Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

TIPSPORT LIGA: Slovan zastavil sériu Detvy, Liptáci s debaklom

Na snímke radosť hokejistov HKM Zvolen po vstrelenom góle v 12. kole hokejovej Tipsport ligy v zápase HK Dukla Ingema Michalovce – HKM Zvolen 13. októbra 2019 v Michalovciach. Foto: TASR - Roman Hanc

Druhý je Slovan Bratislava, ktorý zvíťazil v Detve 4:2.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Hokejisti Banskej Bystrice zvíťazili v repríze finále uplynulej sezóny na ľade HK Nitra 2:1. "Barani" sú vďaka triumfu aj naďalej na čele tabuľky Tipsport Ligy 2019/2010.

Druhý je Slovan Bratislava, ktorý zvíťazil v Detve 4:2. Domácim tak prestrihol víťaznú päťzápasovú šnúru. Slovan naopak zvíťazil po piaty raz za sebou. Trenčín zvíťazil v Miškovci 4:2, z Maďarska naopak odišli s debaklom 0:6 hokejisti Liptovského Mikuláša.

Nováčik z Michaloviec doma nestačil na Zvolen 2:5 a Poprad zvíťazil nad Novými Zámkami 1:0.

12. kolo:



DVTK Miškovec - Dukla Trenčín 2:4 (0:3, 2:1, 0:0)

Góly: 27. Rodman (D. Kiss, Harrison), 35. Vas (Vandane, Dudás) – 9. Alderson (McCormack, Mikyska), 10. Lapšanský (Coughler, Štach), 19. Mikyska (Alderson), 26. Sojčík (Mikyska). Rozhodovali: Štefík, Výleta – J. Konc ml., Šoltés, vylúčení: 10:6 na 2 min, navyše Beauviller /Miškovec/ 10 min a Sládok /Trenčín/ 5+10+DKZ za bitku, presilovky: 1:3, oslabenia: 0:0, 1045 divákov.

DVTK Miškovec: Rajna (21. Adorján) – Ross, Dudás, Láda, Vandane, Szirányi, D. Kiss, Göz, Farkas – Beach, Vas, Reszegh – Rodman, Harrison, Magosi – Beauviller, Galanisz, Ritó – Vojtkó, Lövei, P. Kiss

Dukla Trenčín: Tomek – McCormack, Rajnoha, Sládok, Štach, Stacha, Kajínek, Luhový, Dúžek – Alderson, Mikyska, Sojčík – Coughler, Sádecký, Lapšanský – Švec, Radjenovic, Bartovič – Chromiak, Ferenyi, Džugan


O víťazovi zápasu rozhodla už úvodná tretina. Hosťujúci brankár Tomek si síce pripísal prvý zákrok zápasu, ale góly potom padali len do siete Rajnu. Najskôr využil dvojnásobnú početnú výhodu Brandon Alderson, v pokračujúcej klasickej presilovke 5 na 4 sa presadil aj Adam Lapšanský. Trenčanom dali góly krídla a do konca 1. tretiny strelili ešte jeden gól zásluhou Josefa Mikysku.

Do druhej časti vstúpil Miškovec so zmenou na brankárskom poste, ale v 26. minúte strelil Peter Sojčík štvrtý gól Dukly. Nádej do žíl domácich vlial vzápätí David Rodman, Trenčania sa potom nechali trikrát po sebe vylúčiť. Tretiu početnú výhodu v sérii zužitkoval János Vas a hostia viedli už len o dva góly.

V tretej tretine mali prvú šancu hostia, Švec mohol definitívne rozhodnúť, ale v samostatnom nájazde ho vychytal brankár Adorján. Miškovec mal neskôr aj ďalšie šance, ale Trenčín si už nenechal víťazstvo vziať. V závere duelu ešte dostal divákov do varu pästný súboj Beauvillera so Sládokom.


HK Nitra - HC ‘05 iClinic Banská Bystrica 1:2 (0:0, 1:2, 0:0)

Góly: 27. Csányi (Rác, Rais) - 21. Šťastný (Hrnka, Brejčák), 25. Ďatelinka (Šoltés, Lunter). Rozhodovali: Novák, Lokšík - Orolin, Synek, vylúčení: 3:7, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 2666 divákov.

Nitra: Hanuljak – Mezei, Morrison, Olsen, Versteeg, Pupák, Rais, A. Sloboda – Blackwater, Kerbashian, Hrušík – Scheidl, Kollár, Rác – Fominych, Čaládi, Csányi – Lušňák, Minárik, Šimun - Pätoprstý

Banská Bystrica: Beskorowany – Southorn, Mihalik, Ďatelinka, J. Brejčák, Nemčík, Biro, Petrinec – Lunter, Hickmott, Jääskeläinen – Šoltés, Bubela, Bartánus – Hrnka, Šťastný, Lamper – Kabáč, Gabor, Fafrák


Prvá tretina nepriniesla príliš pekný hokej. Tempo hry bolo slabé a tretina sa skončila bez gólov. Nitrania hrali proti svojmu "neobľúbenému" súperovi dôsledne a oba tímy sa ťažko dostávali cez prehustené stredné pásmo. Ako prvý mohol otvoriť skóre domáci Morrison, no jeho strela z 9. minúty skončila na žŕdke. V 17. minúte zazvonila konštrukcia bránky aj za Hanuljakom po strele Ďatelinku.

Úvod druhej tretiny nezachytili domáci a už po necelej minúte inkasovali z hokejky Šťastného. V 25. minúte napriahol od modrej čiary Ďatelinka a jeho tvrdá strela našla svoj cieľ - 0:2. Nitrania sa dokázali oklepať a v 27. minúte predviedli výbornú presilovú hru zakončenú gólom. Na jej konci bol bojovný Csányi, ktorý využil prihrávku Ráca - 1:2. Hostia boli nedisciplinovaní a "vyrobili" až päť dvojminútových trestov. Avšak, "Corgoni" ďalšie príležitosti na gól nepremenili.

V 46. minúte sa pekne presadil Fominych cez Ďatelinku, no zakončeniu chýbala razancia. Nitrania sa snažili o vyrovnanie a Bystrica sa sústredila na bránenie. Veľkú šancu mal v 52. minúte Šimun, ale Beskorowany dobrým zákrokom podržal Bystricu. Nitra skúsila aj hru bez brankára, no nebola úspešná. Hostia vďaka obetavosti v zadných radoch dokázali výsledok udržať a vybojovať tri body.


hlasy trénerov:

Marián Bažány, tréner Nitry: "Gratulujem súperovi k výhre. Mali sme dobrý začiatok, hrali sme s energiou. Hrali sme proti veľmi dobrému, hokejovému tímu. Bystrica má ťažkých hráčov, fyzicky zdatných. Myslím si, že dobrým korčuľovaním sme sa im dokázali vyrovnať. Nepodarilo sa nám ísť do vedenia. Na začiatku druhej tretiny sme ubrali a skúsené mužstvo ako Bystrica to využila. Musím vyzdvihnúť, že za stavu 0:2 sme sa zdvihli a vrátili k našej hre. Vytvorili sme si presilové hry, jednu sme aj využili. Presilovky sú dôležité v zápasoch, akým bol ten dnešný. Do poslednej tretiny sme išli s tým, aby sme držali systém a vytvárali si väčší tlak. Vytvorili sme si dobré šance na vyrovnanie, ale žiaľ, nepodarilo sa nám to. Celkovo som s prístupom a bojovnosťou spokojný. Máme na čom stavať."

Dan Ceman, tréner Banskej Bystrice: "Bol to dobrý zápas z oboch strán. Mali sme výborný forčeking, darilo sa nám dostávať puk do pásma. V prvej tretine sme hrali veľmi dobre v hre piatich na piatich. Druhá tretina bola ťažšia, pretože sme sa nechali príliš často vylučovať. V tretej tretine sme dobre blokovali strely súpera a podarilo sa nám to ubrániť."

MAC Újbuda - MHK 32 Liptovský Mikuláš 6:0 (1:0, 2:0, 3:0)

Góly: 11. Langkow (Orban, Bodó), 23. Sofron (Orban), 32. Terbócs (McNally, Langkow), 42. Strech (Sofron), 51. Klempa (McNally, Strech), 56. Strech (Bl. Orbán, Klempa). Rozhodovali: Müllner, Konc – Vyšný, Kacej, vylúčení: 3:2, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 370 divákov.

MAC Újbuda: Bálisz – Pozsgai, Macaulay, McNally, Carlisle, Garát, Bl. Orbán, Bugar, Pápa – Br. Orbán, Langkow, Bodó – Klempa, Strech, Sofron – Nagy, Pitt, Terbócs – Schlekmann, Majoross, Szigeti

MHK 32 Liptovský Mikuláš: Bátory – Kurali, Petran, Nemec, Stehlík, Roman, Mezovský, Smutný, Droppa – Kriška, Lištiak, Vybíral – Macík, Uhrík, Sukeľ – Huna Ru., Huna Ró., Huna Ri. – Kalousek, Piatka, Oško


V prvej tretine mali domáci viac z hry, boli strelecky aktívnejší, vytvorili si aj dostatok šancí. Dokázali však premeniť len jednu z nich, keď v 10. minúte otvoril skóre strelou z pravej strany Chris Langkow.

V druhej tretine inkasovali Liptáci hneď v úvode z hokejky Sofrona, až tento gól ich prebudil a aj oni sa začali dostávať viac pred bránku súpera. Svoje šance však nevyužili a to ani v početnej výhode. Trest prišiel v podobe tretieho gólu domácich, úspešným strelcom bol Terbócs.

O osude duelu rozhodli domáci definitívne v tretej tretine. V 42. minúte dal ich štvrtý gól Strech a piaty pridal Klempa v 51. minúte. Skóre uzavrel o päť minút neskôr opäť Strech. Liptáci si tak pripísali tretiu prehru za sebou, domáci sa naopak tešili z víťazstva po dvoch neúspešných výsledkoch.


HK Dukla Ingema Michalovce - HKM Zvolen 2:5 (0:2, 1:2 1:1)

Góly: 28. Dalhuisen (Mesikämmen), 45. Linet (Safaralejev) - 1. Špirko (Švarný, Kelemen), 10. Halama (Drgoň, Mráz), 30. Kolenič (Betker, Marcinek), 35. Mráz, 44. Halama (Thompson). Rozhodovali: Valach, Snášel - Stanzel, Bogdaň, vylúčení: 13:15 na 2 min, navyše Trotter a Handlovský obaja 10 min za nešp. správanie, Maier (všetci Zvol.) 10 min za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0, 3315 divákov.

HK Dukla Ingema Michalovce: Trenčan - Mesikämmen, Dalhuisen, Ventelä, Vorobjov, Kolba, Zekucia, Novický, Hančák - Mašlonka, Lalancette, Juusela - Giľák, Linet, Safaralejev - Hričina, Galamboš, Borov - Hamráček, Toma, Chalupa

HKM Zvolen: Tomek - Švarný, Lowney, Corrin, Betker, Maier, Drgoň, Fatul - Kelemen, Špirko, Mráz - Bonis, Trotter, McPherson - Thompson, M. Halama, Handlovský - Marcinek, Petráš, Kolenič - Chlepčok

Hostia mali ideálny štart do zápasu, keď už v 14. sekunde skóroval Špirko a najrýchlejším gólom prebiehajúcej sezóny poslal Zvolen do vedenia - 0:1. Domácich to však nezlomilo a aktívnou ofenzívnou hrou sa v prvej tretine snažili o vyrovnanie. Pribrzdili ich však oslabenia a Halama v 10. minúte dorážkou Drgoňovej strely upravil na 0:2. V 14. minúte neznížil domáci Giľák, ktorý v sľubnej šanci namieril nepresne.

Hostia napriek sľubnému náskoku nestratili na ofenzívnej aktivite a v 2. časti sa snažili aj o ďalšie góly. Michalovčania však v 28. minúte znížili, keď za chrbát zvolenského brankára Tomeka prešla strela Dalhuisena - 1:2. Už o dve minúty však Zvolenčania znovu viedli o dva góly, keď Kolenič uplatnil dôraz pred bránkoviskom - 1:3. Handlovského dve sľubné šance v polovici tretiny sa ešte gólom neskončili, no v 35. minúte Mráz prekvapil Trenčana a bolo už 1:4. Druhá tretina bola bohatá aj na vylúčenia, na ľade sa viackrát aj zaiskrilo.

O vylúčenia ani góly nebola núdza ani v tretej časti. Presilovka v 43. minúte priniesla gól Halamu na 5:1, keď zvolenský útočník zužitkoval nedôraz michalovskej obrany. Krátko na to Linet dorazil vlastnú strelu - 2:5. Hostia si v ďalšom priebehu tretej časti postrážili presvedčivý náskok a postarali sa o prvú domácu prehru nováčika.



HC 07 WPC Koliba Detva - Slovan Bratislava 2:4 (0:2, 1:2, 1:0)

Góly: 26. Gašpar (Podešva), 58. Šišovský (Gašpar, Andersons) - 11. Pance (Viedenský, Matoušek), 13. Abdul (Sersen, Zigo), 31. Abdul (Zigo), 33. Zigo (Sersen). Rozhodovali: Orolin, Rencz – Soltész, Ordzovenský, vylúčení: 6:8 na 2 min, navyše Chovan a Gašpar /Detva/ 10 min za vrazenie na mantinel, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 1153 divákov.

Detva: Petrík – Andersons, Chovan, Golian, Kuklev, Fekiač, Jendroľ, Pač, Král – Šišovský, Zuzin, Sýkora – Surový, Valent, Gašpar – Ľupták, Podešva, Žilka – Čenka, Čacho, Török

Slovan: Brust – Sersen, Bačik, Meszároš, Štajnoch, Podlipnik, Šedivý, Jendek – Abdul, Zigo, Bondra – Pance, Viedenský, Žitný – Matoušek, Puliš, Kukumberg – Sloboda, Kytnár, Miklík




Domáci vstúpili do zápasu bez rešpektu, hráčov Slovana sa snažili napádať pri rozohrávke, z čoho pramenili ich prvé šance. Brankár Brust však niekoľkokrát podržal svojich spoluhráčov. V polovici 1. tretiny však Viedenský našiel prihrávkou Panceho a slovinský legionár strelil prvý gól v drese Slovana. O necelé dve minúty neskôr už viedli "belasí" o dva góly, presne namieril Abdul, keď jemne tečoval strelu kapitána Sersena.

V druhom dejstve už Slovan ukazoval kvalitu, no domácim sa podarilo znížiť po strele Gašpara. Potom však hostia udreli opäť. Najskôr pri prečíslení 2 na 1 umiestnil Abdul puk nad rameno Petríka a Slovan opäť viedol o dva góly. Domáci si potom nedali pozor na disciplínu a v presilovej hre uzavrel sumár druhej tretiny svojím deviatym gólom v sezóne Tomáš Zigo.

V tretej tretine mali šance obe mužstvá, najväčšiu Abdul, ktorý mohol zavŕšiť hetrik. Český útočník však trafil iba žŕdku. Slovan zápas s pribúdajúcimi minútami bezpečne kontroloval a hoci v závere ešte inkasoval z hokejky Šišovského, pripísal si piaty triumf v sérii. "Belasí" si vďaka nemu udržali druhé miesto v tabuľke o bod za Banskou Bystricou.



HK Poprad - HC Mikron Nové Zámky 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)

Gól: 28. Vandas (Erving, Štrauch). Rozhodovali: Adamec, Juhász – Krajčík, Kis-Király, vylúčení: 4:7 na 2 min, navyše Kristín (Nové Zámky) 10 min za nešportové správanie, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 1341 divákov:

Poprad: Vošvrda – Brejčák, Ulrych, Ťavoda, Magovac, Erving, Kramár, Česánek, Fabian – Štrauch, Mlynarovič, P. Svitana – Matis, Paukovček, Vandas – Takáč, Zagrapan, Leclerc – Kundrik, Matej Paločko

Nové Zámky: Kristín – Mikuš, Šmach, Ordzovenský, Hatala, Drtina, Hain, Dlugoš – Stupka, Urban, Pospíšil – Vešutkin, Bajtek, Jurík – Múčka, Šmída, Rogoň – Bečka, Ondrušek, Fábry


V popradskom drese sa proti Novým Zámkom predstavil navrátilec Michael Vandas, ktorého tréneri zaradili do druhého útoku vedľa Paukovčeka a Matisa. Prvá tretina veľa vzruchu na ľade nepriniesla, súvislých akcií so zakončením bolo ako šafránu. Hru oboch mužstiev "zdobilo" množstvo nepresností.

Rozháranú hru predvádzali hráči Popradu a hostí aj po návrate z prvej prestávky. Vykúpenie v podobe prvého gólu prišlo až v 28. minúte počas presilovej hry "kamzíkov". Erving udržal so šťastím útočné pásmo. Prihrávkou našiel Vandasa, ktorý sa z prvej nemýlil a Kristín lovil puk zo siete - 1:0. Peknou individuálnou akciou sa blysol Leclerc. Po jeho otočke si ale Kristín postrážil vzdialenejšiu žrď. V 36. minúte sa zranil domáci útočník Matis. Po faule Vešutkina kolenom sa porúčal predčasne do kabíny.

V úvode tretej dvadsaťminútovky mohol gólovú poistku pridať Takáč. Jeho zakončenie ale vykopával z bránkovej čiary hosťujúci hráč. Vzápätí sa do úniku predral Leclerc, ale koncovka mu nevyšla podľa predstáv. Hostia svoju šancu vycítili pri vylúčení Štraucha. Presilovku zahrali fantasticky, chýbala jej iba presná koncovka. V závere stretnutia zahodili vyložené šanca Zagrapan aj Takáč a tak sa popradská lavička v závere strachovala o výsledok. Hostia siahli po oddychovom čase aj hre bez brankára, vyrovnať však nedokázali.


hlasy po zápase:

Pavel Paukovček, asistent trénera HK Poprad: "Ja sa stotožňujem s kolegom, bol to ubojovaný zápas, mali sme však viac z hry, aj keď sme vyhrali o gól, mali sme aj viac šancí. Tešia ma tri vybojované body."

Ladislav Branikovič, tréner HC Mikron Nové Zámky: "Prišli sme sem hrať so zabezpečenou obranou, v prvej tretine sa nám to darilo, mali sme dobrú početnosť streľby. V druhej tretine už obrana nebola dobrá, prepadávali sme tam, mali sme vylúčenia a dostali sme gól z presilovky. Tretia tretina bola vyrovnaná, ale musím povedať, že nás podržal brankár, chytil tam tri čisté góly."



tabuľka:



1. Banská Bystrica 12 7 2 1 2 35:22 26

2. Slovan Bratislava 12 7 2 0 3 39:25 25

3. Zvolen 11 7 0 0 4 42:31 21

4. Košice 11 6 1 1 3 32:23 21

5. Trenčín 11 6 0 1 4 29:27 19

6. Michalovce 11 5 1 1 4 28:27 18

7. Poprad 11 3 2 3 3 31:28 16

8. MAC Ujbuda 11 5 0 1 5 36:36 16

9. DVTK 12 4 1 2 5 32:33 16

10. Detva 11 4 1 0 6 33:34 14

11. Nitra 11 3 1 1 6 27:35 12

12. Nové Zámky 11 3 0 0 8 27:37 9

13. L. Mikuláš 11 2 0 0 9 17:50 6