Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tenis

Cibulková históriu neprepíše, vo finále Na Li nezdolala

Čínska tenistka Li Na drží trofej po víťazstve 7:6, 6:0 proti slovenskej tenistke Dominike Cibulkovej po finálovom zápase ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open 25. januára 2014 v Melbourne. Foto: TASR/AP

Vo finále ženskej dvojhry na Australian Open uhrala proti Číňanke šesť hier.

Melbourne 25. januára (TASR) - Slovenská tenistka Dominika Cibulková neuspela vo finále dvojhry žien na grandslamovom turnaji Australian Open. Ako nasadená dvadsiatka prehrala so štvorkou "pavúka" Číňankou Na Li za 97 minút v dvoch setoch 6:7 (3) a 0:6. Tridsaťjedenročná rodáčka z Wuhanu premenila tretí finálový pokus v Melbourne vo vytúžený titul a získala druhú cennú trofej z podujatí veľkej štvorky, v roku 2011 triumfovala na antukovom Roland Garros v Paríži.

Cibulková napriek prehre s Na Li dosiahla na Australian Open životný úspech a stala sa historicky prvou slovenskou singlovou grandslamovou finalistkou. Medzi mužmi si zo Slovákov grandslamové finále zahral iba Miloslav Mečíŕ. Za éry bývalého Česko-Slovenska bojoval v roku 1986 o titul na US Open a v roku 1989 v Melbourne, v oboch prípadoch však podľahol Ivanovi Lendlovi. Cibulková na ceste do finále vyradila dve grandslamové šampiónky Talianku Francescu Schiavoneovú i Rusku Mariu Šarapovovú, v semifinále zmietla z kurtu Poľku Agnieszku Radwaňskú, proti skúsenej Na Li však ani v piatom vzájomnom zápase nenašla recept. Z Melbourne si odnáša prémiu 1,325 milióna austrálskych dolárov a 1300 bodov do svetového rebríčka WTA. V jeho novom vydaní by sa mala posunúť na 13. miesto.

Škoda prvého setu

Slovenská tenistka Dominika Cibulková odvracia loptičku počas finálového zápasu ženskej dvojhry proti čínskej tenistke Na Li na grandslamovom turnaji Australian Open 25. januára 2014 v Melbourne.
Foto: TASR/AP
Úvod finálového zápasu poznačila nervozita. Cibulková po dvojchybe hneď v úvodnom geme stratila vlastné podanie a Na Li sa po potvrdení brejku ujala vedenia 2:0. Číňanka predviedla niekoľko excelentných bekhendových longlajnov, hrala agresívnejšie ako slovenská jednotka. V ďalších minútach však svetová štvorka začala kopiť nevynútené chyby najmä z forhendu, čo bola voda na mlyn Cibulkovej, ktorá vyrovnala na 3:3. Za stavu 5:5 Na Li po druhý raz v zápase prelomila súperkino podanie a išla servovať na víťazstvo v sete. Cibulková v dvanástom geme odvrátila setbal a vynútila si tajbrejk, v ňom však dominovala Na Li. Číňanka si po sérii winnerov vybudovala náskok 5:1 a za stavu 6:3 premenila po 70 minútach v poradí druhý setbal. V druhom dejstve Na Li úplne ovládla centrálny dvorec v aréne Roda Lavera a Cibulkovej uštedrila "kanára". Za stavu 5:0 premenila pri podaní súperky hneď prvý mečbal.

Nádherné dva týždne

Slovenská tenistka Dominika Cibulková odvracia loptičku počas finálového zápasu ženskej dvojhry proti čínskej tenistke Na Li na grandslamovom turnaji Australian Open 25. januára 2014 v Melbourne.
Foto: TASR/AP
Cibulková bola napriek finálovej prehre so svojím vystúpením v Melbourne spokojná. "Prežila som na Australian Open fantastické dva týždne. Ani neviem, čo na to povedať, tlačia sa mi do očí slzy. Ďakujem celému môjmu tímu za podporu - trénerovi Maťovi Liptákovi, priateľovi Michalovi, fyzioterapeutke, kondičnému trénerovi, rodičom, ktorí pozerali zápas doma. Ďakujem aj všetkým fanúšikom, ktorí mi držali palce na Slovensku. Na Li blahoželám k zisku titulu, zaslúžila si ho. Chris Evertovej som vďačná za to, že som mohla vlani na jeseň absolvovať skvelú prípravu v jej akadémii. Australian Open sa odrazu stal mojím najobľúbenejším grandslamovým turnajom, diváci v Melbourne mi dodávali veľa energie," povedala vo svojom prejave Cibulková po prevzatí taniera pre finalistku.

Som na seba hrdá

Dominika Cibulková sa usmieva na tlačovej konferencii po ženskom finále na Australian open
Foto: TASR/AP
V konferenčnom hovore so slovenskými médiami na margo finálového zápasu poznamenala. "Bolo to moje prvé grandslamové finále, ale som hrdá na to, ako som ho zvládla a aký tenis som predviedla. Robila som všetko pre to, aby som uspela, no Na Li hrala famózne, naozaj výborne. Nemôžem si nič vyčítať. Výsledok druhého setu je trochu skresľujúci. V prvých troch gemoch som mala dvakrát 30:0, no súperka to vždy otočila, tam sa to lámalo. Zahrala niekoľko neskutočných bekhendov po lajne, ktoré som ani ja nechytila. Jediné, čo ma dnes štvalo, bolo podanie. Prvý servis mi nevychádzal tak ako v predchádzajúcich dueloch, čo Na Li dokonale využila. Hneď ma z prvých lôpt tlačila a na kurte mala dominanciu. Pred zápasom som nebola nervózna. Najhoršie bolo to čakanie, chcela som ísť čím skôr na kurt a hrať. Cítila som sa na dvorci výborne. Verím, že to nebolo moje posledné grandslamové finále, mám iba 24 rokov. Na Li bola predsa len iná súperka, ako tie predchádzajúce. Bola to hra na hru. Dobre servovala, počas celého stretnutia jej vychádzali bekhendové longlajny i krosy a dosť ma ničila z forhendu. Šarapovovú, Radwaňskú i Halepovú som dokázala dostať pod tlak, no dnes to bolo opačne. Klobúk dolu pred výkonom súperky. Na Li je veľká tenisová osobnosť a je úplne normálna aj mimo kurtu. Mám ju veľmi rada a toto víťazstvo si zaslúži," povedala Slovenka, ktorá za úspech v Melbourne vo veľkej miere vďačí trénerovi Liptákovi.

Vďaka celému môjmu tímu

"Maťo mi veľmi pomohol. Teší ma, že veci, na ktorých sme pracovali počas zimnej prípravy, som dokázala preniesť aj do zápasov. Veľká vďaka patrí aj fyzioterapeutke Ivetke Stankovej, ktorá robí zázraky, cítila som sa maximálne fit a nič ma netrápilo. Je úžasné, že počas celého turnaja tu mohol byť so mnou môj priateľ Mišo. Nesmiem zabudnúť ani na kondičného trénera Roberta Béreša. Počas zimnej prípravy ma ničil absolútnou diétou, ktorá bola brutálna. Vyzerá to tak, že asi v tom budeme pokračovať," dodala so smiechom Cibulková, ktorá vynechá buducotýždňový turnaj WTA v Paríži a po krátkom oddychu začne s prípravou na zápas 1. kola svetovej skupiny Pohára federácie proti Nemecku (8.-9. februára v bratislavskom NTC).

.

Na Li to do tretice vyšlo

Čínska tenistka Li Na sa raduje z víťazstva 7:6, 6:0 počas finálového zápasu ženskej dvojhry proti slovenskej tenistke Dominike Cibulkovej na grandslamovom turnaji Australian Open 25. januára 2014 v Melbourne.
Foto: TASR/AP
Na Li sa po zisku titulu usmievala od ucha k uchu. "Konečne držím v rukách tento pohár pre víťazku. Už dvakrát som bola blízko, do tretice to konečne vyšlo. Blahoželám Dominike k skvelému turnaju a do ďalšej kariéry jej želám len to najlepšie. Za úspech vďačím celému tímu. Môjmu trénerovi Carlosovi Rodriguezovi za skvelú prípravu, kondičnému koučovi za to, že som už štyri roky nebola zranená. Veľká vďaka samozrejme patrí aj môjmu manželovi, teraz bude v Číne slávny. Vypletáš mi rakety, nosíš mi nápoje, cestuješ so mnou po svete na turnaje. Si fakt správny chlap a más šťastie, že si ma našiel," povedala vo svojej reči Číňanka, ktorá sa po Australian Open posunie na tretie miesto svetového rebríčka.

Za kľúč k úspechu označila vyhratý prvý set. "Na začiatku zápasu sme boli obe nervózne, mne tam uletelo pár forhendov a nevychádzalo mi prvé podanie. Som však hrdá na to, ako som bojovala. Po úspešnom tajbrejku som sa upokojila a začala som predvádzať oveľa lepší tenis. Povedala som si, že mám prvý set vo vrecku, v žiadnom prípade som však zápas nepokladala za rozhodnutý. V druhom sete som hrala agresívnejšie, viac som útočila, čo bola účinná taktika." .
Čínska tenistka Na Li reční na tlačovej konferencii po finálovom zápase ženskej dvojhry proti slovenskej tenistke Dominike Cibulkovej na grandslamovom turnaji Australian Open 25. januára 2014 v Melbourne. Cibulková prehrala 6:7, 0:6.
Foto: TASR/AP
.
ženy - dvojhra - finále:
Na Li (4-Čína) - Dominika CIBULKOVÁ (20-SR) 7:6 (3), 6:0

Reakcie po finálovom zápase:

Tibor Macko, prezident STZ: "O výsledku dnešného finálového zápasu rozhodli skúsenosti. Na Li dokonale zužitkovala všetky svoje štarty vo finále grandslamov i to, že už získala titul na Roland Garros. Aj keď tam mala minikrízu, dokázala ju prekonať a v druhom sete na dvorci dominovala. Dominika hrala aj vo finále výborne, no Na Li ju nepustila k veciam, ktoré jej vyhrávali predchádzajúce zápasy. Napriek dnešnej prehre som hrdý na to, čo Domča v Melbourne predvádzala. Pre slovenský tenis to boli fantastické dva týždne. Takú športovú eufóriu sme na Slovensku už dávno nemali."
Igor Moška, generálny sekretár STZ:"Obe hráčky začali finále veľmi nervózne. Škoda, že Dominika na ňu viac nevybehla, mohla získať náskok. Kľúčový bol záver prvého setu. V druhom dejstve sa Na Li neustále zlepšovala a už bolo ťažké zastaviť ju. Škoda, že Dominike dnes nevychádzalo prvé podanie, po druhom servise ju súperka tlačila. Napriek finálovej prehre však dosiahla v Melbourne fantastický úspech a urobila Slovensku skvelú reklamu. Priznám sa, že počas slávnostného ceremoniálu a počas jej prejavu som si aj poplakal."
Vladimír Pláteník, bývalý tréner Dominiky Cibulkovej: "Dominika nehrala zle, v rozhodujúcich momentoch však nedávala súperke loptičky do forhendu, z ktorého Na Li dosť kazila. Číňanka bola na začiatku zápasu nervózna, mala iba 13-percentnú úspešnosť prvého podania. Za stavu 5:4 Domča trochu zaváhala, mala hrať o niečo aktívnejšia. Škoda, lebo k zisku prvého setu jej chýbalo pár loptičiek a potom to mohlo byť veľmi zaujímavé. V tajbrejku zahrala Na Li rutinérsky a v druhom sete potvrdila, že spolu so Serenou Williamsovou je momentálne najlepšou hráčkou na svete. Dominika napriek prehre dosiahla v Melbourne obrovský úspech. Bežný človek si ani neuvedomuje, koľko sa za tým skrýva driny, investovaných peňazí a tlaku okolia i médií. Verím, že úspech na Australian Open ju nakopne k ďalším skvelým výsledkom."
Dominik Hrbatý, bývalý slovenský daviscupový reprezentant: "Obe hráčky nastúpili na kurt nervózne. Škoda, že Domča začínala servisom, v úvode zápasu sa trápila na podaní. Potom aj vinou nevynútených chýb Na Li doťahovala a zlepšila sa. Škoda, že nezískala prvý set. Za stavu 5:5 znervóznela a prehrala si podanie. Na Li sa postavila na nohy a zahrala vynikajúci tajbrejk, ktorý odštartovala tromi winnermi. Domči nevychádzali jej zbrane, čo bola voda na mlyn súperky. Na Li vstupovala do kurtu, naháňala Dominiku. Je mi ľúto, že v druhom sete dostala "kanára", nezaslúžila si to. Napriek dnešnej prehre jej gratulujem k obrovskému úspechu, ktorý v Melbourne dosiahla. Som na ňu hrdý. Má iba 24 a najlepšie roky pred sebou. Je skúsenejšia, rozvážnejšia a verím, že na grandslamoch ešte dosiahne výrazne výsledky. Určite má na to, aby sa dostala do prvej svetovej desiatky."

Ohlasy zahraničných médií:
AP: "Na Li jasne prevýšila Cibulkovú a stala sa prvou čínskou víťazkou Australian Open"
sport.cz: "Na Li je kráľovnou Australian Open. Slovenka Cibulková dostala v 2. sete dokonca kanára"
wtatennis.com: "Na Li ovládla Australian Open. V prvom sete prežila niekoľko vypätých momentov, v druhom jasne dominovala a zdolala Dominiku Cibulkovú, vďaka čomu mohla sláviť svoj druhý grandslamový titul."
tennis.com: "Na Li na tretí pokus prelomila finálové prekliatie v Melbourne. Číňanka, ktorá budúci mesiac oslávi 32. narodeniny, vo finále zvíťazila nad Dominikou Cibulkovou a stala sa najstaršou tenistkou, ktorá získala titul na Australian Open"
blick.ch: "To, čo chce v nedeľu dokázať Stanislas Wawrinka, dokázala Na Li v sobotu. Vo finále uzemnila Dominiku Cibulkovú v dvoch setoch."
sueddeutsche.de: "Šťastné zmierenie s Melbourne. Na Li konečne vyhrala svoje tretie finále na Australian Open. V Číne je ikonou a bude ešte väčšou."
.