Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tenis

Vo finále dvojhry US OPEN vyzve Wozniacka Serenu Williamsovú

Tenistka Serena Williamsová Foto: TASR/AP

Wozniacka sa na turnajoch veľkej štvorky prebojovala do svojho druhého finále.

New York 5. septembra (TASR) - Vo finále ženskej dvojhry na záverečnom grandslame roka US Open vyzve Dánka Caroline Wozniacka najvyššie nasadenú hráčku "pavúka" Američanku Serenu Williamsovú. Tá dovolila v druhom semifinále uhrať Ruske Jekaterine Makarovovej len štyri gemy a poľahky triumfovala 6:1, 6:3. Wozniackej uľahčila postup Číňanka Šuaj Pcheng, ktorá skrečovala zápas vo ôsmom geme druhého setu za stavu 6:7 (1), 3:4 pre zdravotné problémy. Napriek nešťastnému koncu je pre ňu semifinále doterajším vrcholom na grandslame v singlovej kariére.

Wozniacka sa na turnajoch "veľkej štvorky" prebojovala do svojho druhého finále, pri prvej skúsenosti nestačila v roku 2009 práve v New Yorku na bývalú svetovú jednotku Belgičanku Kim Clijstersovú. Svetová jednotka Williamsová si na domácom prestížnom podujatí pripíše už ôsmu účasť v singlovom finále, celkovo sa na grandslamových kurtoch bude pokúšať o zisk osemnásteho titulu.

V úvode prvého setu duelu Wozniacka - Šuaj Pcheng si obe hráčky držali svoje podanie. V siedmej hre si však vybojovala Číňanka dva brejkbaly a hneď ten prvý využila na prerazenie podania súperky. Rovnakou kartou odpovedala aj Dánka, agresívnou hrou donútila Pcheng v rozhodujúcej chvíli k nevynútenej chybe a ujala sa vedenia 5:4. Víťazku vyrovnaných výmen v prvom sete musel napokon určiť až tajbrejk, v ktorom ťahala Číňanka za kratší koniec.

Druhé dejstvo však začala podľa predstáv, keď získala prvé dva gemy. V tom nasledujúcom však urobila dvojchybu, Wozniacka využila brejkbal a znížila na 1:2. Po tretej zhode vo štvrtej hre sa dostala do výhody Dánka, Pcheng trafila nízkym forhendom do siete a bolo 2:2. V siedmom geme si za stavu 40:30 musela vziať Číňanka prestávku na ošetrenie a hoci sa za potlesku publika vrátila na kurt, po niekoľkých výmenách skrečovala duel.

Druhé semifinále malo vcelku jednoznačný priebeh. Serena Williamsová vstúpila do zápasu razantne a v prvom sete dovolila svojej súperkou uhrať len jeden gem pri jej úvodnom podaní. Následne na kurte dominovala vo všetkých činnostiach a prvé dejstvo získala za 27 minút po triumfe 6:1. To druhé malo od začiatku ešte jednoznačnejší priebeh. Za stavu 5:1 pre Williamsovú jej súperka mierne zdramatizovala zápas dvoma vyhratými hrami, no skúsená Američanka si jednozančný triumf z rúk už nepustila.

dvojhra - semifinále:

Caroline Wozniacká (10-Dán.) - Šuaj Pcheng (Čína) 7:6 (1), 4:3 - skreč Šuaj Pcheng
Serena Williamsová (1-USA) - Jekaterina Makarovová (17-Rus.) 6:1, 6:3