Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Tenis

Slovenská juniorka Mihaliková prehrala vo finále štvorhry na US OPEN

Tereza Mihalíková Foto: TASR/Michal Svítok

Šestnásťročná Mihaliková, zverenka trénera Jána Studeniča, nezískala pre Slovensko štvrtú grandslamovú juniorskú deblovú trofej.

New York 7. septembra (TASR) - Slovenská tenistka Tereza Mihaliková s Bieloruskou Verou Lapkovou neuspeli vo finále štvorhry junioriek na grandslamovom turnaji US Open. So šiestym nasadeným turecko-švajčiarskym párom Ipek Soylová, Yii Belen Taichmannová prehrali v troch setoch 7:5, 2:6 a 7:10 v tzv. supertajbrejku.

Šestnásťročná Mihaliková, zverenka trénera Jána Studeniča, nezískala pre Slovensko štvrtú grandslamovú juniorskú deblovú trofej. Henrieta Nagyová v roku 1994 po boku bývalej svetovej jednotky Švajčiarky Martiny Hingisovej vyhrala štvorhru na Roland Garros. V roku 2010 sa vo štvorhre dievčat na Australian Open tešili z prvenstva Jana Čepelová so Chantal Škamlovou, v roku 2011 na Australian Open v Melbourne uspeli v debli Filip Horanský s Čechom Jiřím Veselým.

Mihaliková s Lapkovou prehrávali v úvode zápasu 1:3, následne zápas prerušili pre dážď. Po návrate na dvorec slovensko-bieloruský tandem zmazal manko brejku, no za stavu 4:5 čelil trom setbalom. Vymanil sa však zo zložitej situácie a po zisku troch gemov v rade získal úvodný set vo svoj prospech. Druhý set patril Soylovej s Taichmannovou, ktoré získali od stavu 2:2 štyri gemy v rade. V rozhodujúcom supertajbrejku Mihaliková s Lapkovou vyrovnali z 2:5 na 5:5, no koncovka patrila súperkám.

Išli si len zahrať

Mihaliková na margo vyrovnaného finálového zápasu uviedla. "V rozhodujúcich chvíľach súperky nič nepokazili, neurobili žiadnu hlúpu chybu a zahrali kvalitnú údery. V predchádzajúcich zápasoch som nepociťovala žiadnu nervozitu, no dnes to bolo predsa len iné. Triasli sa mi ruky a hneď pri mojom prvom podaní som spravila dve dvojchyby. Našťastie prišiel dážď a upokojila som sa. Po prestávke sme sa postupne rozohrali, začali sme si viac veriť a koncovka prvého setu bola v našej réžii. Škoda šiesteho gemu druhého dejstva, keď sme nevyužili vedenie 40:0 a súperky sa chytili," povedala pre TASR talentovaná Slovenka.

Rodáčka z Topoľčian vyslovila s celkovým vystúpením na US Open veľkú spokojnosť. "Finále je skvelým výsledkom, veď sme sem išli s tým, že si ideme zahrať. Keď sme videli žreb 1. kola, že nastúpime proti piatemu nasadenému austrálsko-americkému páru Bainsová, Blacková, správne sme sa vyhecovali. Dvakrát sme s nimi prehrali 8:10 v supertajbrejku, teraz sme boli odhodlané to konečne zlomiť. Povedala som si, že 'kurnik šopa', nemôžeme s nimi zasa prehrať, lebo prídem o hospitality a pôjdem domov. Po návrate na Slovensko budú určite nejaké oslavy. Rodičia mi furt posielali smsky, mala som pocit, že oslavujú po každom vyhratom geme. Teraz nás s babami čakajú MS v Mexiku."

juniorky - štvorhra - finále:

Ipek Soylová, Yii Belen Taichmannová (6-Tur./Švajč.) - Tereza MIHALIKOVÁ, Vera Lapková (SR/Biel.) 5:7, 6:2, 10:7