Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

UCI potrestala Cyniscu, mechanička sa vydávala za pretekárku

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Štyri pretekárky fyzicky prítomné na štarte boli údajne inštruované, aby klamali o mieste pobytu piatej jazdkyne.

Aigle 26. februára (TASR) - Medzinárodná cyklistická únia (UCI) potrestala ženský tím Cynisca Cycling, ktorý sa snažil obísť pravidlo o minimálnom počte jazdkýň na vlaňajšom podujatí Argenta Classic. Namiesto chorej pretekárky si na bicykel sadla mechanička, organizátori však podvod odhalili.

Na základe pravidiel musel mať každý tím piatich jazdcov, aby sa mohol zúčastniť na pretekoch. Americké zoskupenie Cynisca Cycling však nemohlo počítať s Francúzkou Gretou Richioudovou. Športový riaditeľ tímu Danny Van Haute organizátorom oznámil, že je prítomná v dejisku, ale ochorela. Štyri pretekárky fyzicky prítomné na štarte boli údajne inštruované, aby klamali o mieste pobytu piatej jazdkyne.

Usporiadatelia však stajni oznámili, že nemôže na podujatí štartovať, pokiaľ sa všetkých päť pretekárok nepodpíše na štartovú listinu a reálne neodštartujú. "Van Heute tak inštruoval mechaničku Moiru Barrettovú, aby si obliekla cyklistickú kombinézu, nasadila prilbu, prezentovala sa na štarte a podpísala štartovú listinu ako piaty jazdec," informovala UCI vo svojom stanovisku.

UCI označila konanie tímu ako podvod, jeho hlavnému protagonistovi Van Hautemu udelila pokutu a zakázala mu až do 31. decembra 2025 akúkoľvek športovú činnosť. Barrettová sa pokute vyhla, ale za aktívnu rolu v celom prípade dostala suspendáciu do 1. septembra 2024. Štyri pretekárky Anna Hicksová, Cara O’Neilová, Katherine Sarkisovová a Claire Windsorová, ktoré klamali organizátorom o mieste pobytu piatej cyklistky, dostali od UCI pokarhanie. Tím Cynisca inkasoval takisto pokutu a nebude sa môcť zúčastniť na ďalších pretekoch v kalendári UCI, na ktorých predtým potvrdil svoju účasť. Tým bude 6. marca GP Oetingen. Tím sa môže voči trestu odvolať na Športový arbitrážny súd (CAS), informoval portál cyclingnews.com.