Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

DAVIS CUP: Proti Bielorusku je nominovaná táto pätica tenistov SR

Na snímke nehrajúci kapitán slovenského Davis Cupového tímu Dominik Hrbatý počas tlačovej konferencie pred stretnutím Slovensko - Bielorusko v Bratislave 16. októbra 2018. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Duel 2. kola play off 1. skupiny euro-africkej zóny sa uskutoční 26.-27. októbra na antuke pod zatiahnutou strechou v bratislavskom NTC.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Pätica slovenských tenistov Martin Kližan, Lukáš Lacko, Norbert Gombos, Igor Zelenay, Filip Polášek figuruje v predbežnej nominácii daviscupového kapitána Dominika Hrbatého na zápas s Bieloruskom. Duel 2. kola play off 1. skupiny euro-africkej zóny sa uskutoční 26.-27. októbra na antuke pod zatiahnutou strechou v bratislavskom NTC. Jeho víťaz sa prebojuje do svetovej skupiny a vo februári nastúpi v kvalifikácii o postup na finálový turnaj zreformovanej súťaže proti Kanade alebo Kazachstanu.

Bielorusi by mali pricestovať do Bratislavy s kvartetom Iľja Ivaška, Jegor Gerasimov, Max Mirnyj, Andrej Vasilevskij. Úvodné piatkové dvojhry odštartujú o 16.00 h. V sobotu od 13.00 h je na programe štvorhra a záverečné single. Hrá sa na dva víťazné sety. Hlavným rozhodcom bude Izraelčan Dimitri Leifman, v úlohe empajrových arbitrov sa predstavia Chorvátka Tamara Vrhovecová-Sekáčová a Talian Alessandro Germani. V daviscupovej histórii pôjde o druhý vzájomný zápas oboch krajín. V septembri 2010 v dueli 2. kola play off o záchranu v druhej lige v Minsku zvíťazili Slováci pod vedením kapitána Miloslava Mečířa 4:1. O dva body sa v singloch postaral Lacko, ďalšie pridali deblisti Michal Mertiňák s Poláškom a Kližan.

Podľa Hrbatého sa do prípravy na domáci súboj s Bieloruskom zapoja aj Andrej Martin s Filipom Horanským. "Nie je vylúčené, že deň pred žrebom ešte príde k nejakej zmene v nominácii. Chýba v nej Jojo Kovalík, ktorý sa v pondelok odhlásil z turnaja ATP v Antverpách. Už od US Open má problémy so zápästím. Podstupuje liečbu, no momentálne som nastavený tak, že nám proti Bielorusom nepomôže. Keby sa zotavil, bol by to pre nás veľký bonus. Prípravu začneme už vo štvrtok 18. októbra. Noro Gombos s Andrejom Martinom sú už nachystaní. Ďalší hráči sú momentálne na turnajoch, Dúfam, že uhrajú nejaké dobré výsledky, ktoré im zdvihnú sebavedomie. Chalani si zaslúžili dostať šancu pobiť sa o svetovú skupinu. Dúfam, že po dlhých rokoch sa do nej aj dostaneme," uviedol kapitán slovenského tímu.

Hrbatý pozorne monitoroval bieloruských hráčov a varuje pred ich podcenením. "Na US Open som odsledoval všetkých Bielorusov. Výbornú formu má Gerasimov. Videl som jeho zápas proti Bernardovi Tomicovi na turnaji v Číne, v ktorom s neskorším šampiónom prehral až po trojsetovom boji. Bielorusi preferujú hardy, no ani na antuke nie sú úplní dreváci, ktorí sa nevedia pohnúť. Všetci sú servismeni, antuka im bude spomaľovať podanie, čo by mohla byť naša výhoda. Bude to však veľmi ťažké, možno sa rozhodne až v záverečnej dvojhre. Možno bude celý zápas stáť a padať na Martinovi Kližanovi. Po zranení Kovalíka budem musieť vyriešiť dilemu, koho nominujem ako druhého singlistu. Dúfam, že sa rozhodnem správne."

Hrbatý bol v roku 2006 pri tom, keď Slováci doposiaľ poslednýkrát účinkovali vo svetovej skupine. Po prehre s Belgickom vypadli z elitnej šestnástky a odvtedy sa márne pokúšajú vrátiť sa medzi elitu. "Máme veľkú šancu vrátiť sa po 12-ročnej prestávke do svetovej skupiny a verím, že ju využijeme. Nič iné ako víťazstvo neberiem. Budú to úžasné zápasy, možno ešte kvalitnejšie a intenzívnejšie ako v apríli, keď diváci sledovali v NTC súboj medzi Kližanom a Džumhurom či duely našich hráčov proti Mirzovi Bašičovi. Chalani majú veľkú motiváciu, veď v prípade víťazstva nad Bieloruskom budú vo februári bojovať o účasť na finálovom turnaji nového formátu súťaže."