Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Tenis

Nadal si poradil s Murraym a je blízko semifinále

Španielsky tenista Rafael Nadal. Foto: TASR/AP

Murray bol po prehre sklamaný, ale svojho súpera pochválil.

Londýn 18. novembra (TASR) - Španielsky tenista Rafael Nadal zaznamenal na Turnaji majstrov v londýnskej 02 aréne druhé víťazstvo a je blízko k postupu do semifinále. Piaty nasadený hráč podujatia si v stredajšom zápase suverénne poradil s domácim favoritom a turnajovou dvojkou Andym Murraym 6:4 a 6:1. Vo večernom dueli skupiny Ilieho Nastaseho nastúpi Švajčiar Stan Wawrinka proti ďalšiemu Španielovi Davidovi Ferrerovi.

Úvod prvého setu bol vyrovnaný. Murray hneď v prvom geme brejkol súpera, no v ďalšej hre svoje podanie stratil aj on. Hráči sa postupne doťahovali do stavu 4:4, potom už prebral opraty duelu dvadsaťdeväťročný Španiel, ktorý sa dostal do pohody a vychádzal mu najmä výborný forhend po čiare. Za stavu 5:4 premenil presný krížny return a vybojovali si tri setbaly, pričom využil hneď ten prvý - 6:4. Sústredený výkon predvádzal Nadal aj v druhom sete a zakrátko sa dostal do vedenia 3:0. Ďalší gem získal Murray, a aj keď v nasledujúcich hrách zlepšil svoj výkon, na súpera nestačil. Štrnásťnásobný grandslamový víťaz tak ovládol druhý set jasne 6:1.

Pre Nadala to bolo prvé víťazstvo nad hráčom z najlepšej svetovej trojky v tejto sezóne. Vzájomnú bilanciu s Murraym vylepšil na 16:6 vo svoj prospech. "Je to pre mňa dôležitý deň, bolo to jedno z mojich najlepších víťazstiev v sezóne. Navyše na náročnom povrchu. Celkovo som hral dobre, proti Andymu to ani inak nejde. Nespravil som ani veľa chýb. Som veľmi šťastný. Je pre mňa dôležité, že som si potvrdil, že idem správnym smerom," uviedol Španiel.

Murray bol po prehre sklamaný, ale svojho súpera pochválil: "Rozhodne hrá lepši tenis ako pred niekoľkými mesiacmi. Dnes mi to nevyšlo. Zle som podával, mal som asi najnižšie percento za celý rok. Okolo 40 a v druhom sete možno 35%. To na niekoho ako je Rafa jednoducho nestačí. Ku koncu prvého setu sa veľmi zlepšil, diktoval tempo, udieral presnejšie a silnejšie. Je extrémne dobrý."

Murray má po dvoch dueloch na konte jednu výhru, a ak chce postúpiť do semifinále, musí v záverečnom zápase zdolať Švajčiara Stana Wawrinku.

Turnaj majstrov v Londýne:
Skupina Ilieho Nastaseho:
Rafael Nadal (5-Šp.) - Andy Murray (2-V. Brit.) 6:4, 6:1