedinú úspešnú cestu za titulom z turnaja veľkej štvorky zakončil symbolicky – nechytateľným esom. Zrodila sa nová tenisová hviezda. Stal sa svetovou jednotkou a na pozícii vydržal tri mesiace.

Federer ho zosadil

Wimbledonský víťaz Roger Federer (vľavo) zo Švajčiarska, vpravo porazený finalista Američan Andy Roddick pózujú s trofejami po skončení finále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone 5. júla 2009. Federer získal rekordný 15. grandslamový titul, keď šiestykrát v kariére vyhral prestížny Wimbledon. Vo finále mužskej dvojhry si na tráve All England Clubu ako nasadená dvojka poradil s Roddickom za 4:16 h po päťsetovej dráme 5:7, 7:6 (6), 7:6 (5), 3:6 a 16:14 a v pondelok sa vráti na čelo svetového rebríčka ATP. Dvadsaťsedemročný rodák z Bazileja vystrieda na tróne Španiela Rafaela Nadala, ktorý pre zranenie kolena nemohol obhajovať vlaňajší wimbledonský primát.
Foto: TASR/AP
Z trónu ho zosadil švajčiarsky elegán Roger Federer. Práve on ho následne pripravil o veľké množstvo ďalších trofejí. Ako príklad spomeňme ďalšie štyri grandslamové finále, do ktorých sa prebojoval. Wimbledon 2004, Wimbledon 2005, US Open 2006 a Wimbledon 2009. Vo všetkých stál medzi ním a ziskom ďalšieho grandslamu jediný hráč – Roger Federer.

Bol veľkým vlastencom, reprezentoval vždy, keď mohol. S reprezentáciou USA dokázal v roku 2007 vyhrať Davisov pohár.

Servis vysokej úrovne

Americký tenista Andy Roddick pózuje vedľa radarového displeju po zápase Davis Cupu s Rakúšanom Stefanom Koubekom. Roddickovo podanie letelo rýchlosťou 150 míľ za hodinu, čím prekonal starý rekord o jednu míľu. 6. februára v Uncasville
Foto: TASR/AP
Jeho najväčšou zbraňou bol servis. Patril k najtvrdším na okruhu a bol hrozbou pre každého súpera. Pri jeho zrode stál zvláštny pohyb, po ktorom však niekedy loptička letela rýchlosťou až 250 km/h. Nebolo prekvapením, keď si súper pri jeho podaní ani neudrel do loptičky. Obľuboval rýchle povrchy, kde ho mohol najlepšie využiť.

Neopakovateľný servis Andyho Roddicka:





Z finálových prehier, ktoré mu Federer vo finále grandslamových turnajov uštedril, ho zrejme najviac mrzí tá z roku 2009. Celú sezónu sa prezentoval vo výbornej forme, ktorá vyvrcholila práve na londýnskej tráve. Od víťazstva na slávnom turnaji ho v piatom finálovom sete delili dve loptičky. Veľmi túžil Wimbledon vyhrať. To sa mu nikdy nepodarilo. Napriek tomu sa stal uznávaným hráčom, obávaným súperom a idolom mnohých mladých tenistov. Má za sebou úchvatnú kariéru.