Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

TOUR DE FRANCE: Bernal si udržal náskok, Sagan má na dosah zelený dres

Na snímke kolumbijský cyklista Egan Bernal z tímu Ineos v žltom drese vedúceho pretekára v priebežnom poradí prichádza na štart 20. etapy pretekov Tour de France z Albertville do Val Thorens (59 km) v sobotu 27. júla 2019. Foto: TASR/AP

Predposlednú etapu vyhral Vincenzo Nibali.

Val Thorens 27. júla (TASR) - Kolumbijský cyklista Egan Bernal sa stane víťazom 106. ročníka Tour de France. Jazdec stajne Ineos si udržal žltý dres aj v predposlednej 20. etape a na jeho definitívny zisku mu stačí prísť v nedeľu do cieľa v Paríži. To isté potrebuje aj Slovák Peter Sagan na zisk rekordného siedmeho zeleného dresu pre víťaza bodovacej súťaže.

Bernal má pred záverečnou exhibičnou etapou, v ktorej sa už tradične neútočí na žltý dres, náskok minútu a jedenásť sekúnd na tímového kolegu a obhajcu trofeje Gerainta Thomasa, na tretie miesto sa dostal Holanďan Steven Kruijswijk z Jumbo-Visma, ktorý stráca 1:31 min. Francúzsky hrdina Julian Alaphilippe z Deceuninck-QuickStep nestačil v stúpaní na Val Thorens na najlepších a prišiel o pódium.

"Ešte stále sa musím dostať do Paríža, ale je to niečo neuveriteľné. Už som trochu pokojnejší, ale ak mám byť úprimný, ešte mi pár dní potrvá, kým si poriadne uvedomím, čo som dosiahol. Dnes som sa cítil dobre, stále som si hovoril, už len päť kilometrov, štyri, tri, dva, ešte ten posledný. Keď sme prišli do cieľa a Geraint zdvihol ruku, uvedomil som si, že je po všetkom a že vyhrám Tour de France," povedal Bernal, ktorý získa s veľkým náskokom aj biely dres pre najlepšieho pretekára do 25 rokov.

Predposlednú etapu vyhral Vincenzo Nibali. Taliansky jazdec tímu Bahrain-Merida triumfoval na 59 km trati v čase 1:51:53 h. Druhý skončil Španiel Alejandro Valverde z Movistaru, na treťom mieste prišiel do cieľa jeho krajan a tímový kolega Mikel Landa. Organizátori 20. etapu z obáv pre zlé počasie v alpskom teréne skrátili z pôvodných 130 km, z rovnakého dôvodu predčasne ukončili aj piatkovú 19. etapu. V sobotu preto vypadla z programu rýchlostná prémia, vďaka čomu má Sagan na dosah víťazstvo v bodovacej súťaži. Ak v nedeľu príde do cieľa na parížskych Elyzejských poliach, získa po siedmy raz zelený dres, čo sa ešte predtým nikomu nepodarilo. Pred druhým Talianom Eliom Vivianim má náskok 85 bodov, v poslednej etape sa dá získať maximálne 70. Slovenský reprezentant prišiel v sobotu do cieľa na 97. mieste so stratou 15 minút a 52 sekúnd.

"Zajtra je na rade Paríž a etapa pre šprintérov, vyhrať na Elyzejských poliach by bolo úžasné. Bola to krásna Tour," povedal Sagan.

Bodkovaný dres pre víťaza vrchárskej súťaže si v nedeľu na pódiu oblečie domáci Romain Bardet, pre ktorého je to záplata za nevydarený útok na popredné priečky celkového poradia. V ňom mu totiž patrí až 15. miesto. V tímovej súťaži vyhrá španielsky Movistar.

Hneď po štarte sa do úniku pustila šestica jazdcov, za nimi sa potom vydalo ďalších 23. Favoriti aj so Saganom zostali v pelotóne, ktorý 40 km pred cieľom strácal dve minúty. Vedúca skupina sa o ďalších päť km zlúčila. To už sa začal dlhý výstup na cieľový kopec Val Thorens (najvyššia kat., 33,4 km, 5,4%) a čakalo sa najmä na to, ako zareagujú Bernalovi konkurenti, medzi nimi Alaphilippe, ktorý v piatok prišiel o žltý dres. Ineos však strážil nielen Bernala, ale aj Gerainta Thomasa, tretieho muža celkového poradia. Sagan si v tom čase vystúpil z pelotónu.

Alaphilippe v dlhom stúpaní na favoritov nestačil, do cieľa prišiel so stratou troch minút a 17 sekúnd a prišiel tak o pódiové umiestnenie, na ktoré sa naopak dostal Steven Kruijswijk z Holandska (Jumbo-Visma). Vo finiši mal najviac síl Vincenzo Nibali, Bernal s Thomasom prišli do cieľa so stratou 17 sekúnd. "Bola to veľmi ťažká Tour pre mňa. Necítil som sa dobre, chcel som získať aspoň jednu etapu. Vedel som, že dnes je posledná možnosť, dal som do toho všetko. Ale záver nebol jednoduchý, skupina za mnou išla naplno," povedal v cieli pre televíziu Eurosport víťaz etapy.

Bernal tak má na dosah prvý triumf na prestížnych pretekoch a stane sa prvým Kolumbijčanom, ktorý vyhrá TdF. Zároveň bude tretí najmladší víťaz. Titul v tejto štatistike drží domáci Henri Cornet, ktorý ešte v roku 1904 vyhral Tour ako devätnásťročný. Druhý v poradí je Luxemburčan Francois Faber, Tour vyhral v roku 1909 vo veku 22 rokov a 187 dní, Bernal za ním zaostáva o desať dní.

výsledky 20. etapy (Albertville - Val Thorens, 59,5 km):

1. Vincenzo Nibali (Tal./Bahrain-Merida 1:51:53 h, 2. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) +10 s, 3. Mikel Landa (Šp./Movistar) +14, 4. Egan Bernal (Kol./Ineos), 5. Geraint Thomas (V.Brit/Ineos) obaja +17, 6. Rigoberto Uran (Kol./EF), 7. Emanuel Buchmann (Nem./Bora-Hansgrohe) obaja +23, 8. Steven Kruijswijk (Hol./Jumbo-Visma) +25, 9. Wout Poels (Hol./Ineos), 10. Nairo Quintana (Kol./Movistar) obaja + 30

celkové poradie po 20. etape:

1. Bernal 79:52:52 h, 2. Thomas +1:11 m, 3. Kruijswijk 1+:31, 4. Buchmann +1:56, 5. Julian Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick-Step) +3:45, 6. Landa +4:23, 7. Uran +5:15, 8. Quintana +5:30, 9. Valverde +6:12, 10. Warren Barguil (Fr./Team Arkea-Samsic) +7:32.

bodovacia súťaž:

1. SAGAN 309 b, 2. Elia Viviani (Tal./Deceuninck-QuickStep) 224, 3. Sonny Colbrelli (Tal./Bahrain-Merida) 203

súťaž vrchárov:

1. Romain Bardet (Fr./AG2R) 86 b, 2. Bernal 78, 3. Tim Wellens (Bel./Lotto-Soudal) 74

súťaž mladých pretekárov:

1. Bernal 79:52:52 h, 2. David Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) +23:29 min, 3. Enric Mas (Šp./Deceuninck-Quick Step) +57:35

súťaž tímov:

1. Movistar (Šp.) 239:45:51 h, 2. Trek-Segafredo (USA) +47:54 min, 2. Ineos (V.Brit.) 57:52