Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

VIDEO: Volko si natrhol sval na pravej nohe: Cítim, že liečba zaberá

Na snímke Ján Volko. Foto: TASR

Napriek smolnému zakončeniu sezóny Volkovi posledné preteky relatívne vyšli.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Slovenský šprintér Ján Volko vo finále Slovenského pohára nedokázal splniť limit na MS v Dauhe. Navyše si privodil nepríjemné svalové zranenie, ktoré mu definitívne ukončilo túto sezónu. Vyšetrenia ukázali, že ide o rovnaký problém akú utrpel vlani v zime a trápil ho na začiatku roka. Tentokrát však na pravej nohe.

Napriek smolnému zakončeniu sezóny Volkovi posledné preteky relatívne vyšli. "Z nášho pohľadu finále Slovenskej ligy bola jedna z posledných príležitostí pokúsiť sa o limit na MS. Nepodarilo sa to, ale v štafete Janko bežal svoj najrýchlejší čas sezóny. Bol to beh, ktorý mu konečne vyšiel. Zrejme na hranici možností," povedala Volkova trénerka Naďa Bendová. Hoci zranenie má rovnaký charakter ako v úvode roka, nemalo by výrazne ovplyvniť ďalší program. "Ide o identický problém ako mal na ľavej nohe. Vyšetrenia odhalili trhlinu v spodnej časti stehenného svalu, kde sa sval napája na šľachu. Rozdiel je však vo veľkosti, tento raz má iba 1,5 centimetra. Predtým sme s tým išli na ME a trhlina sa rozšírila na 10 cm," priblížila Volkov zdravotný stav Bendová.



Volko už absolvoval aj liečbu a podľa jeho slov, vitamíny, hyperbarická komora, a terapia ozónom a laserom zaberá. "Subjektívne sa cítim lepšie. Myslím si, že liečba zaberá. V sobotu to bolo lepšie, už ani veľmi nekrívam. Verím, že zranenie neovplyvní prípravu na budúcu sezónu," povedal halový majster Európy na 60 metrov. S tréningom nebudú otáľať, ihneď ako sa dá Volko dohromady, začne tréning. Na druhej strane, zranenie mu dopraje pár dní na oddych. "Teraz nechcem veľmi myslieť na atletiku, chcem si 'odfúknuť'. Musím mať však na mysli aj náročný budúci ročník, možno môj dosiaľ najťažší," uviedol Volko, ktorého doplnila Bendová: "Liečba je nastavená na desať dní. Potom uvidíme ako dopadne kontrola. O dva týždne chceme začať s tréningom. Takto podobne to bolo nastavené aj predtým, takže z tohto pohľadu nám zranenie nenarušilo plány."



Napriek neúčasti na MS vládne vo Volkovom tíme celkom spokojná nálada. Rok odštartoval zlatou medailou na 60 m na halovom európskom šampionáte v Glasgowe, v lete pridal striebro na Európskych hrách v Minsku na 100 m. "Z tohto roka by nám mali zostať dve spomienky. Zlato z ME, viac sme v hale ani nemohli dosiahnuť. Striebro z EH má tiež svoju váhu aj z pohľadu renkingou. S pokorou musíme uznať, že na MS nemáme výkonnosť. Ak by sme aj postúpili tak jedine do rozbehov, to treba priznať. Nešťastné bolo načasovanie, univerziáda aj Minsk boli príliš skoro vzhľadom na zranenie," zhodnotila Bendová. Podobný pohľad mal aj Volko: "Niektorí ľudia hovorili, že nám to nevychádzalo, že nejdeme do Dauhy. Ani ja nie som úplne spokojný, najmä s tým, že mi nepodarilo potvrdiť výkonnosť z minulého roka. Malo to však svoje dôvody. "