Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Tenis

FANTÁZIA: Cibulková postúpila vo Wimbledone už do štvrťfinále

Na snímke slovenská tenistka Dominika Cibulková v zápase osemfinále dvojhry žien s Su-Wei Hsiehovou z Taiwanu na grandslamovom turnaji v londýnskom Wimbledone 9. júla 2018. Foto: TASR/AP

Cibulková bola vo Wimbledone medzi elitnou osmičkou aj v rokoch 2016 a 2011.

Wimbledon 7. júla (TASR) - Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa tretíkrát v kariére prebojovala do štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. V osemfinále si na tráve All England Clubu poradila s Taiwančankou Su-Wei Hsieh 6:4, 6:1. V dueli o postup do semifinále nastúpi v utorok proti dvanástej nasadenej minuloročnej šampiónke Roland Garros Lotyške Jelene Ostapenkovej, s ktorou má priaznivú bilanciu 2:0.

Na trávnatom povrchu v Eastbourne ju predvlani zdolala hladko 6:3, 6:3. Cibulková bola vo Wimbledone medzi elitnou osmičkou aj v rokoch 2016 a 2011. Teraz má už istú prémiu 281.000 libier pred zdanením a 430 bodov do svetového rebríčka WTA. Po skončení tretieho podujatia veľkej štvorky bude staronovou slovenskou jednotkou, keď predstihne Magdaléna Rybáriková, ktorá v pozícii obhajkyne vlaňajšieho semifinále vypadla hneď v 1. kole s Rumunkou Soranou Cirsteovou.

V úvodných ôsmich gemoch zápasu medzi Cibulkovou a Su-Wei Hsieh si ani jedna hráčka nedokázala podržať podanie- Premožiteľka najvyššie nasadenej svetovej jednotky Rumunky Simony Halepovej mala štyrikrát brejk k dobru, Slovenka však vždy kontrovala rebrejkom a v koncovke setu slávila úspech. Cibulkovú nevyviedla z miery ani kontroverzná situácia v desiatom geme, keď empajrová rozhodkyňa zahlásila za stavu 0:30 fiftín v prospech Cibulkovej, no po protestoch Su-Wei Hsieh a príchode supervisorky verdikt zmenila a výmenu nechala opakovať. V druhom dejstve zverenka trénera Mateja Liptáka vďaka výborným returnom i agresívnej celodvorcovej hre rýchlo odskočila súperke na 3:0 a zápas dotiahla do úspešného konca. V siedmom geme premenila hneď prvý mečbal a upravila vzájomnú bilanciu so Su-Wei Hsieh na 3:0.

Proti Ostapenkovej očakáva náročný zápas. "Ostapenková už vie, aké to je vyhrať grandslamový turnaj. Je to nevyspytateľná hráčka, nikdy neviete, čo od nej môžete očakávať. Všetko nasvedčuje tomu, že tohtoročný Wimbledon ju zastihol v správnom rozpoložení. Hrá nebojácne, chodí si po údery. Myslím si, že to bude zápas, v ktorom bude veľa dlhých agresívnych výmen a veľa winnerov," povedala Cibulková pre oficiálnu stránku turnaja.

Slovenka sa vrátila aj ku kontroverznému momentu z konca prvého setu. "Pôvodný verdikt empajrovej rozhodkyne, ktorá prisúdila fiftín mne, sa nemal meniť. S takýmto niečím som sa v mojej kariére ešte nestretla. Aj ja sa niekedy sťažujem, lebo sa cítim poškodená zlým verdiktom, ale ešte nikdy sa mi nestalo, že by empajrová po mojej sťažnosti zmenila rozhodnutie. Som hráčka, ktorá ctí zásady fair play. Bolo to naozaj smiešne. Bolo to chybne rozhodnutie empajrovej i supervisorky."

Na začiatku zápasu sa Cibulková trápila na podaní, od stavu 4:4 až do konca zápasu si však už dokázala podržať servis. "Môj servis je v každom zápase alfou a omegou úspechu. Hoci ho tvrdo trénujem, bývajú duely, v ktorých sa trápim na podaní. Všetko je to o správnom tajmingu. Keď som nervózna, mám problémy so správnym načasovaním úderov a neviem sa dostať do správneho rytmu. Vedela som však, že vďaka mojim kvalitným returnom môžem Hsieh kedykoľvek brejknúť, takže som bola pokojná a nepanikárila som. V uplynulých mesiacoch som tvrdo trénovala. Čakala som iba na to, keď príde turnaj, na ktorom všetko klapne a všetko do seba zapadne. Robila som na kurte správne veci a som veľmi rada, že zlom prišiel práve vo Wimbledone."

Ostapenková si je pred utorňajším duelom vedomá kvalít súperky. "Cibulková je rovnako ako ja agresívna hráčka, veľmi dobre sa na kurte pohybuje. Má veľmi kvalitný forhend. Myslím si však, že jej štýl hry mi bude vyhovovať. Dôležité je, aby som sa dostala do dobrého rytmu. Budem sa musieť sústrediť predovšetkým na seba, hrať svoju hru a uvidíme, ako to dopadne."

Z postupu Cibulkovej do štvrťfinále mal veľkú radosť generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška. "Blahoželám Dominike k fantastickému úspechu. Proti nepríjemnej Su-Wei Hsieh, ktorá je šikovná a má hru na trávu, podala najmä v druhom sete vynikajúci výkon. V úvode zápasu bola trochu nervózna a spravila tam niekoľko dvojchýb. Koncovku setu však zvládla bravúrne a v druhom dejstve už na dvorci dominovala. Určite má šancu aj proti Ostapenkovej, ktorá hrá riskantne, vďaka čomu vlani vyhrala Roland Garros. Videl som priamo vo Wimbledone Dominikine stretnutia proti Britke Johanne Kontovej i Belgičanke Elise Mertensovej. Kvalita jej hry rastie od zápasu k zápasu a ak bude proti Ostapenkovej dobre servovať, môže postúpiť do semifinále," povedal pre TASR Moška.

Výkon Cibulkovej vyzdvihla aj bývalá svetová desiatka Karina Cíleková-Habšudová. "Dominika je od začiatku turnaja v hernej pohode, hrá bezchybne takticky, čo potvrdila aj proti Su-Wei Hsieh. Má veľkú šancu uspieť aj vo štvrťfinále proti Ostapenkovej, ktorá je bombardérka, bude to vabank. Ostapenková hrá priamky bez rotácie a takýto štýl hry by mohol Dominike vyhovovať. Je to pre ňu prijateľná súperka," uviedla pre TASR dlhoročná slovenská fedcupová reprezentantka.

Ženy - dvojhra - osemfinále:


Dominika CIBULKOVÁ (SR) - Su-Wei Hsieh (Taiw.) 6:4, 6:1
Serena Williamsová (25-USA) - Jevgenija Rodinová (Rus.) 6:2, 6:2,
Darja Kasatkinová (14-Rus.) - Alison van Uytvancková (Bel.) 6:7 (6), 6:3, 6:2,
Angelique Kerberová (11-Nem.) - Belinda Bencicová (Švajč.) 6:3, 7:6 (5),
Julia Görgesová (13-Nem.) - Donna Vekičová (Chor.) 6:3, 6:2,
Camila Giorgiová (Tal.) - Jekaterina Makarovová (Rus.) 6:3, 6:4,
Kiki Bertensová (20-Hol.) - Karolína Plíšková (7-ČR) 6:3, 7:6 (1)