Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Zvolen aj Banská Bystrica postúpil do semifinále Tipsport ligy

Na snímke zľava Milan Kytnár (Zvolen) a Chris Langkow (Budapešť) počas piateho zápasu štvrťfinále play-off Tipsport ligy v hokeji HKM Zvolen – MAC Budapešť vo Zvolene 17. marca 2019. Foto: TASR - Ján Krošlák

Zvolenčania si nepripúšťali neúspech a snažili sa rázne už v úvode zápasu ukázať, kto je pánom série.

Bratislava 18. marca (TASR) - V piatom štvrťfinálovom zápase play off Kaufland Tipsport Ligy si domáci HKM Zvolen po víťazstve 3:1 nad MAC Budapešť a konečným stavom série 4:1 vybojoval semifinálovú účasť.

Hokejisti HC'05 iClinic Banská Bystrica zdolali v piatom zápase štvrťfinále play off Tipsport Ligy mužstvo HC 07 Detva 4:0, celú sériu tak vyhrali 4:1 a postúpili do semifinále.

HKM Zvolen - MAC Budapešť 3:1 (2:0, 0:0, 1:1)
Góly: 8. Mitchell (Zuzin), 9. Handlovský (Hraško, Vandas), 60. Handlovský - 49. Orbán (Burt). Rozhodovali D. Konc st., Goga - Stanzel, Jobbágy, vylúčení 3:3, navyše Brown 10 min za nešportové správanie, presilovky 0:0, v oslabení 0:0, 2319 divákov. Konečný stav série 4:1.

HKM Zvolen: Skapski - Pöyhönen, Fraser, Hraško, Vandane, Ulrych, Drgoň - Vandas, Kytnár, Handlovský - Zuzin, Mitchell, Michal Chovan - Kelemen, Petráš, Obdržálek - Andrisík, M. Halama, Šišovský
MAC Budapešť: Rajna - Macaulay, Pozsgai, Burt, Negrin, Garát, Vokla - Bodó, Langkow, Orbán - Dansereau, Brown, Klempa - Terbócs, Kreisz, K. Nagy - Szigeti, Majoross, Pápa - Odnoga


Zvolenčania si nepripúšťali neúspech a snažili sa rázne už v úvode zápasu ukázať, kto je pánom série. Aj sa im to podarilo, v 8. min premenil blafák po samostatnom nájazde Mitchel a v ďalšej minúte pridal po vyrazenom puku ďalší gól zblízka Handlovský. Hostia sa dosť tlačili do útoku, v podstate boli vyrovnaným súperom, no nepremenili niekoľko gólových šancí. Už v 4. min mohol otvoriť skóre Langkow, v 7. namieril Kreisz vedľa a v 8. min Burt nepremenil samostatný nájazd, aby mu vzápätí domáci Mitchell ukázal ako vyzrieť na brankára. V 9. min Dansereau opäť minul zvolenskú bránku a v 15. stroskotali na brankárovi Skapskom aj Brown a Dansereau. Domáci smerovali pevne za ukončením série, aj keď umožnili súperovi dosť veľa priestoru pred bránkou, a keby v 12. min pridal Petráš v šanci ďalší gól, navyše v 19. min nastrelil Fraser žŕdku, už by to s hosťami vyzeralo biedne.

V druhej tretine sa hra prelievala z jednej strany na druhú, maďarský tím sa snažil rýchlo streliť kontaktný gól, no vždy narazil na pozornú obranu. Najväčšiu príležitosť mal v 35. min v oslabení Macaulay po chybe domácej defenzívy, opäť však len trafil pozorného Skapského.

V tretej dvadsaťminútovke sa Zvolenčania usilovali neurobiť vážnejšiu chybu a neumožniť Maďarom dostať sa do zápasu kontaktným gólom. Mali aj dosť uľahčenú úlohu, ich súper pôsobil dosť bezradne a so zakončením sa neustále trápil. Skóre mohol v 48. min zvýšiť v dobrom streleckom postavení Vandas, mieril mimo, no dôležitejšie bolo, že si Skapski udržiaval čisté konto. Nie však dlho, napätie do zápasu presnou strelou vniesol v 49. min po peknej sťahovačke Orbán, potom sa domáci zapotili v oslabení a pribudli aj emócie. Minútu pred koncom spálil šancu Zuzin a hosťom už nepomohla v závere ani hra bez brankára, odvolali ho 37 sekúnd pred sirénou, no 12 sekúnd pred záverom rozhodol o postupe HKM do prázdnej bránky Handlovský.

Andrej Podkonický, tréner Zvolena: "Súper bol od polovice zápasu lepší, dostal nás pod tlak a my sme boli zbytočne nervózni. Robili sme chyby v strednom pásme, strácali puky, akoby bez rozumu a dávali šancu Budapešti. Som rád, že sme to zvládli a sériu vyhrali. Bolo to neustále o góloch, šancí sme mali dostatok a keby sme ich premieňali, bolo by to iné. Všetky zápasy boli práve preto vyrovnané, my sme tlačili, oni nás uspali a v protiútokoch boli veľmi nepríjemní. V dvoch útokoch mali šikovných hráčov, trebárs Langkowa, Browna. Mohli sme sériu zvládnuť aj na štyri zápasy, podľa mňa stačilo, aby sme v štvrtom zápase strelili my prvý gól."

Michal Chovan, kapitán Zvolena, ktorý v drese Zvolena odohral 501. zápas: "Som rád, že teraz dávajú góly iní, sme jeden tím a máme jeden cieľ. Čakajú na nás silní súperi a znovu ťažká séria. Mali sme teraz problémy s dobrou obranou súpera, z ktorej vyrážal do rýchlych brejkov. Všetko sme riešili v pokoji, verili, že postúpime a góly nám padnú. Ani v poslednom zápase sme ich veľa nestrelili, no ani neinkasovali, aj preto stačili, aby sme postúpili."

Lukáš Handlovský, strelec dvoch gólov Zvolena: "Nebol to jednoduchý súper, bol húževnatý, hral čisto obranný systém a ten sa ťažko lámal. Strácali sme puky v strednom pásme a oni sa snažili vytvoriť si z toho šance. Po inkasovanom góle sme sa vzchopili a víťazstvo udržali. V sérii sme zohrali päť zápasov, celkom rýchlo sa to ukončilo, ani jedno víťazstvo sa nerodilo ľahko. Super, že sme to zvládli, každý zápas bol iný, ťažký."

HC'05 iClinic Banská Bystrica - HC 07 Detva 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)
Góly: 13. M. Lunter (K. Sloboda, Zigo), 24. Zigo (M. Lunter, Asselin), 37. Lamper (Kabáč), 48. Zigo (M. Lunter, Asselin).
Rozhodovali: P. Stano, Adamec - Gajan st., M. Smrek, vylúčení na 2 min.: 3:2, presilovky: 0:0, oslabenia: 1:0, 2747 divákov.
/konečný stav série 4:1/

Banská Bystrica: Williams – Kubka, Ďatelinka, K. Sloboda, Southorn, Mihálik, Nemčík, Biro – Gabor, Češík, Matoušek - Asselin, Zigo, M. Lunter – Bartánus, A. Šťastný, Šoltés – Lamper, Koper, Kabáč.
Detva: R. Petrík – Martin Chovan, Betker, Gachulinec, D. Jendroľ, F. Fekiač, Kuklev, Golian, Sládok – Puliš, McLean, Ščurko – Žilka, V. Fekiač, R. Gašpar – Tibenský, Murček, Král – Török, M. Surový, Martin Ďaloga


Na snímke sprava Andrej Šťastný, Marek Bartánus(obaja Banská Bystrica), Frederik Fekiač, Michail Kuklev (obaja Detva) počas piateho zápasu štvrťfinále play-off Tipsport ligy v hokeji HC'05 iClinic Banská Bystrica - HC 07 Detva v Banskej Bystrici 17. marca 2019.
Foto: TASR - Dušan Hein


Hlasy po zápase:

Josef Turek, tréner Detvy: "Dnes sme boli vyrovnaným súperom iba v prvej tretine. Potom sme už strácali v herných činnostiach, nedali sme znovu gól a to rozhodlo o našej prehre. Bol to už tretí zápas po sebe, čo sme nestrelili gól. Zdolal nás silnejší tím. Chcem mu pogratulovať k postupu. My si vážime, že sme mohli proti tak kvalitnému bystrickému mužstvu vôbec hrať tieto play-off zápasy. Niektorí hráči to skúsili po prvýkrát v živote. Aj keď sme prehrali sériu, tak chcem mojich zverencov a brankára pochváliť. Dreli, dali do toho všetko, do tretieho zápasu série sme boli Bystričanom vyrovnaným súperom, potom od štvrtého už dominoval na ihrisku a zaslúžene vyhral."

Dan Ceman, tréner Banskej Bystrice: "Detva odohrala s nami dobrú sériu, urobila kus práce, hlavne na konci sezóny. Mali sme to teda ťažké, ale hlavne mentálne sme to zvládli. Faille nám vypadol včera, Surový dnes ráno, no chalani sa s tým vyrovnali veľmi dobre a odohrali výborný zápas. Hlavne Zigova lajna s Asselinom a Lunterom. Táto trojica rozhodla celé stretnutie. Od kedy sme však hrali 'osobku' na prvý útok Detvy s Češíkom a jeho krídlami, tak nám súper nedal gól. Odviedli teda skvelú prácu, aj v tomto sa séria zlomila."

Tomáš Zigo, autor dvoch gólov B. Bystrice: "Vyhrali sme 4:0, čo je super, opäť na nulu, čo svedčí o našej dobrej obrane i brankárovi. Séria sa vyvíjala dobre, okrem druhého zápasu doma. Mne sa strelecky darí, chalani mi dobre prihrávajú, dúfam, že to bude takto ďalej pokračovať. Dôležité je, že som zdravý. Teraz si trochu oddýchneme a už sa tešíme na semifinále."


Banskobystričania nastúpili do zápasu bez štyroch zámorských hokejistov - Higgsa, Failleho, Sellecka a Marrshalla, chýbal aj kapitán Surový. Proti prvému detvianskemu útoku nasadili štvrtú defenzívnejšie ladenú formáciu a vyplatilo sa. V 1. tretine okrem úvodnej šance McLeana Pulišov útok mlčal, viac možností mal majster, ale Zigo, Asselin, Šoltés a Šťastný recept na dobrého Petríka nenašli. Hostia mohli skórovať po strele V. Fekiača z medzikružia, Williams bol však proti. Domáci napokon išli do vedenia v 13. minúte. Už na obrannej modrej si prebral puk Lunter, prešiel s ním po ľavej strane až pred bránku a rutinérsky zakončil, puk poslal pomedzi betóny brankára na 1:0. Hráči spod Urpína mohli viesť aj vyšším rozdielom, ale Mihálik z kruhu, Matoušek spomedzi kruhov a Zigo zblízka puk za Petríka už nedostali.

V druhom dejstve sa to podarilo v 24. minúte Zigovi. Zblízka puk nekompromisne zavesil pod hornú žrdku, keď ťažil z perfektnej práce a prihrávky Luntera – 2:0. Následne Detvania poriadne ožili, v presilovke mal šancu z pravej strany Puliš, neskôr sa ocitol sám pred Williamsom Tibenský a po ňom to skúšali Ščurko i Gachulinec v ďalšej presilovke, ale všetko bez želaného efektu. Na domácej strane stoja za zmienku koncovky Ziga a Slobodu z kruhov, s nimi si však Petrík poradil. Kapituloval paradoxne až keď Bystričania hrali v oslabení. Kabáčovu tvrdú strelu z pravej strany síce kryl, ale puk nemal pod kontrolou, z čoho ťažil na dorážke pohotový Lamper – 3:0. Hostia zostali zaskočení a mohli pred prestávkou inkasovať aj štvrtý raz. Kreativita Šťastného si vyslúžila potlesk divákov, i keď sa zblízka dvakrát nepresadil.

Tento hokejista mal príležitosť aj v úvode 3. tretiny. Zakončoval z troch metrov, ale zaúradoval betón Petríka. Brankár z Podpoľania sa zapotil aj po rýchlom prieniku "baranov" a strele Šoltésa. Na opačnej strane mal tutovku Ďaloga, ale na Williamsa nevyzrel. Pri väčšej chuti však boli domáci hokejisti. Zvýšiť vedenie skúšali Kabáč i Lamper, podarilo sa to však napokon Zigovi v 48. minúte po bleskovej akcii a presnej prihrávke Luntera. O osude stretnutia teda bolo rozhodnuté, hoci piaty zásah mohli ešte pridať v presilovke Bartánus, Matoušek aj Zigo a v piatich proti piatim dvakrát Kabáč a Lunter. O čestný zásah hostí sa snažil Král, ale Williams si spoľahlivými zákrokmi pripísal štvrté čisté konto v tejto sérii.