Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

VIDEO: Slovákom nejde o vyradenie Angličanov, ale o vlastný cieľ

Na snímke slovenský futbalový reprezentant do 21 rokov Milan Škriniar a tréner Pavel Hapel počas tlačovej konferencie pred pondeľňajším zápasom proti rovesníkom z Anglicka na ME futbalistov do 21 rokov v poľskom meste Kielce 18. júna 2017. Foto: TASR/Martin Baumann

Pondelňajší zápas A-skupiny hráči nevnímajú ako príležitosť skomplikovať pozíciu Anglicka, ale ako šancu na vlastný úspech.


Kielce 18. júna (TASR) - Slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov nastúpi vo svojom druhom stretnutí na majstrovstvách Európy tejto vekovej kategórie v Poľsku proti prestížnemu súperovi. Pondelňajší zápas A-skupiny (18.00 h, Kielce) však hráči nevnímajú ako príležitosť skomplikovať pozíciu Anglicka, ale ako šancu na vlastný úspech.

"Každý duel na ME bolí, nielen nás, ale aj protivníkov. Máme na to, aby sme sa Angličanom vyrovnali v agresivite, v tom bude kľúč. Nejde o to, že chceme vyradiť Angličanov, my chceme postúpiť," vyhlásil stredný obranca Milan Škriniar. Slovensko sa za určitých okolností môže do semifinále prebojovať už po druhom hracom dni. Medzi najlepšiu štvorku ho posunie víťazstvo nad Anglickom plus remíza alebo triumf Poľska nad Švédskom vo večernom zápase. V takom prípade by Slovensko malo pred záverečnými stretnutiami áčka na konte šesť bodov, Poľsko jeden/tri a horší vzájomný zápas, Švédsko dva, resp. jeden a Anglicko jeden bod.

"Samozrejme, radi by sme postúpili už v pondelok. Do zápasu pôjdeme s rovnakými ambíciami ako do prvého, chceme zvíťaziť. Čaká na nás veľmi kvalitný súper, možno najlepší v našej skupine. Uvidíme po súboji, či by sme boli spokojní aj s bodom. Angličania sú si vedomí, že pokiaľ prehrajú, nemajú šancu postúpiť z prvého miesta," povedal tréner Pavel Hapal na nedeľnej predzápasovej tlačovej konferencii. V tento deň absolvoval spoločne so zverencami presun z Lublinu, večer mali na programe rozobratie oponenta.

"Pozorne som sledoval ich duel so Švédskom. Hráčom predstavíme celý anglický tím. V prvom polčase boli dominantnejší, ale potom sa strachovali o výsledok, Švédi nepremenili pokutový kop. Napriek tomu Angličania preukázali neskutočnú silu, majú rýchle a dôrazné typy, na to sa musíme dobre pripraviť," prízvukoval český kouč. Ten pripustil zmeny v základnej zostave, no nevylúčil ani zachovanie identickej otváracej jedenástky.

Proti súperovi takéhoto kalibru, ktorý disponuje futbalistami ako Tammy Abraham (23 gólov v Championship 2016/2017), James Ward-Prowse (vyše 130 stretnutí v Premier League) či Nathan Redmond (tretia účasť na ME do 21 rokov), by mohlo byť trestuhodné opäť inkasovať v úvode. "Venujeme sa tomu pravidelne, pred každým duelom zdôrazňujeme, ako dôležité sú úvody aj koncovky polčasov. Horšie by bolo dostať gól v 92. minúte, to by sme s tým už ťažko mohli niečo urobiť," dodal Hapal.

predpokladaná zostava SR 21: Chovan - Valjent, Niňaj, Škriniar, Mazáň - Lobotka - Rusnák, Chrien, Bero, Mihalík - Zreľák


Angličania sú fit, Boothroyd sa o zostave definitívne rozhodne ráno

Tréner anglickej futbalovej reprezentácie do 21 rokov Adrian Boothroyd má na pondelňajšie stretnutie A-skupiny ME proti Slovensku (18.00 h, Kielce) k dispozícii kompletný káder. Predstavu o základnej zostave už má, zverencov hodlá informovať v deň zápasu ráno.

"Všetci sú fit a pripravení na Slovensko. Do otváracej jedenástky na prvý duel sa nezmestilo viacero hráčov, ktorí tam mohli byť. Musím sa tak rozhodnúť, či zostavu nepremiešať a neosviežiť. Vyspím sa na to,"
prezradil Boothroyd na nedeľnej predzápasovej tlačovej konferencii.

Slovensko odštartovalo šampionát triumfom 2:1 nad domácim Poľskom a usadilo sa na čele skupiny. Anglicku sa nepodarilo prelomiť defenzívu Švédska a pripísalo si iba bod. Nemuselo však ani ten, pokiaľ by súper v závere premenil pokutový kop. Je teda jasné, ktoré mužstvo sa pred druhým hracím dňom nachádza vo výhodnejšej situácii. Pokiaľ by Anglicko prehralo, prišlo by o možnosť postúpiť do semifinále z prvého miesta. V poslednom dueli "áčka" nastúpi proti Poľsku. "Musíme zvíťaziť v tomto aj v ďalšom súboji," uvedomuje si kouč "mladých levov".

Boothroyda očaril výkon Slovenska na úvod šampionátu: "Slováci mali brilantný štart, naozaj ma ohromili. Bude to nesmierne náročné, totálne rešpektujem výsledok, aký dosiahli, aj tím, ktorým disponujú."

predpokladaná zostava Anglicka 21: Pickford – Holgate, Mawson, Chambers, Chilwell – Ward-Prowse, Baker, Chalobah, Murphy – Redmond, Abraham