Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Tenis

Na US Open prepisuje Japonec Nišikori históriu, je v semifinále

Kei Nišikori je prvým japonským grandslamovým semifinalistom od roku 1933. Foto: TASR
Novak Djokovič prijíma gratuláciu od Andyho Murraya, ktorého zdolal vo štvrťfinále US Open. Foto: TASR/AP

Vo štvrťfinále mužskej dvojhry US Open si Japonec Kei Nišikori ako nasadená desiatka poradil s trojkou "pavúka" Stanom Wawrinkom.

New York 4. septembra (TASR) - Japonský tenista Kei Nišikori sa stal prvým semifinalistom mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji US Open. Vo štvrťfinále si ako nasadená desiatka poradil s trojkou "pavúka" Švajčiarom Stanom Wawrinkom po vyše štvorhodinovej päťsetovej bitke 3:6, 7:5, 7:6 (7), 6:7 (5), 6:4.

Nišikori je prvým japonským grandslamovým semifinalistom od roku 1933, keď Džiro Satch postúpil medzi elitné kvarteto vo Wimbledone. "Moje telo vydržalo napriek tomu, že som mal v nohách päťsetový maratón s Milošom Raoničom. Tieto dve víťazstvá mi dodajú veľa sebavedomia. Po skončení štvrtého setu mi nebolo všetko jedno, v rozhodujúcom dejstve som sa však dokázal zmobilizovať. Som veľmi rád, že sa mi podarilo prepísať históriu. Na US Open sa vždy cítim ako doma, v hľadisku ma podporuje veľa japonských a ázijských fanúšikov," povedal pre akreditované médiá Nišikori, ktorý dosiahol v New Yorku životný úspech.



Wawrinka zložil súperovi poklonu. "Na prvý pohľad možno vyzeral na začiatku zápasu na dvorci ako mŕtvy, no bol to len klam. Všetci dobre vieme, že Kei je kondične výborne pripraveným hráčom. Dúfal som, že budem mať v závere viac síl, no Kei veľmi dobre zvládol krízové situácie a stavy, keď musel doťahovať manko," povedal šampión Australian Open.

Novak Djokovič vyprevadil z kurtu Murrayho, čaká ho Nišikori.
Foto: TASR

Nišikori vyzve Djokoviča

Súperom Japonca Keiho Nišikoriho v semifinále bude najvyššie nasadený srbský tenista Novak Djokovič. Šampión z roku 2011 zdolal vo štvrťfinále turnajovú osmičku Brita Andyho Murrayho v štyroch setoch 7:6 (1), 6:7 (1), 6:2, 6:4. Nišikori si vo štvrťfinále ako nasadená desiatka poradil s trojkou "pavúka" Švajčiarom Stanom Wawrinkom po vyše štvorhodinovej päťsetovej bitke 3:6, 7:5, 7:6 (7), 6:7 (5), 6:4.



V prvých dvoch setoch duelu medzi Djokovičom a Murraym to bol tuhý boj a každú loptičku a rozhodlo sa až v tajbrejku. Od začiatku tretieho dejstva mal však navrch rodák z Belehradu, ktorý sa výborne pohyboval po dvorci a dokázal využiť to, že Murraymu odišlo prvé podanie. "Ďakujem všetkým fanúšikom, ktorí tu zostali tak dlho. Dúfam, že ste si to dnes užili. Dali sme s Andym do toho všetko, spravili sme síce veľa nevynútených chýb, no tie boli spôsobené tým, že prvé dva sety boli fyzicky veľmi náročné. Trvali dva a pol hodiny. Veľmi si cením postup do ďalšieho grandslamového semifinále. Nad mojím ďalším súperom zatiaľ príliš nerozmýšľam, teraz sa potrebujem hlavne dobre vyspať. Kei je veľmi talentovaným hráčom, rýchlym, veľa toho vybehá. Dlho sme proti sebe nehrali, takže to bude veľmi zaujímavé," povedal Djokovič v prvom interview priamo na kurte.

muži - dvojhra - štvrťfinále:

Kei Nišikori (10-Jap.) - Stan Wawrinka (3-Švajč.) 3:6, 7:5, 7:6 (7), 6:7 (5), 6:4, Novak Djokovič (1-Srb.) - Andy Murray (8-V. Brit.) 7:6 (1), 6:7 (1), 6:2, 6:4, Kei Nišikori (10-Jap.) - Stan Wawrinka (3-Švajč.) 3:6, 7:5, 7:6 (7), 6:7 (5), 6:4



Fotogaléria k článku