Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Tenis

Djokovič: Triumf v Londýne je krásnou bodkou za najlepšou sezónou

Srbský tenista Novak Djokovič sa teší po triumfe na Turnaji majstrov v Londýne v nedeľu 22. novembra 2015. Srbský tenista Novak Djokovič získal svoj piaty titul na Turnaji majstrov, štvrtý v jednej sérii. Líder svetového rebríčka zdolal v nedeľňajšom finále v Londýne tretieho nasadeného Švajčiara Rogera Federera v dvoch setoch 6:3 a 6:4. Zápas trval 80 minút. Foto: TASR/AP

Srb vyhral v tomto roku rekordných šesť turnajov Masters 1000.

Londýn 23. novembra (TASR) - Má za sebou najlepšiu sezónu v kariére. Rovnako ako pred štyrmi rokmi dokázal srbský tenista Novak Djokovič vyhrať tri grandslamové turnaje - Australian Open, Wimbledon i US Open. "Nolemu" sa však na rozdiel od roku 2011 podarilo postúpiť do finále aj na parížskom Roland Garros, "čerešničkou" na torte bol nedeľňajší triumf na Turnaji majstrov v Londýne.

Pred začiatkom sezóny málokto predpokladal, že Djokovič bude v mužskom tenisovom kolotoči taký dominantný. "Táto sezóna bola pre mňa naozaj výnimočná, bola jednoducho najlepšia a londýnsky triumf bol tou najkrajšou bodkou. Klamal by som, keby som tvrdil, že som to čakal. V každom zápase sa však snažím zo seba vyžmýkať maximum a v tomto roku to bol z mojej strany naozaj vysoký level. Hral som konštantne dobre, nemal som žiadne výkyvy. Po finálovej prehre so Stanom Wawrinkom v Paríži nebolo ľahké zmobilizovať sa, no rýchlo som sa otriasol a wimbledonský triumf mi dodal veľa sebavedomia," povedal Djokovič pre akreditované médiá.

Srb vyhral v tomto roku rekordných šesť turnajov Masters 1000. Od januárovej prehry s Chorvátom Ivom Karlovičom v katarskej Dauhe postúpil do finále na 15 turnajoch za sebou. Sezónu zakončil s impozantnou bilanciou 82 víťazstiev a 6 prehier. Tri z nich mu uštedril jeho najväčší rival Švajčiar Roger Federer, ktorý v základnej skupine v Londýne prerušil jeho 23-zápasovú víťaznú šnúru a ukončil Djokovičovu trojročnú neporazenosť v hale.

Po štvrtom triumfe na Masters v rade Srb nechystal žiadne veľké oslavy. "Po dlhej a náročnej sezóne nastal ten správny čas na dovolenku. Pri obzretí sa za uplynulým rokom cítim veľkú hrdosť. Bolo tam veľa vrcholov a ťažko určiť, ktorý titul je najcennejší. Vypichol by som však grandslamové úspechy, obzvlášť si cením triumfy vo Wimbldeone a na US Open," dodal suverénny líder svetového rebríčka ATP.

Djokovič je majster, píšu svetové médiá na jeho triumf v Lodnýne

Ohlasy svetových médií na triumf srbského tenistu Novaka Djokoviča na Turnaji majstrov v Londýne:

Blic (Srb.): "Novakova dominancia na okruhu ATP pokračuje. V londýnskom finále uštedril Federerovi lekciu."

Kurir (Srb.): "Djokovič odplatil Federerovi prehru zo skupiny a vytvoril rekord v počte získaných titulov v jednom roku, londýnsky finálový triumf bol jeho jedenásty v sezóne."

Dnevnik (Srb.): "Djokovič po finálovom triumfe nad Federerom ťažko hľadal slová, ktorými by opísal úžasnú sezónu."

Blick (Švajč.): "Silný Federer si vylámal zuby na dominantnom Djokovičovi. Roger prehral v tomto roku s Nolem všetky veľké finálové zápasy."

Gazzetta dello Sport (Tal.): "Majster Djokovič zakončil rekordný rok triumfom v Londýne. V tejto sezóne v mnohom pripomínal Johna McEnroea."

Marca (Šp.): "Djokovič, večný majster. Srb vyhral štvrtýkrát za sebou Turnaj majstrov, celkovo má v zbierke už päť titulov."

L'Equipe (Fr.): "Djokovič zakončil sezónu krásnym spôsobom. Vo finále proti Rogerovi Federerovi na londýnskom koberci dominoval."

Reuters (V. Brit.): "Djokovič sa rozlúčil so sezónou vo veľkom štýle. Srb podčiarkol totálnu dominanciu v mužskom tenise bezchybným finálovým výkonom proti Federerovi."

AP (USA): "Novak Djokovič získal štvrtý titul na Masters za sebou, šesťnásobného šampióna Rogera Federera zdolal hladko v dvoch setoch."

DPA (Nem.): "Djokovič korunoval najlepšiu sezónu v kariére titulom z Londýna a vyrovnal vzájomnú bilanciu s Federerom na 22:22."