Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

FOTO: TESNÁ PREHRA: Slováci ťahali v súboji s USA za kratší koniec

Na snímke rozhodca kontroluje situáciu na bránke Jána Laca (Slovensko) v zápase B-skupiny USA - Slovensko na zimných olympijských hrách v Pjongčangu, 16. februára 2018 v Kangnungu. Foto: TASR - Michal Svítok

Slovenskí hokejisti odohrajú tretí zápas v B-skupine v sobotu od 13.10 SEČ proti Slovinsku, v rovnakom čase nastúpia hráči USA proti výberu Olympijských športovcov z Ruska.

Bratislava 16. februára (Teraz.sk/TASR) - Slovenskí hokejisti prehrali vo svojom druhom zápase na ZOH v Pjonngčangu s USA 1:2. Američania sa odstali do vedenia v 8. minúte po góle Donata v presilovej hre, o 25 sekúnd neskôr vyrovnal Kudrna. V tretej tretine však Donato opäť v presilovke rozhodol o výhre zámorských hokejistov.

Slováci odohrajú tretí zápas v B-skupine v sobotu od 13.10 SEČ proti Slovinsku, v rovnakom čase nastúpia hráči USA proti výberu Olympijských športovcov z Ruska.

B-skupina:

USA - Slovensko 2:1 (1:1, 0:0, 1:0)
Góly:
8. Donato (Terry, Bourque), 43. Donato (Arcobello, Bourque) – 8. Kudrna (Surový, Čajkovský). Rozhodovali: Gouin (Kan.), Wehrli - Fluri (obaja Švaj.), Otmachov (Rus.), vylúčení: 2:5 na 2 min., presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, 5652 divákov.




Prvú šancu v zápase si pripísali slovenskí hokejisti. Hovorka z pravého kruhu prihral pred bránu Čajkovskému, ktorý sa snažil tečovať puk za chrbát Zapolského, ten však včas zasiahol. V 7. minúte však práve Hovorka fauloval a Američania využili presilovku už po 19 sekundách. Ryan Donato sa dostal k puku medzi kruhmi a prekonal Laca - 1:0. Už o 25 sekúnd neskôr však Surový potiahol puk po pravej strane, prihral ho pred bránku kde stál Kudrna, a ten jemným tečom prekonal Zapolského. Zámorskí hráči sa potom opäť tlačili pred Laca, mali niekoľko dobrých príležitostí, Laco sa vyznamenal najmä pri šanciach Terryho a Butlera.

V druhej tretine sa museli Slováci najskôr ubrániť presilovke súpera, Ján Laco si opäť pripísal niekoľko dobrých zákrokov aj po jej skončení. Američania boli strelecky aktívnejší, ale Slováci zasa obetavejší a s pomocou brankára držali súpera na dištanc. Ten si vylámal zuby aj v ďalšej presilovke, v 37. minúte mali možnosť hrať v početnej výhode aj Ramsayho zverenci. Zahrali ju dobre, šance na gól mal najskôr Nagy a po ňom aj Surový, ale Zapolski bol na mieste.

Aj v do tretej tretiny vstúpili hráči USA aktívnejšie, Laco musel zasahovať už po pár sekundách. Slováci si potom nedali pozor pri striedaní a v ďalšom oslabení už inkasovali. Pred Lacom sa šikovne uvoľnil Donato a strelil svoj druhý gól v zápase. Odpoveď mohla prísť vzápätí po faule na Starostu, ale slovenskí hokejisti nezahrali presilovku dobre. V 50. minúte mohol Acrobello zvýšiť už na 3:1, ale strelu spomedzi kruhov Laco vyrazil pravým betónom. Zámorský tím veľmi dobre korčuľoval a jeho hráči robili Slovákom problémy už pri napádaní. V závere sa Slovensko snažilo o vyrovnanie, skúsilo aj hru bez brankára, ale Američania si svoj náskok ustrážili.

Hlasy po zápase:

Craig Ramsay, tréner SR: "V zápase rozhodovali oslabenia, hrali sme v nich príliš často. Súper dobre strážil stredné pásmo, ale to sme čakali. Opäť nás podržal brankár. Musíme sa teraz dobre pripraviť na Slovinsko."

Vladimír Országh, asistent trénera SR: "Súper veľmi dobre bránil stredné pásmo, otáčal nám puky naspäť. Veľa síl nám vzali oslabenia. Bolo ich až príliš veľa a to rozhodlo. My sme naopak v našich presilovkách nedokázali skórovať. Mali sme problém prejsť cez stredné pásmo, naši obrancovia boli stále pod tlakom. Bol to veľmi ťažký zápas."

Ján Laco, brankár SR: "Podľa očakávania to bol ťažký zápas. Američania išli do toho, jednoduchá streľba a hneď išli na dorážku. Neustále sa tlačili na bránkovisko. To tam bolo celý zápas."

Tomáš Surový, kapitán SR: "Bol to pomerne vyrovnaný a zaujímavý zápas. No prehrali sme a nemáme žiadny bod. Určite si rozoberieme detaily a pripravíme sa na zajtra proti Slovincom."

Ladislav Nagy, útočník SR: "Myslím si, že ak budeme hrať päť na päť, tak bude mať s nami problém každé mužstvo. Nesmieme hrať toľko času v oslabení. V rovnovážnom počte sme dnes podľa mňa boli lepším mužstvom."

Tomáš Starosta, obranca SR: "Bol to ťažký zápas. Američania na nás čakali, ale vždy, keď vycítili šancu, tak na nás vybehli. Mrzí nás výsledok, ale musíme sa už dobre pripraviť na ďalší zápas."

Troy Terry, útočník USA: "V našom zápasovom pláne bolo využiť rýchlosť. A to nám aj vyšlo. Rýchlosť je identita tohto tímu."

Tabuľka B-skupiny:

1. USA 2 1 0 1 0 4:4 4
2. Slovensko 2 1 0 0 1 4:4 3
3. Slovinsko 1 0 1 0 0 3:2 2
4. OŠR 1 0 0 0 1 2:3 0