Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Tenis

Federer bol už na pokraji vypadnutia, famózny obrat a je v semifinále

Radosť Rogera Fedrera po výťazstve nad Monfilsom. Foto: TASR/AP

Federer sa cítil po skončení duelu ako v siedmom nebi. Je neuveriteľné, že sa mi podarilo otočiť takýto ťažký zápas, dodal.

New York 5. septembra (TASR) - Švajčiarsky tenista Roger Federer s Chorvát Marin Čilič vytvorili druhú semifinálovú dvojicu v mužskej dvojhre na grandslamovom turnaji US Open. Druhý nasadený Federer v strhujúcom štvrťfinále proti Francúzovi Gaelovi Monfilsovi otočil z 0:2 na sety, vo štvrtom dejstve odvrátil dva mečbaly a napokon po troch hodinách a 20 minútach triumfoval 3:6, 4:6, 6:4, 7:5, 6:2. Čilič si poradil so šiestym nasadeným Čechom Tomášom Berdychom hladko v troch setoch 6:2, 6:4, 7:6 (4).

Federer bol v dueli proti Monfilsovi na pokraji vypadnutia, no päťnásobný šampión z Flushing Meadows dokázal po deviaty raz v kariére otočiť duel, v ktorom prehral úvodné dva sety. Za stavu 4:5 vo štvrtom dejstve odvrátil dva mečbaly - prvý skvelým podaním, druhý víťazným forhendom po čiare. V dvanástom geme profitoval z dvoch dvojchýb súpera a v rozhodujúcom dejstve na vypredanom štadióne Arthura Ashea už dominoval. Po dvoch brejkoch si vybudoval náskok 5:1 a v ôsmom geme premenil za obrovského aplauzu fanúšikov vďaka esu hneď prvý mečbal.



Federer sa cítil po skončení duelu ako v siedmom nebi. "Je neuveriteľné, že sa mi podarilo otočiť takýto ťažký zápas. Diváci videli z oboch strán úžasný tenis a ďakujem im za podporu, veľmi nám pomohli. Za stavu 0:2 na sety som neklesal na duchu a stále som si hovoril, že je ešte dosť priestoru i času na to, aby som zápas otočil. V tenise sa hrá do poslednej loptičky a Gael ešte nebol pred cieľovou čiarou. V prvých dvoch setoch som urobil viacero zbytočných chýb, no veľmi dobre som servoval. Keď sa mi podarilo vyrovnať na 2:2, vlialo mi to veľa sebavedomia. V rozhodujúcom dejstve som ťažil z delového podania a na kurte som sa cítil čoraz lepšie. Už sa teším na semifinále proti Čiličovi. Marin predvádza na US Open vždy skvelý tenis a odkedy spolupracuje s Goranom Ivaniševičom, ktorého som vždy obdivoval, jeho výkony majú stúpajúcu tendenciu. Na turnaji v Montreale to bola veľká trojsetová bitka a aj teraz očakávam ťažký zápas," povedal Federer v prvom interview priamo na kurte.

Monfils bol po prehre frustrovaný. "Zbehlo sa to všetko rýchlo, bola to záležitosť piatich minút. Nezvládol som to fyzicky ani psychicky a Roger to využil. Po strate štvrtého setu som sa už nedokázal otriasť," povedal Francúz, ktorý bol v semifinále grandslamu iba jediný raz - v roku 2008 na Roland Garros.

Čilič sa stal prvým Chorvátom od roku 1996, ktorý postúpil v New Yorku medzi elitné kvarteto. Naposledy sa to podarilo jeho koučovi - wimbledonskému šampiónovi Ivaniševičovi. Pre Čiliča je účasť medzi najlepšou štvoricou o to cennejšia, že vlani nemohol štartovať na US Open, lebo si odpykával dopingový trest. "Bolo to pre mňa veľmi ťažké obdobie. Nevedel som, kedy a či sa mi podarí vrátiť medzi absolútnu svetovú špičku. Malo to však aj svoje pozitíva. Dozrel som a naučil som sa ísť postupnými krokmi, zo dňa na deň. Mal som obrovskú motiváciu. Od tohtoročného Roland Garros som začal cítiť, že moje výkony rastú a na US Open som prišiel veľmi dobre pripravený," povedal pre akreditované médiá Chorvát, ktorý bol na podujatí veľkej štvorky naposledy v semifinále pred štyrmi rokmi na Australian Open.

Berdych, ktorý v 2. kole vyradil slovenskú jednotku Martina Kližana, po prehre s Čiličom netajil sklamanie. "Začal som naozaj katastrofálne, v prvom sete som si trikrát prehral vlastné podanie. V grandslamovom štvrťfinále si nemôžete dovoliť takýto laxný úvod. V ďalšom priebehu zápasu už bolo ťažké zastaviť rozbehnutého súpera. V treťom sete som viedol 4:1, no Marin vďaka kvalitnému podaniu a forhendu otočil nepriaznivý vývoj a v tajbrejku mal navrch."




muži - dvojhra - štvrťfinále:

Roger Federer (2-Švajč.) - Gael Monfils (20-Fr.) 4:6, 3:6, 6:4, 7:5, 6:2, Marin Čilič (14-Chor.) - Tomáš Berdych (6-ČR) 6:2, 6:4, 7:6 (4)