Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Výkonný výbor SFZ schválil novelu disciplinárneho poriadku

Miroslav Vlk, archívna snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Tá sa týka najmä zavedenia žltých a červených kariet pre členov realizačných tímov za nešportové správanie a úpravy narušenia regulárnosti a integrity súťaží.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu (SFZ) schválil novelu disciplinárneho poriadku, ktorá sa týka najmä zavedenia žltých a červených kariet pre členov realizačných tímov za nešportové správanie a úpravy narušenia regulárnosti a integrity súťaží.

Nové pravidlá o napomínaní trénerov a členov realizačných tímov žltými a červenými kartami sa uplatňujú už aj na slovenských ligových trávnikoch. Vo Fortuna lige žltú kartu dostali tréner MFK Ružomberok Ján Haspra či člen realizačného tímu AS Trenčín Mathias Kohler. "Disciplinárna komisia Slovenského futbalového zväzu reagovala na zmeny pravidiel futbalu, ktoré prijali na 133. všeobecnom výročnom zasadnutí Medzinárodného výboru pre pravidlá (IFAB) v Škótsku. DK SFZ navrhla automatické ukladanie sankcií. Trénerom a členom realizačných tímov sa pozastaví výkon akejkoľvek funkcie na jedno stretnutie za tri napomínania žltou kartou a následne za každé druhé napomenutie - teda za 5., 7., 9. a tak ďalej. Za vylúčenie po 2. ŽK bude automaticky ukladané pozastavenie výkonu akejkoľvek funkcie na jedno stretnutie. V uvedenom prípade sa zmena dotýka najmä ustanovení článku 37 DP a súvisiacich článkov," povedal predseda DK SFZ Miroslav Vlk pre oficiálnu zväzovú stránku.

Po zavedení nových pravidiel už videl červenú kartu kouč Senice Michal Ščasný, ktorý musel opustiť lavičku v zápase 5. kola Fortuna ligy proti Ružomberku. "V tomto prípade sú postup a uloženie sankcie obdobné ako pri vylúčení hráča. O sankcii rozhoduje disciplinárna komisia a výška trestu sa odvíja od závažnosti prečinu," konštatoval Vlk.

Ďalšie dôležité zmeny, ktoré prináša novela disciplinárneho poriadku, sa týkajú narušenia regulárnosti a integrity súťaží. "V minulom roku sa riešilo viacero prípadov korupčného správania sa členov SFZ. Na základe toho sa napr. zaviedlo predbežné opatrenie vo veciach narušenia integrity súťaže. V prípade vedenia disciplinárneho konania sa môže pozastaviť činnosť členov SFZ až do skončenia konania vo veci, najviac na dva roky. Novela však obsahuje aj iné drobné úpravy, ktorými sledujeme najmä posilnenie princípu spravodlivého konania. Uvedené zmeny v tejto časti DP nemajú vplyv na začiatok a priebeh súťaží na regionálnych a oblastných úrovniach," dodal podpredseda DK SFZ Peter Mihál.