Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

ZOH: Výhra ČR nad Švajčiarmi rozhodla o ďalšom súperovi hokejistov SR

Na ilustračnej snímke tréner Craig Ramsay (Slovensko) na striedačke v zápase B-skupiny USA - Slovensko na zimných olympijských hrách v Pjongčangu, 16. februára 2018 v Kangnungu. Foto: TASR - Michal Svítok

Českí hokejisti postúpili na olympijskom turnaji priamo do štvrťfinále.

Pjongčang 18. februára (TASR) - Českí hokejisti zvíťazili aj vo svojom treťom zápase v A-skupine na ZOH v Pjongčangu a ako víťazi skupiny priamo postúpili do štvrťfinále. So Švajčiarmi si poradili po výsledku 4:1, keď svoj triumf spečatili dvomi gólmi pri hre súpera bez brankára.

Tento výsledok rozhodol o tom, že Slováci sa ako najlepší tím zo štvrtého miesta v boji o štvrťfinále stretnú s USA v utorok 20. februára. S Američanmi už hrali aj v B-skupine a prehrali 1:2. V prípade, že zverenci trénera Craiga Ramsayho cez USA prejdú, vo štvrťfinále sa stretnú práve s ČR. To je na programe o deň neskôr v stredu 21. februára.

Istotou je aj umiestnenie Švajčiarska v základnej skupine. Helvéti ostanú na treťom mieste bez ohľadu na výsledok zápasu Kanady s Kórejskou republikou a čaká ich súboj o štvrťfinále. V ňom sa stretnú s Nemcami.

A-skupina:

Česko - Švajčiarsko 4:1 (1:1, 0:0, 3:0)
Góly:
8. Řepík (Erat, Horák), 44. Kubalík (Kovář, Kolář), 59. Červenka (Kolář), 60. Řepík (Birner, Nakládal) - 15. Rüfenacht (Ambühl, Suter). Rozhodovali: Olenin (Rus.), Iverson - Vanoosten (obaja Kan.), Ritter (USA), vylúčení: 5:1 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 6137 divákov.

Česko: Francouz - Polášek, Nakládal, Kolář, Mozík, Jordán, Kundrátek, Němec - D. Kubalík, Kovář, Erat - Červenka, Mertl, Růžička - Sekáč, Koukal, Radil - Birner, Horák, Řepík - Zohorna
Švajčiarsko: Hiller - Blum, Untersander, Geering, Diaz, Furrer, Loeffel, Schlumpf, Du Bois - Hollenstein, Haas, Praplan - Moser, Suter, Ambühl - Scherwey, Corvi, Hofmann - Schäppi, Almond, Rüfenacht


Česi mali lepší vstup do zápasu a v 8. minúte sa ujali vedenia, keď Řepík v presilovke prestrelil Hillera. Potom však mali viacero početných výhod Švajčiari, 23 sekúnd hrali dokonca v dvojnásobnej presile, ale obrana českého tímu situáciu zvládla. Švajčiari sa však predsa len dočkali a v 15. minúte vyrovnal Rüfenacht.

Druhá tretina priniesla vyrovnaný súboj, v ktorom mali oba tímy viacero šancí na skórovanie, ale skóre sa aj napriek miernej prevahe Čechov nezmenilo.

Dôležitý gól na 2:1 strelil v 44. Kubalík, keď využil výbornú prihrávku Kovářa. Švajčiari sa v závere snažili o vyrovnanie, pokúsili sa aj hru bez brankára. V nej však neskórovali, naopak, do prázdnej bránky sa ešte trafili českí útočníci Červenka a Birner.

Hlasy po zápase:

Michal Řepík, útočník ČR, strelec dvoch gólov: "Sme radi, že sme postúpili priamo do štvrťfinále. To bol náš prvotný cieľ, s ktorým sme išli na olympiádu. Neodohrali sme tu ani jeden ľahký zápas. Možno však bolo dobre, že sme to mali s Kóreou ťažké, pretože nám to pomohlo pripraviť sa na Kanadu aj Švajčiarsko, aby sme sa neuspali."

Jan Kolář, obranca ČR: "V druhej tretine sme síce mali viac z hry, ale nepramenili z toho žiadne šance, pretože oni bránili priestor pred bránkou. Nám sa nedarilo dostať sa tam a dorážať puky po strelách. (o súperovi vo štvrťfinále) No tak porazíme Slovensko alebo Ameriku."

Josef Jandač, tréner ČR: "Najmä Francík (Francouz-pozn.) chytá výborne. To je základ. Má výbornú formu. Bohužiaľ, na posledných turnajoch sme nemali extra produktivitu, musíme zápasy vyhrávať s menším počtom strelených gólov. V play off to tak chodí. Zatiaľ smerom dozadu nedostávame góly, to je dôležité."

Tabuľka A-skupiny:

1. Česko 3 2 1 0 0 9:4 8
2. Kanada 2 1 0 1 0 7:4 4
3. Švajčiarsko 3 1 0 0 2 10:9 3
4. Kórejská republika 2 0 0 0 2 1:10 0