Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Federer opäť na vrchole, Joshua zbil Klička, Pittsburgh obhájil triumf

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prvý polovica roka 2017 bola v športovom svete špecifická z rôznych uhlov pohľadu. Kto sa vrátil na trón, komu sa najviac darilo a kto prekvapil, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Bratislava 28. decembra (Teraz.sk/TASR) - V priebehu prvého polroka 2017 sa v športovom svete udialo viacero pozoruhodných udalostí. Fenomenálni tenisti Roger Federer s Rafaelom Nadalom opäť víťazili na grandslamových turnajoch, česká biatlonistka Gabriela Koukalová ohurovala na trati nielen svojim dokonalým výzorom ale i parádnymi výkonmi, Cristiano Ronaldo znovu zasadol na trón najlepšieho futbalistu sveta a rakúsky lyžiar Marcel Hirscher opäť raz ukázal svetovej konkurencii svoj chrbát.

Teraz.sk vám prináša výberovú chronológiu významných udalostí, ktoré sa udiali vo svete športu v prvej polovici roka 2017.

J A N U Á R


3. januára - Holanďan Michael van Gerwen sa stal po druhýkrát v kariére majstrom sveta v šípkach. Líder svetového rebríčka triumfoval vo finále turnaja PDC World Darts Championship, keď v londýnskom Alexandra Palace zdolal obhajcu titulu Garyho Andersona zo Škótska 7:3.

4. januára - Dvojnásobný olympijský šampión v desaťboji Ashton Eaton oznámil koniec profesionálnej kariéry. Spolu s americkým atlétom sa s aktívnym športom rozlúčila aj jeho manželka, kanadská sedembojárka Brianne Theisenová-Eatonová.

Na snímke kanadská sedembojárka Brianne Theisenová Eatonová a jej manžel, dvojnásobný olympijský šampión v desaťboji Ashton Eaton.
Foto: TASR/AP


6. januára - Hokejisti USA si vybojovali zlaté medaily na svetovom šampionáte do 20 rokov. V zámorskom finálovom derby v Montreale zdolali kanadských reprezentantov 5:4 po predĺžení a samostatných nájazdoch. Ten rozhodujúci premenil vo štvrtej sérii Troy Terry, ktorý zariadil aj nájazdový triumf (4:3) v semifinále nad Ruskom.

6. januára - Poľský skokan na lyžiach Kamil Stoch sa stal celkovým víťazom 65. ročníka Turné štyroch mostíkov, ktoré bolo súčasťou Svetového pohára. Sošku Zlatého orla si definitívne zabezpečil vďaka triumfu v rakúskom Bischofshofene.

8. januára - Holanďan Sven Kramer zvíťazil v disciplíne na 10.000 m a získal titul majstra Európy v rýchlokorčuliarskom viacboji. Medzi ženami získala rovnaký titul Holanďanka Ireen Wüstová.

9. januára - Portugalský útočník Cristiano Ronaldo z Realu Madrid sa stal štvrtýkrát víťazom ankety Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) určenej pre najlepšieho futbalistu roka 2016. Tridsaťjedenročný hráč anketu ovládol aj v rokoch 2008, 2013 a 2014.

Portugalčan Cristiano Ronaldo z Realu Madrid, ktorý sa stal najlepším futbalistom za rok 2016, bozkáva trofej na slávnostnom galavečere The Best FIFA Football Awards v Zürichu 9. januára 2017.
Foto: TASR/AP


14. januára - Absolútnym víťazom medzi motocyklistami sa na Rely Dakar stal Brit Sam Sunderland. V kategórii automobilov triumfoval Francúz Stéphane Peterhansel na Peugeote. Čilan Ignacio Casale získal prvenstvo medzi štvorkolkami a triumf vo svojej kategórii získal aj Rus Eduard Nikolajev na kamióne.

24. januára - Po 40 rokoch opustil post šéfa F1 Bernie Ecclestone. Do seriálu sa vrátil Ross Brawn, ktorého americký mediálny koncern Liberty Media vymenoval do funkcie generálneho riaditeľa prestížneho seriálu. Riaditeľom pre komerčné operácie sa stal Sean Bratches.

24. januára - Tituly majstrov Európy v šortreku si na ME v Turíne vybojovali Holanďan Sjinkie Knegt (500 m), maďarský reprezentant Shaolin Sándor Liu (1000 m) a Rus Semjon Jelistratov (1500 m). Medzi ženami triumfovali Holanďanka Rianne de Vriesová (500 m), Ruska Sofia Prosvirnovová (1000 m) a Talianka Arianna Fontanová (1500 m).

25. januára - Jamajský šprintér Usain Bolt prišiel o zlatú medailu zo štafety na 4x100 metrov z OH 2008 v Pekingu. Doplatil na dopingový prehrešok svojho krajana Nestu Cartera, ktorý mal v opakovanom teste vzorky z OH pozitívny nález na zakázaný stimulant metylhexanamín. Boltovi na konte zostalo osem zlatých olympijských medailí.

Členovia jamajskej štafety mužov na 4x100m zľava Nesta Carter, Asafa Powell, Nickel Ashmeade a Usain Bolt.
Foto: TASR/AP


28. januára - Americká tenistka Serena Williamsová sa stala víťazkou ženskej dvojhry na Australian Open, po ktorom sa opäť stala svetovou jednotkou. Vo finále si ako turnajová dvojka poradila so svojou staršou sestrou a nasadenou trinástkou Venus Williamsovou 6:4, 6:4. V Melbourne získala 23. singlový titul z podujatí veľkej štvorky, čo sa v Open ére ešte nikomu nepodarilo.

29. januára - Švajčiarsky tenista Roger Federer sa stal po piaty raz víťazom mužskej dvojhry na Australian Open. V strhujúcom finále si ako turnajová sedemnástka poradil s deviatym nasadeným Španielom Rafaelom Nadalom po päťsetovej bitke 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3 a získal rekordný 18. titul z podujatí veľkej štvorky, prvý od Wimbledonu 2012. V Melbourne Parku triumfoval aj v rokoch 2004, 2006, 2007 a 2010.

Švajčiarsky tenista Roger Federer bozkáva trofej po výhre nad Španielom Rafaelom Nadalom vo finále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne 29. januára 2017.
Foto: TASR/AP


29. januára - Francúzsko sa rekordný šiestykrát stalo majstrom sveta v hádzanej mužov. V parížskom finále MS 2017 potvrdilo úlohu favorita, zdolalo Nórsko 33:26 (18:17) a na domácej pôde obhájilo titul spred dvoch rokov. Radovalo sa aj v rokoch 1995, 2001, 2009 a 2011.

FEBRUÁR


3. februára - Ruská atlétka Natalia Anťuchovová oznámila ukončenie aktívnej činnosti len pár dní po strate olympijského striebra zo štafety na 4x400 metrov z Londýna 2012. Dôvodom bol dopingový prehrešok, ktorého sa dopustila jej bežecká kolegyňa Antonina Krivošapková.

6. februára - Hráči New England Patriots získali piaty titul v lige amerického futbalu NFL. Na NRG Stadium v Houstone pokorili v Super Bowle LI Atlantu Falcons 34:28 po predĺžení. Rozohrávač Tom Brady a hlavný tréner Bill Belichick boli pri všetkých piatich zi&skoch Trofeje Vincea Lombardiho, čím stanovili nové rekordy súťaže na svojich pozíciách. Bradyho štvrtýkrát vyhlásili za Najužitočnejšieho hráča Super Bowlu, aj v tomto ohľade utvoril nové maximum.

8. februára - Rakúšanka Nicole Schmidhoferová prekvapujúco získala na 44. majstrovstvách sveta v alpských lyžiarskych disciplínach zlatú medailu. Dvadsaťšesťročná pretekárka dominovala v superobrovskom slalome, hoci dovtedy ju okrem dvoch pódiových umiestnení v pretekoch SP nezdobil žiadny výrazný úspech.

Rakúska zjazdárka Nicole Schmidhoferová oslavuje v cieli preteku Super-G na Majstrovstvách sveta v alpskom lyžovaní vo švajčiarskom St. Moritzi 8. februára 2017.
Foto: TASR/AP


9. februára - Kanaďan Erik Guay získal na MS v alpských lyžiarskych disciplínach zlatú medailu v mužskej kategórii. Tridsaťpäťročný pretekár triumfoval v superobrovskom slalome, čo bolo vzhľadom na jeho menej výraznú sezónu menšie prekvapenie.

9. februára - V štafetovom mixe, úvodnej disciplíne 49. majstrovstiev sveta v biatlone, si zlato v rakúskom Hochfilzene vybojovalo Nemecko v zložení Vanessa Hinzová, Laura Dahlmeierová, Arnd Peiffer a Simon Schempp.

10. februára - Holandský rýchlokorčuliar Jan Smeekens získal na MS v kórejskom Gangneungu zlatú medailu na 500 m. Medzi ženami dominovala na rovnakej trati japonská topfavoritka Nao Kodairová. V stíhacích pretekoch družstiev triumfovali Holanďania, ktorí vybojovali titul v ženskej i mužskej súťaži.

10. februára - Češka Gabriela Koukalová sa stala majsterkou sveta v šprinte biatlonistiek. V rakúskom Hochfilzene na 7,5 km trati. Prekvapením sa skončil mužský šprint, v ktorom zvíťazil Nemec Benedikt Doll. Na 10 km trati ho delilo od strieborného Nóra Johannesa Thingnesa Boea len 0,7 sekundy.

10. februára - Švajčiarska lyžiarka Wendy Holdenerová si na MS v St. Moritzi vybojovala zlato v súťaži alpskej kombinácie.

10. februára - Kenská bežkyňa Peres Jepchirchirová utvorila na pretekoch v Ras al-Chajma v Spojených arabských emirátoch nový svetový rekord v polmaratóne. Dvadsaťtriročná majsterka sveta zvíťazila v čase 1:05:06 hod. a o tri sekundy vylepšila dva roky staré maximum krajanky Florence Kiplagatovej.

11. februára - Česká rýchlokorčuliarka Martina Sáblíková získala na MS v kórejskom Gangneungu zlatú medailu na 5000 m a obhájila titul na tejto trati. Titul majstra sveta na 1000 m mužov si vybojoval Holanďan Kjeld Nuis pred Kanaďanom Vincentom De Haitrem. Na 1000 m žien si zlatú medailu vybojovala Američanka Hether Bergsmová. Na najdlhšej mužskej trati 10.000 m triumfoval Holanďan Sven Kramer.

Martina Sábliková.
Foto: TASR/AP


12. februára - Nemka Laura Dahlmeierová si vybojovala na biatlonových MS v rakúskom Hochfilzene zlatú medailu v stíhacích pretekoch. Na 10 km trati zdolala striebornú Bielorusku Darju Domračevovú bronzovú Češku Gabrielu Koukalovú. U mužov v rovnakej disciplíne triumfoval Francúz Martin Fourcade.

12. februára - Holanďan Kjeld Nuis si na MS v rýchlokorčuľovaní v Gangneungu vybojoval zlatú medailu v pretekoch na 1500 m. V rovnakej disciplíne žien titul majsterky sveta získala Američanka Heather Bergsmová. V pretekoch s hromadným štartom žien si titul majsterky sveta vybojovala domáca reprezentantka Bo-Reum Kim. Rovnakú disciplínu mužov vyhral Američan Joey Mantia.

12. februára - Domáci Beat Feuz a Slovinka Ilka Štuhecová triumfovali v zjazde na MS v alpských lyžiarskych disciplínachv vo švajčiarskom St. Moritzi.

13. februára - Kvarteto Francúzska získalo zlaté medaily v súťaži zjazdárskych tímov na MS v alpskom lyžovaní. Historické striebro získali reprezentanti Slovenska.

Na snímke zľava Slováci Tereza Jančová, Matej Falat, Petra Vlhová, Veronika Velez-Zuzulová a Andreas Žampa.
Foto: TASR/AP


13. februára - Švajčiar Luca Aerni získal zlatú medailu v alpskej kombinácii na zjazdárskych MS vo švajčiarskom St. Moritzi. O jedinú stotinku odsunul na striebornú priečku obhajcu titulu Rakúšana Marcela Hirschera.

15. februára - Nemka Laura Dahlmeierová si vybojovala ďalšiu zlatú medailu na biatlonových majstrovstvách sveta. Vo vytrvalostných pretekoch na 15 km zdolala Češku Gabrielu Koukalovú a Talianku Alexiu Runggaldierovú.

16. februára - Rakúsky lyžiar Marcel Hirscher triumfoval na MS v alpskom lyžovaní v disciplínach slalom aj obrovský slalom. Medzi ženami získala zlatú medailu v "obráku" Francúzka Tessa Worleyová a v slalome Američanka Mikaela Shiffrinová, štvrtá skončila Slovenka Petra Vlhová.

16. februára - Američan Lowell Bailey sa stal v rakúskom Hochfilzene biatlonovým majstrom sveta vo vytrvalostných pretekoch na 20 km. Zlato v ženských štafetách si vybojovali Nemky v zložení Hinzová, Hammerschmidtová, Hildebrandová a Dahlmeierová.

18. februára - Štafeta Rusov v zložení Volkov, Cvetkov, Babikov a Šipulin zvíťazila na MS biatlonistov v rakúskom Hochfilzene. Na 4x7,5 km trati odsunuli na druhú priečku Francúzovm, tretí skončili Rakúšania.

18. februára - Američanka Elana Meyersová-Taylorová sa v nemeckom Königssee stala majsterkou sveta v jazde na dvojsedadlových boboch. Striebro si vybojovala kanadská olympijská víťazka Kaillie Humphriesová a bronz ďalšia Američanka Jamie Greubelová-Poserová.

Elana Meyersová-Taylorová.
Foto: TASR/AP


19. februára - Zlatými výkonmi reprezentantov Nemecka vyvrcholili biatlonové MS v Hochfilzene. V pretekoch s hromadným štartom uspeli Simon Schempp a Laura Dahlmeierová, ktorá na šampionáte vydolovala 5 zlatých kovov.

19. februára - Nemecký reprezentant Francesco Friedrich s brzdárom Thorstenom Margisom získali na majstrovstvách sveta v Königssee zlaté medaily v mužských pretekoch dvojbobov. Friedrich je prvým nemeckým pilotom, ktorý sa štyrikrát v rade stal majstrom sveta.

19. februára - Majstrami Európy v bedmintone miešaných družstiev v poľskom Lubline sa stali reprezentanti obhajcu Dánska, ktorí vo finále zdolali družstvo Ruska 3:0.

23. februára - Taliansky bežec na lyžiach Federico Pellegrino a Nórka Maiken Caspersen Fallová si na MS v severských disciplínach vybojovali zlaté medaily v šprinte voľnou technikou. Pozíciu favoritky potvrdila Nórka Marit Björgenová, ktorá triumfovala v skiatlone (2x7,5 km) a aj v pretekoch na 10 km klasicky.

24. februára - Štvornásobným triumfom nemeckých združenárov sa skončili individuálne preteky na MS v severských disciplínach vo fínskom Lahti. Zo zlata sa tešil Johannes Rydzek, ktorý obhájil titul z MS 2015 vo švédskom Falune.

25. februára - Ruský bežec Sergej Usťugov získal zlatú medailu v skiatlone na MS v severských disciplínach v Lahti. Víťaz Tour de Ski zdolal v dramatickom finiši na 2x15 km klasickou i voľnou technikou Nóra Martina Johnsruda Sundbyho.

Na archívnej snímke ruský reprezentant Sergej Usťugov.
Foto: TASR/AP


25. februára - Rakúsky skokan na lyžiach Stefan Kraft získal zlatú medailu v súťaži na strednom mostíku HS100 a aj na veľkom HS-130 v rámci MS v severských disciplínach v Lahti. Medzi ženami zvíťazila na strednom HS100 nemecká skokanka Carina Vogtová.

25. februára - Nemka Jacqueline Löllingová sa stala majsterkou sveta v skeletone, keď na MS v Königssee dosiahla v súčte troch jázd čas 2:35,35 min. a získala premiérové zlato.

26. februára - Nemeckí skokani na lyžiach v zložení Carina Vogtová, Markus Eisenbichler, Svenja Würthová a Andreas Wellinger získali zlaté medaily v súťaži miešaných družstiev na strednom mostíku HS100 v rámci MS v severských disciplínach v Lahti.

26. februára - Trojnásobným triumfom a ziskom dvoch majstrovských titulov vyslali reprezentanti Nemecka na MS bobov jasný signál pred ZOH 2018 v Pjongčangu. Po prvý raz v 93-ročnej histórii nemecké štvorboby obsadili v Schönau am Königssee všetky stupne víťazov, keď obaja najväčší konkurenti Johannes Lochner aj Francesco Friedrich dosiahli rovnaké časy.

26. februára - Favorizované družstvo Nemecka obhájilo titul v súťaži družstiev v severskej kombinácii na MS v Lahti. Kvarteto Björn Kircheisen, Fabian Riessle, Eric Frenzel a Johannes Rydzek viedlo už po skokanskej časti súťaže a v štafetovom behu na 4x5 km si náskok bez problémov udržalo.

26. februára - Lotyš Martins Dukurs sa po piaty raz stal majstrom sveta v skeletone. Výsledným časom 3:23,48 minúty zdolal o 37 stotín domáceho Axela Jungka, bronz si vybojoval Rus Nikita Tregybov (+0,54 s).

Lotyšský skeletonista Martins Dukurs.
Foto: TASR/AP


26. februára - Nórsky reprezentant Kjetil Jansrud získal malý glóbus pre celkového víťaza disciplíny super-G v rámci Svetového pohára alpských lyžiarov. Na trati v domácom Kvitfjelli mu na to stačilo aj siedme miesto. Bol to pre neho tretí malý glóbus v kariére. V sezóne 2014/2015 sa tešil v zjazde aj v super-G.

26. februára - Slovinská lyžiarka Ilka Štuhecová získala malý glóbus za kombináciu. Sezónnu trofej si definitívne zabezpečila vďaka triumfu na pretekoch Svetového pohára v Crans Montane.

26. februára - Nórske bežkyne na lyžiach Heidi Wengová a Maiken Caspersen Fallová získali zlaté medaily v tímšprinte klasicky na MS v severských disciplínach v Lahti. Medzi mužmi triumfovalo ruské duo Nikita Krjukov a Sergej Usťugov.

MAREC


2. marca - Rakúsky skokan na lyžiach Stefan Kraft triumfoval na MS v severských disciplínach vo fínskom Lahti aj na veľkom mostíku a sral sa dvojnásobným svetovým šampiónom. Premožiteľa nenašiel ani na strednom mostíku.

2. marca - Nórske kvarteto bežkýň na lyžiach v zložení Maiken Caspersen Fallová, Heidi Wengová, Astrid Uhrenholdt Jacobsenová a Marit Björgenová získalo na MS v Lahti zlato v štafete na 4x5 km. V mužskej štafete na 4x10 km sa deviatykrát v rade zrodilo víťazstvo Nórov, ktorí triumfovali v zložení Didrik Tönseth, Niklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby, Finn Haagen Krogh.

3. marca - Šestnástou majsterkou sveta v šachu sa stala Číňanka Tchan Čung-i, ktorá vo finálovom zápase v iránskom Teheráne zdolala Ukrajinku Annu Muzyčukovú v tajbrejku 1,5:0,5.

3. marca - Nemeckí reprezentanti v severskej kombinácii Eric Frenzel a Johannes Rydzek triumfovali v tímšprinte na MS v Lahti. Ryzdek získal vo štvrtej súťaži štvrtú zlatú medailu, čo sa predtým nepodarilo žiadnemu združenárovi v histórii.

4. marca - Rakúsky lyžiar Marcel Hirscher sa stal rekordný šiestykrát celkovým víťazom Svetového pohára. Zisk veľkého krištáľového glóbusu spečatil triumfom v obrovskom slalome v Kranjskej Gore a zároveň si zabezpečil štvrtý malý glóbus za prvenstvo v hodnotení disciplíny.

Na snímke Rakúšan Marcel Hirscher.
Foto: TASR/AP


4. marca - Poľskí skokani na lyžiach Piotr Żyła, Dawid Kubacki, Maciej Kot, Kamil Stoch sa stali v Lahti majstrami sveta v súťaži družstiev na veľkom mostíku.

4. marca - Nórska bežkyňa na lyžiach Marit Björgenová získala na MS v Lahti štvrté zlato, keď vyhrala beh na 30 km voľne s hromadným štartom.

5. marca - Rakúsky lyžiar Marcel Hirscher získal štvrtýkrát v kariére malý glóbus za celkový triumf v slalome Svetového pohára. V Kranjskej Gore mu stačilo na zisk sezónnej trofeje aj štvrté miesto.

10. marca - Holandský rýchlokorčuliar Jan Smeekens získal na MS v kórejskom Gangneungu zlatú medailu na 500 m. Medzi ženami dominovala na rovnakej trati japonská topfavoritka Nao Kodairová. V stíhacích pretekoch družstiev triumfovali Holanďania, ktorí vybojovali titul v ženskej i mužskej súťaži.

10. marca - Kenská bežkyňa Peres Jepchirchirová utvorila na pretekoch v Ras al-Chajma v Spojených arabských emirátoch nový svetový rekord v polmaratóne. Dvadsaťtriročná majsterka sveta zvíťazila v čase 1:05:06 hod. a o tri sekundy vylepšila dva roky staré maximum krajanky Florence Kiplagatovej.

11. marca - Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová získala štvrtýkrát malý glóbus za slalom. O majiteľke sezónnej trofeje definitívne rozhodlo 1. kolo podujatia Svetového pohára v Squaw Valley, ktoré nedokončila Slovenka Veronika Velez-Zuzulová.

Na snímke Američanka Mikaela Shiffrinová pózuje s malým glóbusom za celkové prvenstvo v slalome Svetového pohára.
Foto: TASR/AP


11. marca - Nórsky bežec na lyžiach získal tretíkrát v kariére veľký glóbus. Celkové prvenstvo vo Svetovom pohári si definitívne zabezpečil vďaka triumfu v pretekoch na 50 km klasicky v Osle.

11. marca - Česká rýchlokorčuliarka Martina Sáblíková na MS v kórejskom obhájila zlato na 5000 m. Titul majstrov sveta na 1000 m si vybojovali Holanďan Kjeld Nuis a Američanka Hether Bergsmová. Na najdlhšej mužskej trati 10.000 m triumfoval Holanďan Sven Kramer.

12. marca - Holanďan Kjeld Nuis si na MS v rýchlokorčuľovaní v Gangneungu vybojoval zlatú medailu v pretekoch na 1500 m. V rovnakej disciplíne žien získala titul Američanka Heather Bergsmová. V pretekoch s hromadným štartom triumfovala domáca reprezentantka Bo-Reum Kim. Rovnakú disciplínu mužov vyhral Američan Joey Mantia.

13. marca - Švajčiarska lyžiarka Wendy Holdenerová získala vďaka triumfu v pretekoch Svetového pohára v Lenzerheide malý glóbus za kombináciu. 15. Slovinská lyžiarka Ilka Štuhecová vyhrala finálový zjazd Svetového pohára v Aspene a získala malý glóbus v kráľovskej alpskej disciplíne. Medzi mužmi si sezónnu trofej zabezpečil Talian Peter Fill.

16. marca - Lichtenštajnská lyžiarka Tina Weiratherová získala vo finále Svetového pohára v Aspene malý glóbus za super-G.

Tina Weiratherová.
Foto: TASR/AP Photo


17. marca - Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová získala v Aspene prvýkrát v kariére veľký glóbus. Pre USA vybojovala celkovo šiesty titul celkovej víťazky Svetového pohára.

19. marca - Francúzska lyžiarka Tessa Worleyová získala vo finále Svetového pohára v Aspene malý glóbus za obrovský slalom.

19. marca - Nórska bežkyňa na lyžiach Heidi Wengová získala v Quebecu prvýkrát veľký glóbus za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári.

19. marca - Nemecký reprezentant v severskej kombinácii Eric Frenzel získal v Schonachu piatykrát veľký glóbus za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári a stal sa historickým rekordérom.

19. marca - Nemeckí reprezentanti Francesco Friedrich s Thorstenom Margisom získali na majstrovstvách sveta v Königssee zlaté medaily v pretekoch dvojbobov.

26. marca - Rakúsky skokan na lyžiach Stefan Kraft vyhral lety Svetového pohára v slovinskej Planici a získal prvýkrát v kariére veľký glóbus.

APRÍL


8. apríla - Hokejistky USA zvíťazili vo finále MS žien nad Kanadou 3:2 po predĺžení a prvýkrát sa na domácom ľade radovali zo zisku zlata.

10. apríla - Reprezentanti Kanady obhájili titul majstrov sveta v curlingu. Na domácom ľade v Edmontone triumfovali vo finále nad Švédskom 4:2 a získali už rekordný 36. titul.

20. apríla - Ruská krasokorčuliarka Jevgenija Medvedevová vytvorila na podujatí World Team Trophy v Tokiu nový svetový rekord v krátkom programe. Vystúpenie 17-ročnej svetovej a európskej šampiónky ohodnotili rozhodcovia známkou 80,85.

Ruská krasokorčuliarka Jevgenija Medvedevová.
Foto: TASR/AP


22. apríla - Gruzínska veľmajsterka Nana Dzagnidzeová sa stala v lotyšskej Rige majsterkou Európy v šachu.

23. apríla - Hokejisti USA zvíťazili vo finále majstrovstiev sveta hráčov do 18 rokov nad Fínskom 4:2. Americkí mladíci potvrdili pozíciu najúspešnejšieho tímu v histórii šampionátov tejto vekovej kategórie. Triumf z Popradu bol pre nich už desiatym v tejto kategórii a celkovo majú 15 medailí. Bronzovú priečku obsadili hráči Ruska, ktorí v súboji o 3. miesto zdolali Švédov 3:0.

30. apríla - Britský boxer Anthony Joshua zdolal Ukrajinca Vladimira Klička a stal sa majstrom sveta v ťažkej váhe organizácií WBA, IBF a IBO. V súboji na futbalovom štadióne vo Wembley vyhral technickým knokautom v 11. kole a vylepšil si bilanciu v profiringu na 19-0.

Na snímke britský boxer Anthony Joshua oslavuje tituly po tom, ako zdolal Ukrajinca Vladimira Klička a je novým majstrom sveta v ťažkej váhe organizácií WBA, IBF a IBO.
Foto: TASR/AP


30. apríla - Angličan Rajiv Ouseph potvrdil vo finále mužskej dvojhry na majstrovstvách Európy v bedmintone post turnajovej dvojky a zdolal premožiteľa obhajcu titulu Viktora Axelsena, Dána Andersa Antonsena 2:0. Svoj ďalší európsky titul získala Španielka Carolina Marinová, ktorá nad Škótkou Kirsty Gilmourovou vyhrala hladko 2:0.

MÁJ


7. mája - Hádzanárky ATO Györ zvíťazili na turnaji Final Four a stali sa víťazkami Ligy majstrov. Vo finále zdolali Vardar Skopje 31:30 po predĺžení. Tretie miesto obsadili hráčky CSM Budapešť.

8. mája - Reprezentanti Brazílie získali rekordný piaty titul majstra sveta v plážovom futbale. Vo finále MS v Nassau na Bahamách deklasovali Tahiti 6:0. Bronzové medaily si odniesli reprezentanti Iránu, ktorí v súboji o tretie miesto zdolali Taliansko 5:3

21. mája - Švédski hokejisti zvíťazili vo finále 81. MS v Kolíne nad Kanadou 2:1 po nájazdovom rozstrele a získali jubilejný desiaty titul majstra sveta. Zo zlata sa tešili po štvorročnej prestávke, predtým naposledy triumfovali na domácom svetovom šampionáte v Štokholme 2013. "Tri korunky" rozšírili svoju zbierku na 46 medailí (10-19-17). Bronz získali Rusi po víťazstve nad Fínskom 5:3.

21. mája - Basketbalisti Fenerbahce Istanbul sa stali prvýkrát víťazmi Euroligy mužov v sezóne 2016/17. Vo finálovom súboji Final Four zdolali v domácom prostredí Olympiakos Pireus 80:64.

22. mája - Futbalisti Realu Madrid sa po piatich rokoch vrátili na španielsky ligový trón. V záverečnom 38. kole La Ligy uspeli na pôde Malagy 2:0 a v tabuľke skončili o tri body pred vlaňajším šampiónom a najväčším rivalom FC Barcelona.

Futbalisti Realu Madrid oslavujú zisk španielskeho titulu po zápase 38. kola španielskej La Ligy proti Malage 22. mája 2017 v Malage.
Foto: TASR/AP


24. mája - Futbalisti Manchestru United vyhrali Európsku ligu UEFA 2016/17 a na tróne šampióna vystriedali FC Sevilla. Vo finále v štokholmskej Friends Arene zvíťazili nad Ajaxom Amsterdam 2:0 po góloch Paula Pogbu a Henricha Mchitarjana. Do klubovej vitríny získali poslednú európsku trofej, ktorá im v nej ešte chýbala. Súčasne si vybojovali miestenku v skupinovej fáze Ligy majstrov 2017/18.

27. mája - Futbalisti FC Barcelona zvíťazili vo finále španielskeho Copa del Rey nad CD Alaves 3:1. Obhájili tak triumf z roku 2016.

28. mája - Holandský cyklista Tom Dumoulin dosiahol celkové prvenstvo na jubilejnom 100. ročníku etapových pretekov Giro d'Italia. Do ružového dresu sa opäť obliekol v záverečnej 21. etape, ktorou bola časovka na 29,3 kilometra z motoristického okruhu Monza do centra Milána.

Holandský cyklista Tom Dumoulin sa raduje na pódiu z víťazstva v 10. etape pretekov Giro d'Italia z Foligna do Montefalca 16. mája 2017.
Foto: TASR/AP


28. mája - Držiteľka zlatej olympijskej medaily z OH v Riu de Janeiro Nafissatou Thiamová sa stala štvrtou ženou v histórii, ktorá pokorila 7000-bodovú hranicu v sedemboji. Tento míľnik dosiahla mítingu v rakúskom Götzise, kde Belgičanka dosiahla 7013 bodov.

JÚN


2. júna - Futbalistky Olympique Lyon obhájili prvenstvo v Lige majstrov. Vo finále zdolali Paríž Saint Germain 7:6 po jedenástkovom rozstrele. V riadnom hracom čase i po predĺžení sa skončil zápas 0:0.

3. júna - Futbalisti Realu Madrid zvíťazili vo finále Ligy majstrov 2016/17 na Millennium Stadium v Cardiff nad Juventusom Turín 4:1. Do svojej vitríny získali už rekordnú 12. trofej za prvenstvo v Európskom pohári majstrov, resp. LM. Real sa tiež stal prvým klubom, ktorý v novodobej histórii LM obhájil zisk "ušatej trofeje". Predtým to naposledy dokázalo ešte v EPM v roku 1990 AC Miláno.

4. júna - Pozemní hokejisti nemeckého Rot-Weiss Kolín sa stali víťazmi Európskej ligy mužov 2017, keď vo finále v belgickom Brasschaate zdolali holandský tím HC Oranje-Rood 3:2. V súboji o 3. miesto vyhral domáci Dragons Brasschaat nad Wimbledon HC 3:1.

4. júna - Hádzanári macedónskeho klubu Vardar Skopje sa stali víťazmi Ligy majstrov, keď vo finálovom zápase zdolali Paríž St. Germain 24:23. Tretie miesto si po víťazstve nad FC Barcelona 34:30 zabezpečili hráči maďarského Veszprému.

5. júna - Číňanka Ning Ting získala na svetovom šampionáte v stolnom tenise v Düsseldorfe zlato vo dvojhre žien, keď vo finále zdolala svoju krajanku Jü-ling Ču 4:2 na sety. V mužskom singli obhájil titul líder svetového rebríčka Ma Lung. Číňan si vo finále poradil so svojím krajanom Čen-tung Fanom 4:3.

10. júna - Jelena Ostapenková si podmanila tenisový Paríž. Dvadsaťročná Lotyška sa stala senzačnou víťazkou Roland Garros, keď vo finále zdolala Rumunku Simonu Halepovú 4:6, 6:4 a 6:3. Vyhrať parížsky grandslam sa jej podarilo ako prvej nenasadenej hráčke v tzv. Open ére.

Lotyška Jelena Ostapenková oslavuje víťazstvo v zápase proti Rumunke Simone Halepovej vo finále ženskej dvojhry na turnaji French Open na dvorcoch Roland Garros v Paríži 10. júna 2017.
Foto: TASR/AP


11. júna - Španielsky tenista Rafael Nadal sa stal desiatykrát v kariére víťazom grandslamového turnaja Roland Garros. Vo finále dvojhry na parížskej antuke ako nasadená štvorka deklasoval trojku "pavúka" Švajčiara Stana Wawrinku 6:2, 6:3, 6:1.

11. júna - Titul futbalových majstrov sveta hráčov do 20 rokov vybojovali Angličania. Vo finále v juhokórejskom Suwone zdolali Venezuelu 1:0. Bronzové medaily získali Taliani.

12. júna - Hokejisti Pittsburghu Penguins obhájili Stanleyho pohár. V šiestom súboji finále play off NHL 2016/2017 zvíťazili na ľade Nashvillu Predators 2:0 a v celej sérii triumfovali 4:2 na zápasy. Kapitán "tučniakov" Sidney Crosby získa, rovnako ako v roku 2016, Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play off.

Hokejisti Pittsburghu Penguin.
Foto: TASR/AP


13. júna - Basketbalisti Golden State Warriors sa stali šampiónmi zámorskej NBA. V piatom dueli finále play off zdolali obhajcu titulu Cleveland Cavaliers 129:120 a celú sériu vyhrali 4:1 na zápasy. Klub z kalifornského Oaklandu získal piaty titul v histórii (1947, 1956, 1975, 2015, 2017). Lídrom víťazov bol Kevin Durant, ktorého vyhlásili za najužitočnejšieho hráča finálovej série a získal ocenenie MVP.

22. júna - Galavečer udeľovania sezónnych ocenení zámorskej hokejovej NHL ovládol Connor McDavid. Kapitán Edmontonu Oilers získal svoju prvú Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča uplynulej sezóny profiligy, keď ho asociácia profesionálnych hokejových novinárov uprednostnila pred Sidneym Crosbym a Sergejom Bobrovským.

24. júna - Prvýkrát v histórii sa jednotkou vstupného draftu zámorskej NHL stal švajčiarsky hokejista, keď si z prvého miesta vybrali zástupcovia New Jersey útočníka Nica Hischiera. Z druhej pozície si Philadelphia zvolila ďalšieho centra Kanaďana Nolana Patricka a ako tretí volil Dallas, ktorý siahol po fínskom obrancovi Mirovi Heiskanenovi.

25. júna - Vodní pólisti Srbska zvíťazili vo finále Svetovej ligy v ruskej Ruze nad Talianskom 10:9. Bronz získali reprezentanti Chorvátska po triumfe nad USA 10:4.