Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Vlhová v Levi skončila na pódiu druhá za Shiffrinovou

Na snímke slovenská reprezentantka Petra Vlhová v prvom kole v slalome žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní vo fínskom Levi 17. novembra 2018. Foto: TASR/AP

Iba 23-ročná slovenská reprezentantka dosiahla už trináste umiestnenie na bedni pretekov prestížneho seriálu, z toho desiate v klasickom dvojkolovom slalome.

Levi 17. novembra (TASR) - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová dosiahla hneď v prvom slalome sezóny Svetového pohára výrazný výsledok, keď vo fínskom Levi skončila druhá. V sobotňajšej súťaži triumfovala Američanka Mikaela Shiffrinová s náskokom 58 stotín a slávila svoje 44. víťazstvo v pretekoch SP, tretia skončila Rakúšanka Bernadette Schildová (+0,79 s).

Jej staršia sestra Marlies Schildová má v historických registroch na konte 35 triumfov v klasickom slalome SP, Shiffrinovej 33. víťazstvo znamená, že zaostáva už len o jedno za druhou Švajčiarkou Vreni Schneiderovou.

Vlhová skončila tretíkrát v rade na pódiovej priečke v polárnej ouvertúre slalomu SP, vlani bola prvá a predvlani tretia, takže skompletizovala aj tri stupne. Iba 23-ročná slovenská reprezentantka dosiahla už trináste umiestnenie na "bedni" pretekov prestížneho seriálu, z toho desiate v klasickom dvojkolovom slalome. V 1. kole Vlhová zašla tretí čas, na vedúcu Shiffrinovú zaostávala 59 stotín a v druhej jazde tak favoritke jednu stotinku "uchmatla", hoci mala až štvrtý čas 2. kola.

Shiffrinová si v prvom vyjadrení pre AP spomenula na vlaňajšie preteky, v ktorých ju zdolala práve Vlhová: "Pred rokom som tu mala ozaj dosť problémov s povrchom, nejako mi to nesadlo a trochu som sa trápila. Dnes to naopak bolo dosť dobré od vrchu až po spodok. Som šťastná, že mi to vyšlo."


Začiatok druhých pretekov a prvého slalomu sezóny SP v alpskom lyžovaní presunuli o 3/4-hodinu na 11.00. Pre protivietor v polárnom stredisku skrátili aj trať znížením polohy štartovej búdky. Neboli to dramatické zmeny, necelých 30 metrov, 13 bránok a približne 15 jazdeckých sekúnd na dlhom pretekárskom svahu. Tieto podmienky mierne ovplyvnili súťažiace protipólových kategórií. Zvýhodnilo to lyžiarky, ktorých slalomárska kondícia nie je na úrovni najlepších, naopak malú nevýhodu cítili pretekárky, ktoré zvyknú zvyšovať tempo svojich jázd. To je práve doména Shiffrinovej, ktorá v prvej tretine na skrátenom medzičase naozaj zaostávala, ale zo šiesteho najrýchlejšieho nájazdu do kľúčového strmého úseku sa hravo dostala najvyššie ešte na druhom medzičase. Najčistejší prejazd technickou pasážou a zvyšovanie dynamiky jazdy ju dostali do čela.

Petra Vlhová mala prvý medzičas rýchlejší od Shiffrinovej o 12 stotín. V zatvorených bránkach rytmicky postavenej trate držala vyšší nájazd, ale niektoré oblúky neprešla najčistejšie. "V tejto strednej časti som nešla optimálne, nemala som úplne správny rytmus a urobila som tam nejaké chybičky. Dole som potom ešte zatlačila, ale už sa to nedalo príliš stiahnuť. V druhom kole však budem atakovať naplno, uvidíme, ako to dopadne," povedala Vlhová v cieli 1. kola pre RTVS.

Prvé kolo dokončilo 63 zo 73 štartujúcich a z prvej 30-ky vypadla len jedna lyžiarka. Shiffrinová si v prvej časti nevyjazdila väčší náskok iba na Švédku Fridu Hansdotterová, februárová olympijská víťazka stratila 14 stotín, lenže v 2. kole zaváhala a na pódium ju predskočila najrýchlejším časom kola z 12. pozície Schildová. Vlhovej opäť vyšiel horný úsek, ale jej jazda bola celá konštantná a možno 2-3 desatiny stratila iba vo výjazde z malého prelomu do strminy, kde ju trochu odhodilo od stopy.

"Veľmi sa teším. Som šťastná, že som prišla do cieľa a videla som zelená čísla a potvrdila som pódium. Akurát v druhom kole veľmi fúkalo, keď som stála na štarte, nebolo to ideálne na koncentráciu. Človek vie, že tam je rovina a keď zafúka vietor, môže robiť, čo chce, ale bude pomalší. Snažila som sa koncentrovať sama na seba, podať oveľa lepší výkon ako v prvom kole, viac riskovať v strmej pasáži. Dala som do toho všetko a som veľmi šťastná, že som skončila druhá," uviedla Vlhová pre RTVS.


Celkovo však Shiffrinová vyhrala vlastnými silami, išla konzistentne a čisto a hoci je Vlhovej vrstovníčka, ako fenomenálna šampiónka má už dostatok skúseností na to, aby si náskok rozumnými oblúkmi v širších bránkach postrážila.

Výsledky slalomu SP v Levi:

1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:32,61 min.
2. Petra VLHOVÁ (SR), +0,58 s
3. Bernadette Schildová (Rak.) +0,79
4. Frida Hansdotterová (Švéd.) +0,81
5. Wendy Holdenerová (Švaj.) +0,85
6. Anna Swenn-Larssonová (Švéd.) +0,89
7. Katharina Gallhuberová (Rak.) +1,05
8. Katharina Liensbergerová (Rak.) +1,24
9. Nina Haver-Lösethová (Nór.) +1,47
10. Michelle Gisinová (Švaj.) +1,95.

Poradie v slalome SP:

1. Shiffrinová 100 b.
2. VLHOVÁ 80
3. Schildová 60
4. Hansdotterová 50
5. Holdenerová 45
6. Swenn-Larssonová 40.

Celkové poradie SP (po 2 z 39 súťaží):

1. Shiffrinová 160 b.
2. Tessa Worleyová (Fr.) 100
3. Holdenerová 81
4. Federica Brignoneová (Tal.) a VLHOVÁ 80
6. Schildová 60