Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Ronaldo sa vyrovnal Messimu, Sagan ohúril svet a stal sa legendou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Druhá polovica športového roka 2017 nebola o nič menej zaujímavá ako tá prvá. Aj ju sprevádzali vrcholy, pády, rekordy či dopingové kauzy a vy sa môžete teraz dozvedieť, čo zaujalo najviac.

Bratislava 29. decembra (Teraz.sk/TASR) - Aj v priebehu prvého polroka 2017 sa v športovom svete udialo viacero pozoruhodných udalostí. Či už to bol prekvapujúce víťazstvo španielskej tenistky Muguruzovej vo Wimbledone, Federerov rekordný ôsmy titul na tom istom turnaji, Froomeov štvrtý triumf na Tour de France a jeho dopingová kauza v závere roka, Saganov fenomenálny úspech v podobe zisku tretieho titulu majstra sveta alebo ukončenie kariére legendárneho boxera Vladimíra Klička, ani jedna z týchto udalostí nenechala športovú verejnosť chladnou.

Teraz.sk vám prináša výberovú chronológiu významných udalostí, ktoré sa udiali vo svete športu v druhej polovici roka 2017.

JÚL


2. júla - Futbalisti Nemecka sa prvýkrát v histórii stali víťazmi Pohára konfederácií FIFA. Vo finále na petrohradskom štadióne Krestovskij triumfovali nad Čile 1:0. Jediný gól stretnutia zaznamenal v 20. minúte Lars Stindl. Zlatú loptu pre najužitočnejšieho hráča si odniesol kapitán nemeckého tímu Julian Draxler.

9. júla - Francúzski volejbalisti sa druhýkrát v priebehu troch rokoch stali víťazmi Svetovej ligy. Vo finále záverečného turnaja Final Six 1. divízie v Curitibe vyhrali úradujúci majstri Európy nad domácou Brazíliou pred viac ako 23.000 divákmi 3:2. Najužitočnejším hráčom turnaja (MVP) bol hviezdny francúzsky smečiar Earvin N'Gapeth, ktorý dosiahol vo finále 29 bodov.

9. júla - Nemec Sebastian Kienle (7:41:42 h) a Austrálčanka Sarah Cowleyová (8:47:58 h) sa stali vo Frankfurte nad Mohanom víťazmi triatlonového európskeho šampionátu Ironman (3,8 km plávanie, 180 km cyklistika, maratónsky beh).

10. júla - Ruský boxer Denis Lebedev zdolal v Jekaterinburgu Austrálčana Marka Flanagana a obhájil titul majstra sveta v ťažkej hmotnostnej kategórii organizácie WBA.

15. júla - Španielska tenistka Garbine Muguruzová Blancová sa stala prvýkrát v kariére víťazkou prestížneho Wimbledonu. Vo finále dvojhry si ako nasadená štrnástka poradila s desiatkou "pavúka" Američankou Venus Williamsovou 7:5, 6:0 a získala svoj druhý grandslamový titul.

Na snímke Garbine Muguruzová Blancová pózuje s trofejou.
Foto: TASR/AP


15. júla - Anglická futbalová reprezentácia do 19 rokov sa stala novým majstrom Európy v tejto vekovej kategórii. Vo finálovom stretnutí v gruzínskom Tbilisi zvíťazila nad Portugalskom 2:1.

16. júla - Švajčiarsky tenista Roger Federer získal rekordný ôsmy wimbledonský titul. Vo finále dvojhry si ako nasadená trojka poradil s turnajovou sedmičkou Chorvátom Marinom Čiličom 6:3, 6:1, 6:4. V historických tabuľkách sa odpútal od Američana Petea Samprasa, ktorý na tráve All England Clubu triumfoval sedemkrát.

22. júla - Britský cyklista Christopher Froome sa stal celkovým víťazom 104. ročníka prestížnych pretekov Tour de France. Na štvrtý triumf na TdF v kariére (predtým 2013, 2015, 2016). V bodovacej súťaži zvíťazil Austrálčan Michael Matthews, v súťaži vrchárov Francúz Warren Barguil a najlepší do 26 rokov bol Brit Simon Yates.

Britský cyklista Chris Froome z tímu Sky sa teší na pódiu z obhajoby celkového triumfu na 104. ročníku slávnych cyklistických pretekov Tour de France v Paríži v nedeľu 23. júla 2017.
Foto: TASR/AP


28. júla - Vodné pólistky USA obhájili titul majsteriek sveta. Vo finále MS v plaveckých športoch v Budapešti zdolali Španielky presvedčivo 13:6.

29. júla - Reprezentanti Chorvátska vo vodnom póle zdolali vo finále MS v plaveckých športoch v Budapešti tím domáceho Maďarska 8:6.

AUGUST


3. augusta - Ukrajinský boxer Vladimir Kličko ukončil profesionálnu kariéru. Dvojnásobný majster sveta v superťažkej váhe tak 11. novembra nenastúpil v Las Vegas na odvetnž súboj s Britom Anthonym Joshuom, s ktorým v apríli vo Wembley prehral.

5. augusta - Nemecké plážové volejbalistky Laura Ludwigová a Kira Walkenhorstová pridali k svojmu olympijskému zlatu aj titul majsteriek sveta, keď vo finále MS vo Viedni zdolali Američanky Lauren Fendrickovú s April Rossovou 2:1.

Nemecké plážové volejbalistky Laura Ludwigová (vpravo) a Kira Walkenhorstová.
Foto: TASR AP


13. augusta - V konečnej medailovej bilancii 48 disciplín na MS atlétov v Londýne zvíťazili USA s 30 kovmi (10-11-9) pred Keňou 5-2-4, JAR 3-1-2, Francúzskom 3-0-1, Čínou 2-3-2, Veľkou Britániou 2-3-1, Etiópiou 2-3-0 a Poľskom 2-2-4

17. augusta - Bývalý olympijský šampión v cyklistike Samuel Sanchez mal pozitívny dopingový nález. Španielsky jazdec stajne BMC neprešiel mimosúťažným testom 9. augusta, keď mu v tele našli zakázaný rastový hormón GHRP-2 a dočasne ho suspendovali.

18. augusta - Ruskú trojskokanku Annu Pjatychovú potrestal Športový arbitrážny súd štvorročným dištancom za pozitívny dopingový nález. CAS ďalej uviedol, že 36-ročnej športovkyni odoberie bronzovú medailu z majstrovstiev sveta 2007 v Osake.

20. augusta - Americký boxer Terence Crawford sa stal majstrom sveta v ľahkej welterovej váhe vo všetkých organizáciách. Po triumfe nad súperom z Namíbie Juliusom Indongom zjednotil majstrovské opasky organizácii WBC, WBO, WBA, IBF a magazínu Ring.

Američan Terence Crawford.
Foto: TASR/AP


26. augusta - Ragbystky Nového Zélandu sa stali majsterkami sveta, keď vo finále v Belfaste zdolali Angličanky 41:32.

27. augusta - Americký boxer Floyd Mayweather dosiahol rekordné 50. víťazstvo v profesionálnom ringu bez jedinej prehry alebo remízy. V T-Mobile Arene v Las Vegas pokoril írskeho debutanta Conora McGregora technickým knokautom v desiatom kole z dvanástich vypísaných.

27. augusta - Holandskí pozemní hokejisti využili domáce prostredie a získali titul majstrov Európy. Po triumfe holandských žien získali zlato aj muži, keď vo finále zdolali Belgičanov 4:2. V zápase o 3. miesto Angličania rovnakým výsledkom zdolali Nemcov.

27. augusta - Dominanciu ázijských hráčov na MS v bedmintone narušil Dán Viktor Axelsen, ktorý vo finále dvojhry mužov zdolal čínskeho olympijského víťaza Dan Lin 2:0 a vo svojich 23 rokoch získal titul majstra sveta. V jednej z najdlhších dvojhier žien si titul napokon vybojovala 22-ročná Japonka Nozomi Okuharová, keď po 1:50 hod. zdolala 4. nasadenú Pusarlu Venkatu Sindhuovú z Indie 2:1.

SEPTEMBER


4. septembra - Ruskí volejbaloví reprezentanti si vybojovali zlaté medaily na majstrovstvách Európy v Poľsku. V dramatickom finále v Krakove zvíťazili nad súpermi z Nemecka 3:2 na sety. Rusi tak získali druhý titul v ére samostatnosti, vrátane ZSSR už štrnásty a vládnu historickému poradiu.

9. septembra - Švajčiar Nino Schurter triumfoval na MS v horskej cyklistike v austrálskom Cairns v olympijskej disciplíne cross country. Suverén sezóny vybojoval rekordný šiesty titul majstra sveta a skompletizoval zlatý hetrik po predchádzajúcich víťazstvách v Andorre (2015) a v Novom Meste na Morave (2016). V ženskej súťaži sa radovala zo zisku zlatej medaily jeho krajanka Jolanda Neffová, ktorá si vyjazdila prvý titul majsterky sveta v elitnej kategórii.

Švajčiarsky horský cyklista Nino Schurter (v popredí).
Foto: TASR/AP


10. septembra - Britský cyklista Chris Froome sa stal víťazom tohtoročnej Vuelty. Bol to jeho premiérový triumf na španielskej Grand Tour a ako tretí muž histórie ovládol v jednej sezóne Tour de France i Vueltu.

17. septembra - Majstrom Európy v basketbale sa v tureckom Istanbule stala reprezentácia Slovinska, ktorá na kontinentálnom šampionáte triumfovala po prvý raz v histórii. Z titulu sa Slovinci radovali po víťazstve nad Srbskom v pomere 93:85.

18. septembra - Americký kulturista Phil Heath sa stal víťazom 53. ročníka najprestížnejšej súťaže Mr. Olympia. Bolo to pre neho už siedme víťazstvo, čím sa v počte titulov vyrovnal legendárnemu Arnoldovi Schwarzeneggerovi. K dotiahnutiu sa na rekordérov Lee Haneyho a Ronnieho Colemana mu tak chýba už iba jeden triumf.

Phil Heath.
Foto: YouTube


20. septembra - Holandský cyklista Tom Dumoulin sa stal v nórskom Bergene majstrom sveta v časovke kategórie elite. Jazdec stajne Sunweb predviedol na náročnej 31 km dlhej trati v nórskom Bergene suverénny výkon 44:41,00 min a ostatným súperom nadelil takmer minútu.

22. septembra - Turecká atlétka Asli Cakir Alptekinová dostala po treťom dopingovom prehrešku od národného zväzu doživotný dištanc. Tridsaťdvaročná bežkyňa sa prvýkrát previnila po juniorských MS 2004. V roku 2015 jej zistili nezrovnalosti v biologickom pase a následne jej odobrali zlato na 1500 metrov z OH 2012 v Londýne a aj titul z ME. Pôvodný trest na osem rokov jej neskôr zredukovali na polovicu, takže smela súťažiť od februára 2017. Detaily o jej treťom dopingovom previnení nezverejnili.

24. septembra - Slovenský cyklista Peter Sagan obhájil v nórskom Bergene titul svetového šampióna v cestnej cyklistike v pretekoch s hromadným štartom. Sagan tak prepísal štatistiky, keď ako prvý v histórii zvíťazili na svetovom šampionáte trikrát za sebou.

Trojnásobný majster sveta Slovák Peter Sagan (v strede), strieborný Nór Alexander Kristoff (vľavo) a bronzový Austrálčan Michael Matthews (vpravo) pózujú fotografom s medailami po preteku mužov kategórie Elite na majstrovstvách sveta v cestnej cyklistike v nórskom Bergene 24. septembra 2017.
Foto: TASR/AP


24. septembra - Novozélandský boxer Joseph Parker úspešne obhájil majstrovský opasok v superťažkej váhe organizácie WBO, v súboji v Manchestri zdolal na body britského vyzývateľa Hughieho Furyho.

30. septembra - Medzinárodná vzpieračská federácia (IWF) suspendovala na rok deväť krajín v rámci boja proti dopingu. Na základe dodatočne nájdeného dopingu vo vzorkách z OH 2008 v Pekingu a OH 2012 v Londýne neunikli trestu Rusko, Čína a Kazachstan. Okrem nich majú ročnú stopku aj vzpierači z Arménska, Azerbajdžanu, Bieloruska, Moldavska, Turecka a Ukrajiny. Trestu sa nevyhli krajiny s minimálne troma pozitívnymi dopingovými vzorkami.

OKTÓBER


1. októbra - Volejbalistky Holandska sa stali druhýkrát v histórii majsterkami Európy. Vo finále v azerbajdžanskom Baku si poradili so Srbskom 3:1. Z prvého titulu sa tešili v roku 2011.

5. októbra - Basketbalistky Minnesoty Lynx zvíťazili v rozhodujúcom piatom finálovom zápase play off zámorskej WNBA nad obhajcom titulu Los Angeles Sparks 85:76. Lynx získali štvrtý titul za uplynulých sedem rokov.

8. októbra - Víťazom 127. ročníka Veľkej pardubickej steeplechase sa stal No Time to Lose s džokejom Janom Kratochvílom. Na mokrom teréne prišlo k viacerým pádom a odstúpeniam, no väčšina účastníkov sa držala v boji o víťazstvo.

23. októbra - Portugalský útočník Cristiano Ronaldo z Realu Madrid získal cenu pre najlepšieho futbalistu Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) za rok 2017. V ankete obhájil minuloročný triumf a celkovo ju vyhral už piatykrát (2008, 2013, 2014, 2016, 2017). Tridsaťdvaročný kanonier "bieleho baletu" odsunul na druhé miesto päťnásobného víťaza Argentínčana Lionela Messiho z FC Barcelona, resp. na tretie Brazílčana Neymara z Paríža St. Germain.

23. októbra - Európskou šampiónkou v bleskovom šachu sa stala Ruska Alexandra Kostenjuková. V trinásťkolovom turnaji v Monaku získala 10,5 bodu, na zvyšných pódiových priečkach sa umiestnili jej krajanky. V rapid šachu triumfovala ukrajinská veľmajsterka Anna Muzyčuková.

24. októbra - V antickej Olympii v utorok 24. októbra o 11.30 h slávnostne zapálili oheň pre zimné olympijské hry 2018 v Pjongčangu. Po niekoľkodňovej ceste po Grécku prevzali pochodeň kórejskí organizátori a 31. októbra odštartovala púť po celej zemeguli.

V antickej Olympii slávnostne zapálili oheň pre budúcoročné zimné olympijské hry v Pjongčangu.
Foto: TASR/AP


26. októbra - Austrálska plavkyňa Cate Campbellová vylepšila na národnom šampionáte v krátkom bazéne v Adelaide svetový rekord na 100 m voľný spôsob. Časom 50,25 sekundy prekonala o 33 tisícin doterajšie maximum Švédky Sarah Sjöströmovej, ktoré zaplávala v auguste v holandskom Eindhovene.

29. októbra - Taliansky motocyklový pretekár Franco Morbidelli sa stal majstrom sveta v triede Moto2. Zisk titulu mal istý už pred predposlednými pretekmi v Sepangu, keďže jeho konkurent Thomas Lüthi, ktorý ho ako jediný mohol ohroziť, nenastúpil na štart Veľkej ceny Malajzie. V triede Moto3 triumfoval v Malajzii ďalší už istý majster sveta Joan Mir zo Španielska.

29. októbra - Skvelý výkon predviedli domáci tanečníci Tessa Virtueová a Scott Moir, ktorí v novom svetovom maxime 199,98 bodov vyhrali súťaž tancov na krasokorčuliarskej Kanadskej korčuli. Na podujatí Grand Prix Medzinárodnej korčuliarskej únie (ISU) tak vylepšili ich vlastný rekord z tohtoročných MS (198,2).

29. októbra - Brit Lewis Hamilton sa stal štvrtýkrát v kariére majstrom sveta v pretekoch Formuly 1. Definitívu pre 32-ročného pilota Mercedesu priniesla Veľká cena Mexika.

Brit Lewis Hamilton sa stal štvrtýkrát v kariére majstrom sveta v pretekoch Formuly 1, 29. október 2017, Mexico City.
Foto: TASR/AP


29. októbra - Britský boxer Anthony Joshua obhájil tituly šampióna ťažkej váhy organizácií WBA a IBF, keď zdolal Francúza Carlosa Takama technickým knokautom v desiatom kole.

29. októbra - Dánska tenistka Caroline Wozniacka získala koncoročný titul na MS WTA v Singapúre, keď vo finále zdolala Američanku Venus Williamsovú 2:0 na sety.

NOVEMBER


1. novembra - Ruský bežec na lyžiach Alexander Legkov prišiel o zlatú i striebornú medailu, ktoré získal na zimných olympijských hrách 2014 v Soči. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) ho diskvalifikoval pre doping. Zlato mal z pretekov na 50 kilometrov voľným spôsobom, striebro vybojoval so štafetou na 4x10 km.

2. novembra - Bejzbalisti Houstonu Astros sa stali prvýkrát v histórii víťazmi Svetovej série. V rozhodujúcom siedmom finálovom zápase o titul v MLB zdolali Los Angeles Dodgers 4:3.

7. novembra - Víťazka olympijského maratónu z Ria de Janeiro 2016 Jemima Sumgongová dostala od Kenskej antidopingovej agentúry dištanc na štyri roky. Potrestali ju za zakázanú látku EPO, ktorú jej našli v mimosúťažnej vzorke z 28. februára, suspendácia plynie od 3. apríla. Sumgongová odmietla test B-vzorky. Tvrdila, že pozitívny nález mala pre liečbu mimomaternicového tehotenstva v kenskej nemocnici, kde údajne podstúpila transfúziu pod dohľadom nemenovaného lekára.

Kenská atlétka Jemima Jelagat Sumgongová (v strede) na ceste k víťazstvu v maratóne žien na OH v Rio de Janeiro.
Foto: FOTO TASR/AP


14. novembra - Britského atléta Mo Faraha pasovala kráľovná Alžbeta II. za rytiera. Slávnosť sa konala v Buckinghamskom paláci. "Kto by si pomyslel, že sa sem raz dostanem. Moja kariéra bola krásna a je mi veľkou cťou dostať od kráľovnej toto vyznamenanie," napísal 4-násobný olympijský víťaz. Farah vyhral všetky veľké podujatia v behoch na 5.000 a 10.000 metrov medzi rokmi 2012 a 2016.

19. novembra - Bulharský tenista Grigor Dimitrov sa stal víťazom turnaja majstrov v Londýne. Vo finále si ako nasadená šestka poradil so sedmičkou "pavúka" Belgičanom Davidom Goffinom 7:5, 4:6, 6:3 a dosiahol životný úspech.

22. novembra - Ruským skeletonistom Aleksandrovi Treťjakovi s Jelenou Nikitinovou pre doping odobrali medaily zo ZOH 2014 v Soči. Obaja navyše dostali doživotný dištanc štartovať na zimnej olympiáde.

24. novembra - Juhoafrického hendipekovaného atléta Oscara Pistoriusa odsúdili za vraždu priateľky Reevy Steenkampovej na 13 rokov a päť mesiacov. Trest mu zvýšil Najvyšší odvolací súd v JAR. Pôvodný šesťročný trest vo väzení bol podľa súdu šokujúco mierny. Minimálny trest za vraždu v JAR je 15 rokov za mrežami. Sudcovia v odvolacom procese zohľadnili, že šesťnásobný paralympijský víťaz si už časť trestu odpykal.

Oscar Pistorius prichádza na zasadnutie súdu v juhoafrickej Pretórii. Juhoafrický súd predĺžil Pistoriusovi trest za zabitie priateľky zo šiestich rokov na trinásť rokov a päť mesiacov.
Foto: TASR/AP


24. novembra - Štyroch ruských športovcov na čele s dvojnásobným olympijským víťazom v boboch Alexandrom Zubkovom suspendovali pre doping. Zubkovovi tiež odobrali medaily zo ZOH 2014 v Soči a dostal doživotný zákaz účasti na olympiádach. Ďalšími suspendovanými sú bobistka Oľga Stulnevová, rýchlokorčuliarka Oľga Fatkulinová a rýchlokorčuliar Alexander Rumjancev.

25. novembra - Škótske reprezentantky v curlingu získali titul majsteriek Európy. Vo finále kontinentálneho šampionátu vo švajčiarskom meste St. Gallen zdolali obhajkyne zlata Švédky 6:3.

26. novembra - Francúzski tenisti sa stali desiatykrát víťazmi Davisovho pohára - MS reprezentačných družstiev. Vo finále triumfovali na domácej pôde v Lille nad Belgickom 3:2. O rozhodujúci tretí bod pre tím kapitána Yannicka Noaha sa v záverečnej dvojhre postaral Lucas Pouille, ktorý v súboji tímových dvojok deklasoval Stevea Darcisa 6:3, 6:1, 6:0.

DECEMBER


5. decembra - Medzinárodný olympijský výbor (MOV), ktorý suspendoval Ruský olympijský výbor v súvislosti s rozsiahlym dopingom, rozhodol, že ruskí športovci môžu štartovať na zimných olympijských hrách 2018 v Pjongčangu no len pod neutrálnou vlajkou.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


7. decembra - Portugalský futbalista Cristiano Ronaldo z Realu Madrid dostal ocenenie Zlatá lopta francúzskeho magazínu France Football za rok 2017. Za víťaza ankety ho vyhlásili po piaty raz, čím sa vyrovnal Lionelovi Messimu.

8. decembra - Kapitán peruánskej futbalovej reprezentácie Paolo Guerrero príde o MS 2018 v Rusku. Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) ho suspendovala na jeden rok po pozitívnom teste na kokaín. Útočníka brazílskeho Flamenga pozitívne testovali po októbrovom kvalifikačnom zápase MS 2018 v Argentíne.

10. decembra - Víťazmi Svetovej ligy pozemných hokejistov sa stali reprezentanti Austrálie, keď vo finále zdolali Argentínčanov 2:1.

13. decembra - Britský cyklista Chris Froome mal počas Vuelty pozitívny dopingový test. Celkovému víťazovi podujatia a štvornásobnému šampiónovi Tour de France zistili dvojnásobne zvýšenú koncentráciu salbutamolu, ktorý sa používa na liečbu astmy.

17. decembra - Hádzanárky Francúzska sa stali majsterkami sveta. Vo finálovom dueli v nemeckom Hamburgu zvíťazili nad Nórkami 23:21.

Francúzske hádzanárky Siraba Dembeleová (vľavo) a Grace Zaadiová sa tešia po strelení gólu vo finále MS v hádzanej žien proti Nórsku.
Foto: TASR/AP


17. decembra - Volejbalisti Zenitu Kazaň zvíťazili na MS klubov v Krakove. Favorizovaný víťaz Ligy majstrov potvrdil ambície a vo finále zdolal talianskeho majstra Cucine Lube Civitanova 3:0.

21. decembra - Paulo Guerrero bude mocť hrať za Peru na budúcoročných futbalových MS v Rusku. Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) skrátila reprezentačnému kapitánovi trest za doping z pôvodného jedného roka na šesť mesiacov.