Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Tenis

Nišikori nečakane zdolal Djokoviča a postúpil do finále dvojhry

Japonský tenista Kei Nišikori reaguje v zápase proti Srbovi Novakovi Djokovičovi počas semifinále dvojhry na záverečnom grandslamovom turnaji sezóny US Open 6. septembra 2014 v New Yorku. FOTO TASR/AP

V súboji o titul nastúpi proti víťazovi druhého semifinále medzi Švajčiarom Rogerom Federerom a Chorvátom Marinom Čiličom.

New York 6. septembra (TASR) - Na listinu grandslamových víťazov pribudne nové meno, v pondelňajšom finále mužskej dvojhry na US Open totiž nastúpia proti sebe japonský tenista Kei Nišikori a Chorvát Marin Čilič. Nišikori v úvodnom semifinále po výbornom výkone zdolal ako nasadená desiatka svetovú i turnajovú jednotku Srba Novaka Djokoviča v štyroch setoch 6:4, 1:6, 7:6 (4), 6:3 a dosiahol životný úspech. Japonec je vôbec prvým ázijským hráčom vo finále podujatia veľkej štvorky. Čilič si ako nasadená štrnástka poradil s päťnásobným šampiónom US Open a grandslamovým rekordérom Švajčiarom Rogerom Federerom hladko v troch setoch 6:3, 6:4, 6:4.

Nišikori mal v nohách dva náročné päťsetové maratóny proti Kanaďanovi Milošovi Raoničovi a Švajčiarovi Stanovi Wawrinkovi, no únava nezanechala na ňom stopy. V zápase s Djokovičom bol agresívnejším hráčom, skvele returnoval a predviedol viac víťazných úderov ako favorizovaný Srb. V súboji o titul nastúpi v pondelok proti víťazovi druhého semifinále medzi grandslamovým rekordérom Švajčiarom Rogerom Federerom a Chorvátom Marinom Čiličom.

Nišikori sa nezľakol šampióna US Open z roku 2011, po druhom podaní Djokoviča permanentne dostával súpera pod tlak a po brejku v deviatom geme získal prvý set vo svoj prospech. Druhé dejstvo bolo jasne v réžii Djokoviča, ktorý zlepšil prvé podanie a dominoval v dlhých výmenách od základnej čiary. V treťom sete mal "Nole" za stavu 1:1 k dispozícii štyri brejkbaly, no ani jeden nevyužil, čo bol jeden z kľúčových momentov stretnutia. Po dvoch nechytateľných winneroch v ôsmom geme išiel Nišikori do vedenie 5:3 a hoci Djokovič vyrovnal na 5:5 a vynútil si tajbrejk, skrátená hrá patrila Japoncovi. Na začiatku štvrtého dejstva sa Nišikori po rýchlom brejku ujal vedenia 2:0 a zápas už dotiahol do úspešného konca. Za stavu 5:3 premenil zverenec trénera Michaela Changa pri podaní Djokoviča v poradí druhý mečbal.

Nišikori mal z postupu do finále obrovskú radosť. "Nenachádzam tie správne slová, byť vo finále US Open je fantastický pocit. Bolo to moje prvé grandslamové semifinále v kariére a pred jeho začiatkom tam bola mierna nervozita. Hral som však rovnako ako v predchádzajúcich zápasoch vo Flushing Meadows až nečakane dobre. Dokázal som sa vyrovnať s vysokou vlhkosťou vzduchu a náročnými podmienkami. Dlhé zápasy mi vyhovujú, zvládam ich. Novak hral v druhom sete skvele, presne a rýchlo. Dôležité bolo, že v treťom dejstve som sa dokázal opäť skoncentrovať. Veľkú zásluhu na mojom úspechu ma môj tréner Michael Chang, je medzi nami skvelá komunikácia. Ďakujem aj japonským fanúšikom, ktorí pozorne sledujú moje zápasy, hoci u nás je vtedy noc alebo skoré ráno," povedal Japonec v prvom interview priamo na kurte. Djokovič bol z vypadnutia sklamaný, no uznal kvalitu japonského súpera: "Dosiahol veľkú vec pre Japonsko. Je to veľká krajina s vyše 100 miliónmi obyvateľov. Určite bude jeho postup do finále pre tenis v Japonsku veľkou vzpruhou a povzbudením. Čo sa týka môjho výkonu, nemal som najlepší deň. Zlomový bol tretí set, v ktorom rozhodovalo pár loptičiek," komentoval Djokovič semifinálovú "bitku" s Nišikorim.

Čilič v dueli proti Federerovi ťažil zo skvelého podania a Švajčiara prevýšil aj na returne. V prvom dejstve si po rýchlom brejku vybudoval náskok 4:1 a dotiahol ho s prehľadom do úspešného konca. O osude druhého dejstva rozhodol rýchly Čiličov brejk. Na začiatku tretieho setu viedol Federer 2:0, no Chorvát bleskovo vyrovnal a po brejku v šiestom geme slávil úspech. Za stavu 5:4 premenil pri vlastnom podaní hneď prvý mečbal. Pre Čiliča je postup do finále o to cennejší, že vlani nemohol štartovať na US Open pre dopingový dištanc.

Zverenec trénera Gorana Ivaniševiča sa po postupe do finále cítil ako v siedmom nebi. "Je to pre mňa fantastický deň. Nikdy som nesníval o tom, že môže hrať takýto skvelý tenis. Dnes to bol z mojej strany životný výkon. Zdolať v troch setoch Rogera na US Open, to je neskutočné. Finále bude pre mňa i pre Keiho niečím výnimočným a senzačným. Budem sa snažiť zápas užiť a urobím všetko pre víťazstvo," povedal pre akreditované média Čilič, ktorý je prvým chorvátskym grandslamovým finalistom od roku 2001, keď Ivaniševič ako kvalifikant vyhral Wimbledon. Čilič zaznamenal proti Federerovi 43 víťazných úderov vrátane 13 es.

muži - dvojhra - semifinále:
Marin Čilič (14-Chor.) - Roger Federer (2-Švajč.) 6:3, 6:4, 6:4, Kei Nišikori (10-Jap.) - Novak Djokovič (1-Srb.) 6:4, 1:6, 7:6 (4), 6:3