Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Šport

Ukrajinský útočník Andrij Ševčenko ukončil reprezentačnú kariéru

Ukrajinský futbalista Andrij Ševčenko Foto: TASR/AP

Tridsaťpäťročný Ševčenko je držiteľom niekoľkých ukrajinských rekordov. Je najmladším a zároveň najstarším strelcom reprezentácie a taktiež je jej najlepším kanonierom.

Doneck 20. júna (TASR) - Ukrajinský futbalista Andrij Ševčenko ukončil aktívnu reprezentačnú kariéru. Svoje rozhodnutie oznámil v utorok po tom, ako Ukrajina po prehre s Anglickom 0:1 vypadla z turnaja EURO 2012.

Ševčenko podľa vlastných slov plánuje pred definitívnym ukončením reprezentačnej kariéry odohrať prípravné rozlúčkové stretnutie. "Bol to môj posledný oficiálny zápas v drese Ukrajiny. Neskôr mám v pláne zorganizovať rozlúčkový duel. Aké sú teraz moje plány? Jednoducho chcem ísť domov, objať svoje deti a pobozkať moju ženu," uviedol v súčasnosti útočník Dynama Kyjev.

Tridsaťpäťročný Ševčenko je držiteľom niekoľkých ukrajinských rekordov. Je najmladším a zároveň najstarším strelcom reprezentácie a taktiež je jej najlepším kanonierom, keď v 111 stretnutiach zaznamenal 48 gólov. Posledný duel D-skupiny proti "Albiónu" začal pre zdravotné problémy s kolenom na lavičke náhradníkov.

Niekdajší útočník AC Miláno a Chelsea Londýn mal impozantný vstup do šampionátu, keď v úvodnom súboji proti Švédsku (2:1) zaznamenal oba góly domáceho celku.

Ševčenko sa v roku 2004 stal európskym futbalistom roka a doposiaľ je jediným Ukrajincom, ktorému sa podarilo získať túto trofej. Okrem toho je šesťnásobným ukrajinským futbalistom roka.