Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Xavi po triumfe v Paríži velebil defenzívu, Enrique neskladá zbrane

Hráč Barcelony Raphinha (vpravo) oslavuje po tom, ako strelil úvodný gól počas zápasu štvrťfinále Paríž St. Germain - FC Barcelona Ligy majstrov vo futbale v Paríži 10. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Pre trénera PSG Luisa Enriqueho bola konfrontácia s bývalým klubom špecifická aj preto, že na lavičke Barcelony sedel jeho exspoluhráč a neskôr zverenec Xavi.

Paríž 11. apríla (TASR) - Futbalisti FC Barcelona ukončili 27-zápasovú sériu Paríža St. Germain bez prehry a priblížili sa k postupu do semifinále Ligy majstrov. Parížania v úvodnom štvrťfinálovom dueli na začiatku druhého polčasu otočili z 0:1 na 2:1, no trénerovi Barcelony Xavimu Hernandezovi potom vyšli striedania. Po skvelej prihrávke uzdraveného Pedriho vyrovnal svojím druhým gólom Raphinha a po rohu Ilkaya Gündogana hlavou rozhodol o triumfe 3:2 Andreas Christensen.

Dán, ktorý bol v Parku princov na ihrisku iba niekoľko sekúnd, si dal pekný darček k 28. narodeninám. "Som veľmi hrdý na celé mužstvo. Dosiahli sme veľké víťazstvo proti jednému z najsilnejších tímov sveta, ktorý bol po štvrťfinálovom žrebe favoritom na postup. Sme však iba v polovici, čaká nás ešte náročná odveta. Parížania sú vonku nebezpeční a pôjdu do zápasu s cieľom zmazať jednogólové manko," zdôraznil Xavi.

Kouč hostí vyzdvihol defenzívu Barcelony: "Hlavne v prvom polčase sme hrali v obrane výborne, účinne sme uplatňovali vysoký pressing a dokázali sme ustrážiť Kyliana Mbappeho. Chalani si uvedomovali, že po dlhom čase majú možnosť hrať štvrťfinále Ligy majstrov a ukázať, že sú schopní konkurovať tým najlepším. Hrali s veľkým sebavedomím." Kľúčovou postavou Barcelony bol Raphinha, ktorý hýril aktivitou a pre bránku Parížanov predstavoval neustálu hrozbu. Už v úvode mohol potrestať chybu Gianluigiho Donnarummu. V 37. minúte po ďalšom zaváhaní gólmana PSG otvoril skóre strelou do odkrytej bránky.

"Pre mňa i pre celú Barcelonu to bol výnimočný večer. Desať dní sme tvrdo pracovali na tom, aby sme sa na Paríž čo najlepšie pripravili. Víťazstvo má pre nás cenu zlata, no ešte je pred nami minimálne 90 minút odvety," uviedol pre uefa.com brazílsky krídelník, ktorý pochválil Pedriho za prihrávku pri vyrovnávajúcom góle na 2:2. "Sranda je, že keď sme to pred dvoma dňami na tréningu nacvičovali a nabehol som si do voľného priestoru, presná prihrávka neprišla. Pedri mi prisľúbil, že v zápase v Paríži mi dá pas za obranu súpera a spravil to geniálne."

Pre trénera PSG Luisa Enriqueho bola konfrontácia s bývalým klubom špecifická aj preto, že na lavičke Barcelony sedel jeho exspoluhráč a neskôr zverenec Xavi. V úvodnom štvrťfinále nemohol počítať s vykartovaným Achrafom Hakimim, v základnej jedenástke nefiguroval ani slovenský obranca Milan Škriniar. V prvom polčase parížsky stred poľa nedostatočne podporoval ofenzívu, preto Enrique poslal do druhého dejstva na ihrisko Bradleyho Barcolu. Ten priniesol oživenie a po góloch Ousmaneho Dembeleho a Vitinhu domáci strhli vedenie na svoju stranu, no Barcelona dokázala zareagovať.

"Mali sme v zápase dobré momenty. Podarilo sa nám otočiť na 2:1, no Barcelona potvrdila, že je silná a opäť naklonila misky váh na svoju stranu. Škoda, že sa nám nepodarilo streliť tretí gól, lopta skončila na brvne. Odveta bude pre nás ako finále. Musíme odstrániť chyby a zlepšiť sa. V úvodných štvrťfinálových dueloch padlo veľa gólov, medzi elitnú osmičku sa dostali už iba špičkové tímy. Som presvedčený o tom, že v Barcelone máme šancu zvíťaziť, v Ligue 1 sme na ihrisku súperov už dlho neprehrali," neskrýva optimizmus Enrique.