Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

ZOH: Hokejisti Kanady zdolali Švajčiarsko, Češi sa natrápili s Kóreou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kanaďania odohrajú ďalší zápas v sobotu 17. februára, keď o 4.10 SEČ nastúpia proti Česku. Švajčiari sa v ten istý deň stretnú s domácou Kórejskou republikou (8.40).

Pjongčang 15. februára (TASR) -Kanadskí hokejoví reprezentanti úspešne vstúpili do olympijského turnaja v Pjongčangu, vo svojom úvodnom vystúpení v A-skupine zdolali vo štvrtok Švajčiarsko jednoznačne 5:1. Obhajcovia zlata mali výborný vstup do stretnutia, v 8. minúte viedli 2:0 a už v 26. minúte vyhnali zo súperovej bránky neistého Leonarda Genoniho, ktorého po štvrtom inkasovanom góle vystriedal Jonas Hiller. V Hale Kwandong v Kangnungu sa dvoma presnými zásahmi blysli Rene Bourque a Woltek Wolski, tri asistencie si pripísal Derek Roy.

Kanaďania odohrajú ďalší zápas v sobotu 17. februára, keď o 4.10 SEČ nastúpia proti Česku. Švajčiari sa v ten istý deň stretnú s domácou Kórejskou republikou (8.40).



A-skupina:

Švajčiarsko - Kanada 1:5 (0:2, 0:2, 1:1)

Góly: 48. Moser (Rüfenacht, Ambühl) - 3. Bourque (Lee, Roy), 8. Noreau (Lee, Roy), 25. Bourque (Roy), 26. Wolski (Noreau), 55. Wolski (Kelly, Ebbett). Rozhodovali: Jeřábek (ČR), Olenin - Otmachov (obaja Rus.), Dahmen (Švéd.), vylúčení: 3:3 na 2 min., presilovky: 1:2, oslabenia 0:0, 2802 divákov.

zostavy:

Švajčiarsko: Genoni (26. Hiller) – Furrer, Diaz, Blum, Untersander, Geering, Du Bois, Schlumpf – Moser, Suter, Ambühl – Hollenstein, Haas, Praplan – Scherwey, Corvi, Bodenmann – Schäppi, Almond, Rüfenacht - Herzog

Kanada: Scrivens – Robinson, Lee, Noreau, Genoway, Goloubef, Gragnani, Stollery – Brulé, Roy, Bourque – Thomas, Kelly, Raymond - Ebbett, Vey, Wolski – Lapierre, O'Dell, Klinkhammer - Howden



Po úvodných oťukávačkách Kanaďania zobrali opraty stretnutia do svojich rúk a už v 8. minúte viedli 2:0. Najprv prihrávku obrancu Leeho predĺžil tečom do siete Bourque a následne Lee nabil v presilovke aj Noreauovi, ktorý bez prípravy prepálil Genoniho. Pre Švajčiarov mohlo byť aj horšie, no Klinkhammerovu strelu zastavila spojnica žrde a brvna. Hral sa rýchly, fyzický hokej, v ktorom Helvéti nedokázali brzdiť akcie obhajcov titulu. V druhej tretine pridali Kanaďania ďalšie dva góly v priebehu 52 sekúnd, keď sa presadili Bourque a z brejku Wolski. Súper si musel vziať oddychový čas, neistého Genoniho nahradil v bránke Hiller. Švajčiari potom zdvihli hlavy a pritlačili favorita, Hollenstein trafil žŕdku. V 48. min. v presilovke odvolali brankára a podarilo sa im znížiť zásluhou Mosera, na viac sa však už nezmohli. Výhru Kanady spečatil v 55. minúte gólom do prázdnej bránky Wolski.



Hlasy po zápase /zdroj: IIHF/:



Chris Lee, obranca Kanady: "Naša kabína je plná emócií, hráme jeden za druhého a za našu krajinu. Je jedno, kto skóruje. Každý chce prispieť k víťazstvu, či už gólom, bodyčekom alebo zblokovanou strelou. Je zábavné vidieť toľko emócií v našom tíme."

Wojtek Wolski, autor dvoch gólov Kanady: "Sme spokojní s našou hrou a so ziskom troch bodov, no musíme teraz na tento zápas zabudnúť. Trochu výhru oslávime, užijeme si víťazné chvíle, ale zajtra nás už čaká videorozbor ďalšieho súpera. Pozrieme si chyby, ktoré sme spravili a prvky, na ktorých môžeme stavať."

Simon Moser, autor gólu Švajčiarska: "Po tom, čo si Kanaďania vypracovali vysoký náskok, už nemuseli hrať naplno. Stačilo im sústrediť sa na defenzívu, čím nám dali možnosť viac držať puk. Ak s ním budeme lepšie narábať a veriť v naše schopnosti, myslím si, že môžeme odohrať lepšie zápasy."