Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

TOUR DE FRANCE: Quintana vyhral 18. etapu

Na snímke kolumbijský cyklista Nairo Quintana počas 18. etapy pretekov Tour de France z Embrunu do Valloire 25. júla 2019. Foto: TASR/AP

Jazdec stajne Movistar sa presadil v záverečnom stúpaní na Col du Galibier a náročnú 208 km dlhú horskú trasu z Embrunu do Valloire zvládol za 5:34:15 h.

Valloire 25. júla (TASR) - Kolumbijský cyklista Nairo Quintana triumfoval vo štvrtkovej 18. etape 106. ročníka Tour de France a vrátil sa do boja o celkové poradie, keď sa posunul z 12. na 7. miesto. Jazdec stajne Movistar sa presadil v záverečnom stúpaní na Col du Galibier a náročnú 208 km dlhú horskú trasu z Embrunu do Valloire zvládol za 5:34:15 h. Druhý skončil Francúz Romain Bardet z Ag2r (+1:35 min), ktorý si vybojoval bodkovaný dres, tretí finišoval Kazach Alexej Lucenko z Astany (+2:28). Žltý dres si udržal Francúz Julian Alaphilippe z QuickStepu. Slovenský cyklista Peter Sagan z Bory-Hansgrohe prišiel do cieľa v grupette s mankom vyše 36 minút, no zelený dres si udržal.

Na druhú priečku sa posunul vďaka záverečnému útoku Egan Bernal, ktorý stráca minútu a pol. Mladý Kolumbijčan sa dostal pred svojho tímového kolegu z Ineosu a obhajcu trofeje Gerainta Thomasa (+1:35 min). Quintana sa vďaka triumfu dostal z dvanásteho na siedme miesto a stráca 3:54 min. V ďalších dvoch alpských etapách tak ešte môže zabojovať o pódium.

"Dnes sme odviedli veľký kus práce a toto víťazstvo je pre nás veľká odmena. Konečne sme dosiahli výsledok, aký sme chceli. Skúšali sme to už veľakrát, ale doteraz sme nevyhrali, no naša vytrvalosť priniesla úspech. Chceli sme vymyslieť nejakú kreatívnu stratégiu, zaútočiť na etapu a posunúť v celkovom poradí Mikela Landu. Nakoniec sa to podarilo mne, ale je to víťazstvo celého tímu, ktorý jazdí od začiatku Tour veľmi dobre. Tento triumf chcem preto venovať tímu, rodine, fanúšikom a Kolumbii. Je to pre mňa veľmi emotívne a som dojatý. Bolo veľmi dôležité vyhrať v takejto horskej etape," povedal Quintana v prvom televíznom rozhovore, pre ktorého to bolo tretie etapové víťazstvo na Tour. Vlani sa tešil v 17. a v roku 2013 v 20. etape.

Peter Sagan finišoval s mankom 36:36 min už za výdatného dažďa, no stále s 20-minútovou rezervou pred časovým limitom. Obsadil 154. miesto a v celkovom poradí je na 85. priečke s mankom 2:13:11 h. V "zelenej" súťaži má stále náskok 85 bodov pred Talianom Eliom Vivianim (Deceuninck-QuickStep). "Dnes sme sa po prvýkrát dostali do Álp a opäť som od začiatku zaútočil, aby som bodoval na rýchlostnej prémii. Po veľmi rýchlej úvodnej časti odišla veľká skupina, ktorá však pre mňa nebola nebezpečná. Do Paríža máme ešte dve tvrdé etapy, takže bude dôležité zostať ostražitý a dokončiť v časovom limite," uviedol Sagan na svojom facebookovom profile. Bardet sa posunul na čelo vrchárskej súťaže s 86 bodmi, keď z bodkovaného dresu vyzliekol Belgičana Tima Wellensa (74).

Prvá vrchárska previerka v Alpách odštartovala krátkym stúpaním tretej kategórie na Côte de Demoiselles Coiffées (3,9 km, 5,2%), ktoré nasledovalo už pár km po štarte. To žiadnemu z pretekárov väčšie problémy nenarobilo, no bol to len predkrm toho, čo malo prísť. Po 80 km totiž nasledoval Col de Vars (1. kat., 9,3 km, 7,5%) v nadmorskej výške 2109 metrov, 50 km po ňom prišiel ešte vyššie položený Col d'Izoard najvyššej kategórie (2360 m nad morom, 14,1 km, 7,3%) a slávny Col du Galibier taktiež najvyššej kategórie (2642 m nad morom, 23 km, 5,1%). Z jeho vrcholu to bolo už len 18 km dolu kopcom do cieľa.

Hneď od štartu sa tuho bojovalo o únik a keďže jediná rýchlostná prémia nasledovala ešte pred Col de Vars, Peter Sagan si musel kontrolovať situáciu na čele, aby mu neunikli konkurenti z bodovacej súťaže. To sa nestalo. Ako prví sa dostali dopredu Alexej Lucenko (Astana) a Pierre-Luc Périchon (Cofidis), ktorí spolu zdolali aj prvú vrchársku prémiu. Krátko po nej sa však všetko spojilo a čakalo sa na ďalšie pokusy. K definitívnemu úniku dňa prišlo až po vyše 50 kilometroch, keď sa od hlavného balíka oddelila veľká 34-členná skupina. Nechýbal v nej líder vrchárskej súťaže Tim Wellens (Lotto-Soudal) i ďalší elitní pretekári v kopcoch Romain Bardet (AG2R), Adam Yates (Mitchelton-Scott), Michael Woods (EF Education First), Sergio Henao (SAE Team Emirates), či Gorka Izagirre (Astana). Balík si nechal odísť i Quintanu, ktorý figuroval pred etapou na 12. mieste celkového poradia so stratou len 9:30 min a mohol si výrazne polepšiť. Navyše mal so sebou aj dvoch kvalitných domestikov do kopcov Andreya Amadora a Carlosa Veronu.

Na čele pelotónu pracovali najmä jazdci QuickStepu a Ineosu, ale náskok úniku rýchlo narastal. Čelná skupina mala onedlho vyše päť minút k dobru. Do konca však zostávalo stále ešte 130 km a všetky tri ťažké prémie. Z vedúcej skupiny si musel vystúpiť Périchon, ktorého uštipla včela a potreboval ošetrenie. Na vrchol Col de Vars prišiel ako prvý Wellens a v súťaži o bodkovaný dres si polepšil o ďalších desať bodov. Pelotón strácal vyše sedem minút a Quintana sa vo virtuálnom poradí posúval stále vyššie a vyššie.

Na zjazde z Col de Vars mali v pelotóne tvrdý pád George Bennett (Jumbo) a Nicolas Roche (Sunweb), ale aj keď dotlčení, obaja sa znovu posadili na bicykle a pokračovali. V čelnej skupine sa vydali dopredu Van Avermaet a Julien Bernard (Trek-Segafredo), no pred vrcholom prémie na Col d'Izoard ich dobehli ďalší cyklisti z úniku. V hlavnom poli sa na náročnom stúpaní síce neútočilo, no jazdci Movistaru udávali vysoké tempo, i keď mali vpredu Quintanu, a tak skupinu favoritov skresali na približne 25 pretekárov. Sagan a ďalší šprintéri v tom čase už jazdili v grupette s vyše desaťminútovou stratou na okresaný pelotón. Na Izoarde získal 40 bodov do vrchárskej súťaže Damiano Caruso (Bahrain Merida), o desať menej si pripísal Bardet. Na následnom dlhom zjazde zostalo vpredu už len 16 cyklistov a z pôvodného úniku ich stíhala ďalšia deviatka jazdcov. Tí však mali manko cez tri minúty, pelotón okolo päť a pol a čoskoro ich pohltil. Na úpätí posledného stúpania na Col du Galibier (2642 m nad morom, 23 km, 5,1%) mala čelná skupina k dobru vyše päť minút. Prvých päť km stúpania bolo do 3,5%, ďalších jedenásť do 6%, no potom prišli pasáže so sklonom nad 10% a práve tie mali preveriť najlepších vrchárov v úniku i pelotóne.

Už od začiatku však z čelnej skupiny odpadávali jazdci, medzi prvými držiteľ bodkovaného dresu Wellens. Postupne aj ďalší a tak na čele zostala len trojica Lucenko, Bardet a Quintana, ktorý päť km pred vrcholom vyrazil sám, rýchlo si vytvoril minútový náskok a išiel si pre etapové víťazstvo i posun do Top 10 celkového poradia. V pelotóne predvádzal opäť výborný výkon Alaphilippe, líder klasifikácie sa držal v hlavnej skupine a bolo zrejmé, že si žltý dres oblečie aj v piatok.

Quintana si priniesol na prémiu náskok 1:42 na Bardeta a šesť minút na zredukovanú skupinu favoritov na celkové poradie, okrem 40 bodov do vrchárskej súťaže si pripísal aj desať bonifikačných sekúnd. Bardet zobral 30 b a po etape si obliekol bodkovaný dres. Z hlavnej skupiny pred vrcholom zaútočil Egan Bernal a vypracoval si náskok 30 s, po ňom prišiel druhý útok Ineousu v podobe Gerainta Thomasa, no tam už reagovali Thibaut Pinot, Emanuel Buchmann, Steven Kruijswijk i ďalší a dobehli ho. Manko nabral Alaphilippe, no mohol sa spoľahnúť na svoje výborné zjazdárske schopnosti. Tie dokonale predviedol, keď čoskoro dobehol Thomasovu skupinu a z jeho náskoku na čele poradia nakoniec ukrojil len Bernal.

V piatok je na programe ďalšia náročná alpská skúška. Na cyklistov čaká 126,5 km trať zo Saint-Jean-de-Maurienne do Tignes s piatimi vrchárskymi prémiami, pričom musia zdolať najvyšší bod tohtoročného programu Col de l'Iseran. Prémia najvyššej kategórie sa nachádza vo výške 2770 metrov nad morom, stúpanie je dlhé 12,9 km a má priemerný sklon 7,9%, prvý pretekár na vrchole dostane cenu Henriho Desgrangea, prvého riaditeľa pretekov, ktorá sa každoročne odovzdáva na najvyššom mieste Tour.

výsledky 18. etapy (Embrun - Valloire, 208 km):



1. Nairo Quintana (Kol./Movistar) 5:34:15 h, 2. Romain Bardet (Fr./AG2R) +1:35 min, 3. Alexej Lucenko (Kaz./Astana) +2:28, 4. Lennard Kämna (Nem./Sunweb) +2:58, 5. Damiano Caruso (Tal./Bahrain-Merida) +3:00, 6. Tiesj Benoot (Belg./Lotto-Soudal) +4:46, 7. Michael Woods (Kan./EF Education First), 8. Egan Bernal (Kol./Ineos), 9. Serge Pauwels (Belg./CCC) všetci rovnaký čas, 10. Steven Kruijswijk (Hol./Jumbo) +5:18, ... 154. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) +36:36


celkové poradie:

1. Julian Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick-Step) 75:18:49 h, 2. Bernal +1:30 min, 3. Geraint Thomas (V.Brit./Ineos) +1:35, 4. Kruijswijk +1:47, 5. Thibaut Pinot (Fr./Groupama-FDJ) +1:50, 6. Emanuel Buchmann (Nem./Bora-hansgrohe) +2:14, 7. Nairo Quintana (Kol./Movistar) +3:54, 8. Mikel Landa (Šp./Movistar) +4:54, 9. Rigoberto Uran (Kol./EF Education First) +5:33, 10. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) +5:58, ... 85. SAGAN +2:13:11



bodovacia súťaž:

1. SAGAN 309 b, 2. Elia Viviani (Tal./Deceuninck-QuickStep) 224, 3. Sonny Colbrelli (Tal./Bahrain-Merida) 203



súťaž vrchárov:

1. Bardet 86 b, 2. Tim Wellens (Belg./Lotto-Soudal) 74, 3. Damiano Caruso (Tal./Bahrain-Merida) 60



súťaž mladých pretekárov:

1. Bernal 75:20:19 h, 2. David Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) +17:07 min, 3. Enric Mas (Šp./Deceuninck-Quick Step) +48:11



súťaž tímov:

1. Movistar (Šp.) 226:02:13 h, 2. Trek-Segafredo (USA) +20:38 min, 3. EF Education First (USA) +59:11