Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tenis

Slováci vedú nad Rakúskom 2:0, Lacko zdolal Haidera-Maurera

Na snímke Lukáš Lacko (SVK) v druhej dvojhre úvodného dňa stretnutia 2. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára tenisových družstiev Slovensko - Rakúsko proti Rakúšanovi Andreasovi Haiderovi- Maurerovi Foto: TASR/Michal Svítok

O prvý bod pre slovenský daviscupový tím sa postaral debutant Norbert Gombos po víťazstve nad Rakúšanom Dominicom Thiemom 6:4, 3:6, 6:3 a 6:4.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Slovenskí tenisti vyhrávajú po úvodnom dni stretnutia 2. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára v bratislavskom NTC nad Rakúskom 2:0. Zverenci kapitána Miloslava Mečířa sú tak iba krok od postupu do septembrovej baráže o svetovú skupinu. O druhý bod pre slovenské farby sa postaral Lukáš Lacko, ktorý v druhom singli zdolal rakúsku dvojku Andreasa Haidera-Maurera za 2:58 h po päťsetovej dráme 7:6 (3), 4:6, 4:6, 6:2 a 6:3.

Lackovi vyšiel úvod zápasu s Haiderom-Maurerom, keď v piatom geme prelomil podanie súpera a potvrdení brejku sa ujal vedenia 4:2. Rakúšan si síce v ďalších minútach vynútil tajbrejk, no v ňom ťahal za kratší koniec. V druhom dejstve mal Lacko za stavu 3:2 dva brejkbaly, nevyužil ich však, čo bol dôležitý moment zápasu. Haider-Maurer získal následne tri gemy v rade a druhý set sa stal jeho korisťou.

Fotogaléria zo zápasu Lacko vs. Haider-Maurer




Rakúsky antukár bol na koni, hneď na začiatku tretieho dejstva opäť zobral Lackovi podanie a potom mu stačilo držať si vlastný servis. Vo štvrtom sete Lacko zlepšil podanie i returny, po brejku vo štvrtom geme odskočil súperovi na 4:1 a vynútil si piate dejstvo. V ňom si zverenec trénera Ladislava Simona po brejku v šiestom geme vybudoval náskok 5:2 a zápas už dotiahol do úspešného konca. Za stavu 5:3 premenil hneď prvý mečbal.

L. Lacko: Myslel som si, že to pôjde hladko




Vedenie 2:0 je bonusom

Lacko bol po zisku druhého bodu spokojný. "Vedieme 2:0, čo je pre nás bonus. Náš cieľ bol získať v prvý deň aspoň jeden bod. Na začiatku to vyzeralo, že to možno pôjde ľahko. Brejkol som ho, on sa hľadal, nemal rytmus. Zlomilo sa to v geme na 5:5, kde mu vyšli výborne returny. Potom začal výborne servovať, celý druhý a tretí set skvele podával. Vedel som však, že mu to nemôže vydržať celý zápas. Snažil som sa nepanikáriť a čakať na šancu, ktorá prišla na začiatku štvrtého setu. Piaty set akoby hráči začínali nový zápas. Cítil som, že má toho už plné zuby, čo som využil."

L. Lacko: Hostia boli hlučnejší, to by sa nemalo stávať



Slovenského kapitána Mečířa vedenie 2:0 po prvom dni príjemne prekvapilo. "Priznám sa, že som nečakal, že vyhráme obe úvodné dvojhry. Noro Gombos odohral proti Thiemovi fantastický zápas. To bola lahôdka pre divákov. Ak bude pokračovať v takýchto výkonoch aj na turnajoch, môže sa čoskoro dostať do najlepšej svetovej päťdesiatky. V Davis Cupe debutoval, no počínal si ako skúsený harcovník, vnútil súperovi svoj štýl hry. Cením si aj víťazstvo Lukáša Lacka, ktorý dokázal otočiť nepriaznivý vývoj proti Haiderovi-Maurerovi."

M. Mečíř: Nemám rád, keď sa narúša atmosféra férovej hry



Rakúsky kapitán Clemens Trimmel bol po úvodnom dni sklamaný. "Čakal som, že bude 1:1 alebo 2:0 pre nás. Ešte však nič nie stratené. Ak chcú Slováci vyhrať, musia získať tretí bod. Určite ešte neskladáme zbrane. Zatiaľ neprezradím, koho postavím k Peyovi do štvorhry."

M. Mečíř: Prvý bod bol prekvapením, zostavu štvorhry ešte nepoznám




A. Haider-Maurer: Lacko si zaslúžil vyhrať



Gombos sa postaral o prvý bod

O úvodný bod pre slovenské farby sa postaral Norbert Gombos, ktorý v dueli dvoch daviscupových debutantov zdolal po výbornom nebojácnom výkone rakúsku jednotku Dominica Thiema za 2:27 h v štyroch setoch 6:4, 3:6, 6:3 a 6:4.

Dvadsaťtriročný člen Národného tenisového centra sa stal v poradí 20. Slovákom reprezentujúcim v bojoch o "šalátovú misu" v ére samostatnosti. V nominácii nahradil Andreja Martina a v prvej dvojhre dostať prednosť pred slovenskou rebríkovou jednotkou Martinom Kližanom. V druhom singli sa na tvrdom povrchu DecoColor v Aegon aréne predstavili Lukáš Lacko a Andreas Haider-Maurer.

Gombos čelil v druhom geme pri vlastnom podaní brejkbalu, no odvrátil ho esom a v ďalších minútach získaval vďaka odvážnej hre čoraz pevnejšiu pôdu pod nohami. Skvele servoval, dokázal s Thiemom držať krok pri dlhých výmenách od základnej čiary a v koncovke setu slávil úspech. V deviatom geme prelomil podanie Rakúšana a následne si pripísal na konto čistú hru. V druhom dejstve Thiem zlepšil returny a začal viac bodovať z jednoručného bekhendu. Po brejku v šiestom geme si vybudoval náskok 5:2 a set získal vo svoj prospech.




Do tretieho dejstva však vstúpil lepšie Gombos, ktorý v druhom geme po forhendovom winneri čistou hrou zobral súperovi podanie a po potvrdení brejku odskočil Thiemovi na 3:0. V šiestom geme nevyužil dva brejkbaly, no za stavu 5:3 premenil po bode priamo z podania v poradí druhý setbal a získal psychologickú výhodu. Vo štvrtom dejstve sa po brejku v piatom geme ujal vedenia 3:2 a skvelú daviscupovú premiéru pretavil v zisk prvého bodu pre Slovensko, hoci za stavu 4:3 musel odvracať dva brejkbaly. V desiatom geme využil pri vlastnom servise hneď prvý mečbal a získal najcennejší skalp v kariére. Thiemovi patrí v najnovšom vydaní rebríčka ATP Entry 79. priečka, Gombos je 164.


Vyhrať pri debute je neskutočné

Slovenský tenista bol po triumfe nad lídrom rakúskeho tímu mimoriadne spokojný. "Vyhrať pri daviscupovom debute pred domácim publikom je neskutočný pocit. Prekvapilo ma, že ani na začiatku zápasu som nepociťoval žiadnu veľkú nervozitu. Sústredil som sa na to, aby som dal do kurtu čo najviac prvých podaní a bol aktívny na returne. Snažil som sa hrať rýchlo, čo bola účinná taktika. Vedel som, že Thiemovi rýchlejší hard príliš nevyhovuje. Pozeral som si jeho posledné výsledky, najviac sa mu darilo na pomalších hardoch a na antuke. V druhom sete som po dvoch nevynútených chybách jedinýkrát v zápase stratil podanie, no nevyviedlo ma to z miery. Dokázal som si zachovať chladnú hlavu aj v dôležitých fázach štvrtého setu, keď som pri vlastnom servise prehrával 0:30 či 15:40. Po premenenom mečbale som prežíval neskutočnú radosť. Je to jedno z mojich najcennejších víťazstiev, veď som zdolal hráča z prvej svetovej stovky," povedal Gombos.

Gombos hecoval fanúšikov

Slovenský reprezentant si pochvaľoval podporu od lavičky i fanúšikov. "Všetci chalani mi veľmi fandili vrátane Maťa Kližana a Andreja Martina, veľmi im za to ďakujem. Prekvapilo ma, že prišlo dosť fanúšikov. Snažil som sa ich hecovať, nechcel som totiž, aby Rakúšania boli hlučnejší. Atmosféra v hľadisku ma určite nakopla k ešte lepšiemu výkonu. Bol to pre mňa jedinečný zážitok. Doteraz som sledoval slovenské daviscupové zápasy iba v televízii alebo v hľadisku, teraz som to všetko zažil na vlastnej koži. Bolo to neskutočné."

Thiem na pozápasovej tlačovej konferencii priznal, že Gombos bol lepším hráčom. "Norbert odohral veľmi dobrý zápas a počas všetkých štyroch setov si dokázal udržať vysoký level. Povrch v NTC sedí jeho hre. Mrzí ma, že som v dôležitých momentoch nevyužil šance a spravil viacero hlúpych chýb. Mám radšej duely, v ktorých ja môžem tvoriť hru, no Norbert mi to dnes nedovolil. Klobúk dolu, ako zvládol posledný gem a ako to doservoval. Necítil som žiadnu nervozitu, hoci išlo o moju daviscupovú premiéru."

D. Thiem: "Noro bol lepší"




V daviscupovej histórii ide o tretí vzájomný zápas medzi Slovenskom a Rakúskom, stav je nerozhodný 1:1. Zverenci kapitána Miloslava Mečířa na prelome januára a februára zdolali v 1. kole 1. skupiny euró-africkej zóny v NTC Lotyšsko 5:0, Rakúšania mali ako nasadený tím voľný žreb. Víťaz bratislavského duelu sa prebojuje do septembrovej baráze o účasť vo svetovej skupine.

2. kolo 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára:

SLOVENSKO - Rakúsko 2:0 po úvodnom dni

Norbert Gombos - Dominic Thiem 6:4, 3:6, 6:3, 6:4

Lukáš Lacko - Andreas Haider-Maurer 7:6 (3), 4:6, 4:6, 6:2, 6:3

sobota 14.00 Michal Mertińák, Lacko - Alexander Peya, Gerald Melzer

nedeľa 13.00 Lacko - Thiem, Gombos - Haider-Maurer