Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Tenis

Obhajca Murray vo finále dvojhry proti Del Potrovi

Britský tenista Andy Murray oslavuje po jeho výhre nad Japoncom Kei Nišikorim v semifinále mužskej dvojhry na OH 2016 v Rio de Janeiro 13. augusta 2016. Foto: TASR/AP

Murray sa môže stať prvým hráčom v histórii, ktorý pod piatimi kruhmi obháji zlato v mužskom singli.

Rio de Janeiro 13. augusta (TASR) - Britský tenista Andy Murray sa stal prvým finalistom dvojhry na olympijskom turnaji v Riu de Janeiro. Obhajca zlata z Londýna 2012 si v semifinále ako nasadená dvojka poradil so štvorkou "pavúka" Japoncom Keim Nišikorim hladko 6:1, 6:4. V dueli o titul nastúpi v nedeľu proti víťazovi súboja medzi Španielom Rafaelom Nadalom a Argentínčanom Juanom Martinom del Potrom.

Murray sa môže stať prvým hráčom v histórii, ktorý pod piatimi kruhmi obháji zlato v mužskom singli. Rodák zo škótskeho Dunblane proti Nišikorimu potvrdil úlohu favorita. "Hral som a podával som veľmi dobre, tento týždeň najlepšie. Som šťastný, že som si dnes zabezpečil medailu, ale mojim cieľom je zlato, preto zajtra odovzdám všetko, aby som opäť zvíťazil. Nie je jednoduché opäť vyhrať zlato, preto to predtým ešte nik nedokázal," vyjadril sa Murray pre web Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF). Počas celého zápasu ťažil z kvalitného prvého podania, hral trpezlivo od základnej čiary a robil oveľa menej nevynútených chýb ako Japonec, ktorý v osemfinále vyradil Slováka Andreja Martina. Nišikori pôsobil na dvorci unaveným dojmom, štvrťfinálový trojsetový maratón proti Francúzovi Gaelovi Monfilsovi mu odobral veľa síl.

O osude zápasu medzi Del Potrom a Nadalom rozhodla až koncovka tretieho setu. Za stavu 4:4 Španiel po sérii nevynútených chýb stratil podanie, vzápätí však Del Potra po faoznych úderoch brejkol čistou hrou a vyrovnal na 5:5. Argentínčan sa ale rýchlo otriasol a vynútil si tajbrejk, v ktorom napokon dominoval. Po skončení súboja pokropil centrálny dvorec slzami šťastia. "DelPo", ktorý v úvodnom kole zvíťazil nad najvyššie nasadeným Srbom Novakom Djokovičom, má v Riu už isté minimálne striebro. V Londýne ukoristil šampión US Open z roku 2009 bronz. "V mojej kariére má toto víťazstvo veľkú cenu. Naozaj som nčakal postup do finále a víťazstvá nad Djokovičom a Rafom. Podarilo sa mi to a mám medailu. Favoritom finále je určite Andy. Dúfam, že dokážem behať tak ako v semifinále," citovala agentúra AP pozápasové slová argentínskeho tenistu.

Nadalovi tak Argentínčan zahatal cestu za zlatým double, Španiel sa predtým tešil z triumfu v mužskej štvorhre. "Obaja sme hrali na vysokej úrovni. Dal som do toho všetko. Jediné, čo mi teraz zostáva, je pogratulovať súperovi k víťazstvu," vyjadril sa Nadal.

muži - dvojhra - semifinále:

Andy Murray (2-V. Brit.) - Kei Nišikori (4-Jap.) 6:1, 6:4
Juan Martin del Potro (Arg.) - Rafael Nadal (3-Sp.) 5:7, 6:4, 7:6 (5)