Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tenis

Fed Cup mení formát, Slovenky budú bojovať o postup na finálový turnaj

Na archívnej snímke radosť z víťazstva slovenského fedcupového tímu. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Šestnásť tímov vrátane Slovenska bude 7.-8. februára bojovať o postup na 12-členný finálový turnaj, ktorý sa uskutoční 14.-19. apríla na antukových dvorcoch v Budapešti.

Londýn 27. júna (TASR) - Tenisový Pohár federácie zmení od roku 2020 formát po vzore Davisovho pohára. Šestnásť tímov vrátane Slovenska bude 7.-8. februára bojovať o postup na 12-členný finálový turnaj, ktorý sa uskutoční 14.-19. apríla na antukových dvorcoch v Budapešti.

Postúpia naň víťazi ôsmich kvalifikačných duelov, ku ktorým sa pripoja tohtoroční finalisti Austrália s Francúzskom, domáce Maďarsko a jeden držiteľ voľnej karty. Informovali o tom predstavitelia Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF).

Slovenky sa v apríli udržali v II. svetovej skupine, keď na antuke v NTC zvíťazili nad Brazíliou 4:0. Vďaka novému modelu súťaže a rozšíreniu svetovej skupiny na 16 tímov budú mať v prípade triumfu vo februárovom súboji už na jar šancu zabojovať o cennú trofej.

Generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška privítal rozhodnutie ITF zmeniť formát prestížnej ženskej tímovej súťaže. "Pre slovenský ženský tenis je to výborná správa. Ak dievčatá uspejú vo februárovej kvalifikácii, budú mať v apríli možnosť zahrať si priamo o fedcupovú trofej. Finálový turnaj bude pre hráčky zaujímavý aj z hľadiska finančného, veď príde k zvýšeniu celkovej dotácie z piatich na osemnásť miliónov dolárov. Sme radi, že ITF zohľadnila pripomienky jednotlivých národných zväzov a vo februárovej kvalifikácii sa bude hrať systémom doma-vonku," povedal pre TASR Moška.