Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Hámor si nasadil korunu Himalájí, Vlhová s Volkom sa zaradili k špičke

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Slovenskí športovci dávali o sebe vo svete vedieť počas celého roka 2017. My sme sa pozreli na ich najpozoruhodnejšie výkony v prvej polovici.

Bratislava 30. decembra (Teraz/TASR) - Slovenskí športovci sa v roku 2017 postarali o viacero pozoruhodných výkonov. Cyklista Sagan dával o sebe vedieť v takmer každých pretekoch, lyžiarka Vlhová na zasnežených svahoch dôstojne konkurovala aj tým najlepším, atlét Volko sa rýchlosťou blesku zaradil medzi najlepších šprintérov starého kontinentu, horolezec Hámor dokázal niečo, čo sa podarí len zopár "vyvoleným". A čo ostatní?

Teraz.sk vám prináša výberovú chronológiu športových udalostí prvej polovice roka 2017 z pohľadu úspechov slovenských reprezentácií, klubov i jednotlivcov.

JANUÁR


3. januára - Veronika Velez-Zuzulová triumfovala v slalome Svetového pohára v chorvátskom Záhrebe. Skvelý úspech slovenského lyžovania zvýraznila druhým miestom Petra Vlhová, ktorá tak podčiarkla historické slovenské double.

7. januára - Snoubordistka Klaudia Medlová obsadila na podujatí Svetového pohára v Moskve tretie miesto v disciplíne Big Air.

Slovenská snoubordistka Klaudia Medlová.
Foto: TASR/AP


8. januára - Petra Vlhová obsadila v slalome SP v Maribore štvrtú pozíciu.

10. januára - Veronika Velez-Zuzulová obsadila piate miesto v nočnom slalome Svetového pohára vo Flachau.

15. januára - Cyklista Peter Sagan obsadil tretie miesto v pretekoch People's Choice Classic v austrálskom Adelaide.

15. januára - Paralympionik Miroslav Haraus triumfoval v superkombinácii Svetového pohára v rakúskom Innerkremse v súťaži zrakovo znevýhodnených lyžiarov. V súťaži zrakovo znevýhodnených žien obsadila Henrieta Farkašová (navádzačka Natália Šubrtová) druhé miesto.

Na snímke slovenský lyžiar Miroslav Haraus (vpravo) a navádzač Maroš Hudík.
Foto: TASR/AP


18. januára - Marián Hossa pokoril hranicu 600 asistencií v kariére. Skúsený veterán sa stal 32. hokejistom v histórii súťaže, ktorý má na svojom konte minimálne 500 gólov a 600 asistencií.

19. januára - Peter Sagan obsadil 2. miesto v tretej etape pretekov Tour Down Under v Austrálii.

20. januára - Peter Sagan obsadil vo štvrtej etape pretekov Tour Down Under v Austrálii druhé miesto.

20. januára - Snoubordistka Klaudia Medlová obsadila na podujatí Svetového pohára vo švajčiarskom Laaxe piate miesto v disciplíne slopestyle.

22. januára - Peter Sagan obsadil v poslednej šiestej etape pretekov Tour Down Under v Austrálii druhé miesto.

25. januára - Peter Sagan obsadil v prvej jarnej klasike Omloop Het Nieuwsblad Elite druhé miesto.

25. januára - Paralympionik Miroslav Haraus s navádzačom Marošom Hudíkom obsadili v zjazde na majstrovstvách sveta v zjazdovom lyžovaní v talianskom Tarvisiu tretiu pozíciu. Tesne pod pódiom skončil Jakub Krako s navádzačom Branislavom Brozmanom. Druhého cenného kovu sa dočkalo Slovensko v ženskom zjazde, medzi zrakovo znevýhodnenými skončila druhá Henrieta Farkašová s navádzačkou Nátaliou Šubrtovou.

27. januára - Krasokorčuliarka Nicole Rajičová obsadila na majstrovstvách Európy v Ostrave 6. miesto, čo je jej najlepší výsledok v kariére.

Na snímke Slovenka Nicole Rajičová.
Foto: TASR - Michal Svítok


28. januára - Paralympionička Henrieta Farkašová s navádzačkou Natáliou Šubrtovou sa stali majsterkami sveta v superkombinácii na MS v zjazdovom lyžovaní v talianskom Tarvisiu. Farkašová už v stredu ovládla super-G, takže má z tohtoročného šampionátu na konte dve zlaté medaily a okrem toho si v zjazde vybojovala striebro. V kategórii telesne znevýhodnených obsadila Petra Smaržová piatu pozíciu. Druhú medailu si na svetovom šampionáte vybojoval Jakub Krako s navádzačom Branislavom Brozmanom, keď v kategórii zrakovo znevýhodnených obsadili tretiu pozíciu.

29. januára - Lýdia Drahovská získala na európskom šampionáte juniorov v zimnom triatlone v estónskom Otepää bronzovú medailu.

30. januára - Paralympionička Henrieta Farkašová s navádzačkou Natáliou Šubrtovou sa stali majsterkami sveta v obrovskom slalome na MS v zjazdovom lyžovaní v talianskom Tarvisiu. V kategórii telesne znevýhodnených obsadila Petra Smaržová štvrtú pozíciu, na zisk kovu jej chýbalo necelých päť sekúnd. Medzi zrakovo znevýhodnenými unikla medaila tesne Miroslavovi Harausovi, na bronz mu chýbalo 21 stotín sekundy. Jeho reprezentačný kolega Marek Kubačka obsadil piate miesto. Aj Martin France medzi telesne znevýhodnenými obsadil štvrtú priečku.

Na snímke zľava lyžiarka Henrieta Farkašová a navádzačka Natália Šubrtová počas tlačovej konferencie Slovenského paralympijského výboru (SPV) po návrate reprezentácie telesne a zrakovo znevýhodnených lyžiarov z majstrovstiev sveta v talianskom Tarvisiu. V Bratislave 1. februára 2017.
Foto: FOTO TASR - Andrej Galica


31. januára - Paralympionička Henrieta Farkašová s navádzačkou Natáliou Šubrtovou zavŕšili účinkovanie na majstrovstvách sveta zjazdovom lyžovaní v talianskom Tarvisiu ďalším triumfom. V poradí už štvrtú zlatú medailu získali v utorňajšom slalome. Farkašová získala na svetovom šampionáte celkovo päť medailí, najcennejší kov jej patrí zo super-G, superkombinácie, obrovského slalomu a slalomu. V zjazde si vyjazdila striebro. V kategórii telesne znevýhodnených obsadila Petra Smaržová štvrtú pozíciu. K bronzu jej chýbala necelá sekunda. Ďalšiu medailu pre Slovensko vybojoval Jakub Krako, medzi zrakovo znevýhodnenými obsadil v slalome tretiu pozíciu. Jeho reprezentačný kolega Marek Kubačka skončil na štvrtom mieste.

31. januára - Veronika Velez-Zuzulová obsadila 2. miesto v paralelnom slalome Svetového pohára v Štokholme. Petra Vlhová získala 40 bodov za 5.-8. miesto. Jej štvrťfinále s krajankou sa vyvinulo do "šlágra" tejto fázy, hoci napokon bola Velez-Zuzulová v oboch jazdách rýchlejšia.

FEBRUÁR


1. februára - Lyžiarka Barbara Kantorová vybojovala pre Slovensko prvú medailu na 28. svetovej zimnej univerziáde v kazašskom Almaty. V alpskej kombinácii obsadila tretiu pozíciu.

5. februára - Alexander Valuch spolu s Dánom Andersom Lindom vo štvorhre vybojovali titul stolnotenisových majstrov Európy do 21 rokov. Vo finále v ruskom Soči zdolali chorvátsko-maďarské duo Tomislav Pucar a János Bence Majoros.

10. februára - Na MS v šprinte biatlonistiek v nemeckom Hochfilzene obsadila Anastasia Kuzminová 8. miesto.

13. februára - Zjazdárske kvarteto získalo na MS v súťaži tímov striebornú medailu. O historický úspech vo švajčiarskom St. Moritzi sa postarali Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová, Matej Falat a Andreas Žampa.

Na snímke zľava Slováci Tereza Jančová, Matej Falat, Petra Vlhová, Veronika Velez-Zuzulová a Andreas Žampa.
Foto: TASR/AP


16. februára - Petra Vlhová obsadila na MS v alpských lyžiarskych disciplínach vo švajčiarskom St. Moritzi ôsme miesto v obrovskom slalome.

16. februára - Biatlonové kvarteto v zložení Paulína Fialková, Anastasia Kuzminová, Ivona Fialková a Jana Gereková dobehlo v štafete na MS v Hochfilzene na 8. mieste (+1:36,9).

18. februára - Petra Vlhová obsadila 4. pozíciu v slalome na MS.

19. februára - Na majstrovstvách sveta v biatlone v pretekoch s hromadným štartom skončila na 10. mieste Paulína Fialková.

20. februára - Strelkyňa Danka Barteková triumfovala v skeete na medzinárodných pretekoch Katar Open v Dauhe.

24. februára - Zdravotne znevýhodnená strelkyňa Veronika Vadovičová zvíťazila na podujatí Svetového pohára v Spojených arabských emirátoch aj v tretej súťaži.

Na snímke paralympijská strelkyňa Veronika Vadovičová.
Foto: TASR/Jakub Kotian


26. februára - Peter Sagan sa stal víťazom 69. ročníka pretekov Kuurne-Brusel-Kuurne.

MAREC


4. marca - Jozef Metelka získal na majstrovstvách sveta v dráhovej paracyklistike v Los Angeles striebornú medailu v pretekoch na jeden kilometer s pevným štartom v kategórii C4.

4. marca - Ján Volko finišoval HME v Belehrade v behu na 60 metrov na druhom mieste a získal pre slovenskú atletiku striebro s národným rekordom 6,58.

Slovenský šprintér Ján Volko (vľavo) vo finále behu na 60 m na halových ME v atletike v Belehrade 4. marca 2017. Volko získal senzačne striebornú medailu. Uprostred víťaz Brit Richard Kilty. Vpravo Švajčiar Pascal Mancini, ktorý skončil na šiestom mieste.
Foto: TASR/AP


4. marca - Paulína Fialková obsadila 10. miesto v stíhacích pretekoch 7. kola SP biatlonistiek v Pjongčangu sa na 10 km trati.

5. marca - Jozef Metelka získal na majstrovstvách sveta v dráhovej paracyklistike v Los Angeles zlato v stíhacích pretekoch jednotlivcov na 4 km v kategórii C4.

5. marca - Výprava paralympionikov získala v prvý deň na podujatí Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní v japonskej Hakube hneď niekoľko medailí. O najväčší úspech v obrovskom slalome sa postarali muži v kategórii zrakovo znevýhodnených, keď obsadili všetky tri medailové pozície. Víťazom pretekov sa stal Jakub Krako, druhý skončil Miroslav Haraus a tretiu priečku obsadil Marek Kubačka. Ženy získali dvakrát striebro, medzi zrakovo znevýhodnenými si ho vyjazdila Henrieta Farkašová a medzi telesne znevýhodnenými stojacimi Petra Smaržová. Bez cenného kovu zostal iba Martin France, v kategórii telesne znevýhodnených stojacich mu chýbalo k bronzu 27 stotín sekundy.

6. marca - Paralympijskí lyžiari Henrieta Farkašová a Miroslav Haraus obsadili prvé miesto v super-G na podujatí Svetového pohára v Hakube. Farkašová triumfovala s navádzačkou Natáliou Šubrtovou v kategórii zrakovo znevýhodnených. Pódiovú priečku zopakovala aj Petra Smaržová, medzi telesne znevýhodnenými stojacimi bola tretia. Prvé dve pozície obsadili Slováci v mužskej kategórii zrakovo znevýhodnených, z víťazstva sa tešil Miroslav Haraus, na druhej pozícii skončil Jakub Krako.

9. marca - Peter Sagan finišoval v 2. etape pretekov Tirreno-Adriatico z Camoire do Pomarance na treťom mieste.

10. marca - Peter Sagan vyhral 3. etapu na pretekoch Tirreno-Adriatico v Taliansku.

11. marca - Paulína Fialková dosiahla v stíhacích pretekoch 8. kola Svetového pohára vo fínskom Kontiolahti najvýraznejší výsledok v kariére. Na 10 km trati skočila piata, keď za víťaznou Nemkou Laurou Dahlmeierovou zaostala o 23,9 sekundy.

Na snímke slovenská reprezentantka Paulína Fialková.
Foto: TASR/Dušan Hein


12. marca - Paralympijská lyžiarka Henrieta Farkašová s navádzačkou Natáliou Šubrtovou získali zlato v zjazde na záverečnom podujatí Svetového pohára v kórejskom Pjongčangu. Na pódium sa dostal aj Miroslav Haraus s navádzačom Marošom Hudíkom, v kategórii zrakovo znevýhodnených obsadili tretiu pozíciu. Tesne pod pódiom sa umiestnil jeho reprezentačný kolega Jakub Krako.

12. marca - Peter Sagan triumfoval v 5. etape pretekov Tirreno - Adriatico.

12. marca - Na 17. ročníku Európskeho pohára vo vrhoch v španielskom Las Palmas na Kanárskych ostrovoch zo štyroch slovenských atlétov skončil najvyššie oštepár Patrik Žeňúch na 7. mieste so 74,30 m

13. marca - Peter Sagan finišoval v cieli 6. etapy pretekov Tirreno - Adriatico v Taliansku na druhom mieste.

14. marca - Paralympijská lyžiarka Henrieta Farkašová zvíťazila vo finále Svetového pohára po zjazde aj v superobrovskom slalome. V Pjongčangu v Kórejskej republike zajazdili v kategórii zrakovo znevýhodnených spoločne s navádzačkou Natáliou Šubrtovou čas 1:34,87 minúty. Pódiové umiestnenie dosiahol aj Miroslav Haraus medzi zrakovo znevýhodnenými, s navádzačom Marošom Hudíkom obsadili tretiu pozíciu.

15. marca - Paralympijská lyžiarka Henrieta Farkašová spolu s navádzačkou Natáliou Šubrtovou zvíťazila v superobrovskom slalome v rámci finále Svetového pohára v kórejskom Pjongčangu. Pre Farkašovú je to už tretie zlato po zjazde a utorňajšom super-G, víťazstvom si zároveň zabezpečila malý glóbus SP. Slovenská reprezentantka zvíťazila vo všetkých tohtosezónnych pretekoch v super-G. Už v japonskej Hakube získala malý krištáľový glóbus za celkový triumf v obrovskom slalome SP. Pódiové umiestnenia dosiahli aj zrakovo znevýhodnení muži, Miroslav Haraus obsadil druhú pozíciu, jeho reprezentačný kolega Jakub Krako skončil na treťom mieste. Tesne pod pódiom zostala vo svojej kategórii Petra Smaržová, Martin France prišiel do cieľa v siedmom najrýchlejšom čase.

17. marca - Paralympijskí lyžiari získali v piatkovom obrovskom slalome Svetového pohára tri medaily. Svoju dominantnú formu v juhokórejskom Pjongčangu potvrdila Henrieta Farkašová, keď spolu s navádzačkou Natáliou Šubrtovou zvíťazili v kategórii zrakovo znevýhodnených pretekárok. Triumf si pripísali aj muži, medzi zrakovo znevýhodnenými zvíťazil Jakub Krako pred svojim reprezentačným kolegom Miroslavom Harausom. Štvrté miesto obsadil Marek Kubačka. Krako si piatkovým víťazstvom vybojoval v tejto kategórii malý glóbus, na druhej pozícii skončil v celkovom poradí Haraus, tretí bol Kubačka. V kategórii telesne znevýhodnených stojacich prišla Petra Smaržová do cieľa obrovského slalomu so štvrtým najrýchlejším časom, Martin France obsadil šiestu priečku.

Slovenský reprezentant v zjazdovom lyžovaní zrakovo postihnutých Jakub Krako.
Foto: TASR/AP


18. marca - Paralympijskí lyžiari excelovali v slalome na finálovom podujatí Svetového pohára v kórejskom Pjongčangu, keď si vyjazdili tri pódiové umiestnenia. Svoju dominantnú formu potvrdila Henrieta Farkašová, keď spolu s navádzačkou Natáliou Šubrtovou zvíťazili v kategórii zrakovo znevýhodnených pretekárok. Triumf si pripísali aj muži, medzi zrakovo znevýhodnenými zvíťazil Jakub Krako pred svojim reprezentačným kolegom Miroslavom Harausom.

18. marca - Paralympijskí lyžiari Henrieta Farkašová a Miroslav Haraus získali veľké krištáľové glóbusy za celkové prvenstvo v seriáli Svetového pohára 2016/2017. Svoju dominantnú formu potvrdila Farkašová, keď spolu s navádzačkou Natáliou Šubrtovou zvíťazili v kategórii zrakovo znevýhodnených pretekárok a okrem veľkého získali aj malý krištáľový glóbus za slalom. Farkašová dosiahla piate víťazstvo na finálovom podujatí SP, predtým triumfovala v zjazde, v oboch superobrovských slalomoch i obrovskom slalome. Triumf si pripísali aj muži, medzi zrakovo znevýhodnenými zvíťazil Jakub Krako pred svojim reprezentačným kolegom Miroslavom Harausom. Harausovi stačilo druhé miesto na celkové prvenstvo v seriáli SP 2016/2017 i zisk malého glóbusu v slalome.

18. marca - Peter Sagan finišoval na druhej priečke pretekov Miláno - San Remo.

18. marca - Finálový slalom SP v americkom Aspene vyhrala Petra Vlhová a Veronika Velez-Zuzulová skončila štvrtá.

Na snímke Slovenka Petra Vlhová (uprostred) sa stala víťazkou finálového slalomu žien Svetového pohára 18. marca 2017 v americkom Aspene. Na druhom mieste skončila Američanka Mikaela Shiffrinová (vľavo) a tretie miesto obsadila Švédka Frida Hansdotterová.
Foto: TASR/AP


19. marca - Petra Vlhová obsadila v americkom Aspene vo finálovom obrovskom slalome Svetového pohára 7. miesto.

26. marca - Peter Sagan obsadil 3. miesto na pretekoch Gent – Wevelgem.

29. marca - Hokejista Zdeno Chára dosiahol jubilejný 600. bod v NHL.

APRÍL


2. apríla - Good Angels Košice sa stali víťazkami 2. ročníka basketbalovej Východoeurópskej ligy (EEWBL), keď vo finálovom zápase záverečného turnaja zdolali obhajcu trofeje TTT Riga 67:44.

2. apríla - Kolkári slovenského suveréna ŽP Šport Podbrezová získali bronzové medaily na Final Four Ligy majstrov 2016/2017 na domácich dráhach po výhre 5,5:3,5 nad chorvátskym KK Zaprešič.

2. apríla - Na turnaji Priemier League v arabskom Dubaji skončila slovenská karatistka Ingrida Suchánková v kumite na 2. mieste.

7. apríla - Reprezentant vo vzpieraní Karol Samko obsadil na majstrovstvách Európy 8. miesto v kategórii do 85 kg. V súčte svojich najlepších výkonov v trhu a nadhode dosiahol 345 kg.

8. apríla - Vzpierač Matej Kováč obsadil na majstrovstvách Európy v chorvátskom Splite 10. miesto v kategórii do 105 kilogramov.

20. apríla - Na majstrovstvách Európy vo Varšave vybojoval džudista Matej Poliak v hmotnosti do 66 kg bronzovú medailu.

Na snímke Matej Poliak, bronzový medailista z ME.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


30. apríla - Martin Vaculík triumfoval na úvodnom podujatí sezóny na plochej dráhe v slovinskom Kršku.

30. apríla - Danka Barteková obsadila desiate miesto v skeete Svetového pohára v cyperskej Larnake.

MÁJ


6. mája - Slovenské karate si vybojovalo na 52. majstrovstvách Európy v tureckom Kocaeli dve bronzové medaily. Zaslúžili sa o ne v športovom zápase kumite družstvo žien a v hmotnosti do 60 kg Dominik Imrich.

7. mája - Reprezentant vo veslovaní Lukáš Babač obsadil vo finále skifu ľahkých váh na 2000 m na podujatí Svetového pohára v Belehrade piatu pozíciu.

13. mája - Šprintér Ján Volko vytvoril v 1. kole českej atletickej extraligy v Prahe nový slovenský rekord v behu na 100 m v kategórii do 23 rokov časom 10,23. Rekordný výkon z rozbehu vo finále ešte zlepšil a s 10,21 vyrovnal hlavný rekord Adama Závackého spred štyroch rokov. Na dvestovke zabehol 20,66 a zlepšil vlastný slovenský rekord z vlaňajška o 0,03 s.

14. mája - Reprezentantom v športovej gymnastike Barbore Mokošovej a Slavomírovi Michňákovi sa darilo na podujatí Svetového pohára v slovinskom Koperi. Michňák obsadil v disciplíne kôň s držadlami štvrtú pozíciu, keď zacvičil s výslednou známkou 14,250. Rovnaké umiestnenie si vybojovala aj jeho reprezentačná kolegyňa, ktorá zaznamenala na bradlách výslednú známku 13,400.

14. mája - Reprezentant v silovom trojboji Róbert Valach obsadil na európskom šampionáte v španielskej Malage v kategórii nad 120 kg piate miesto. Valach v súčte disciplín benchpress, drep a mŕtvy ťah dosiahol výkon 1040,0 kg. Navyše v disciplíne mŕtvy ťah mu výkon 350 kg priniesol zlatú medailu.

Slovenská gymnastka Barbora Mokošová.
Foto: TASR/AP


14. mája - Barbora Mokošová obsadila tretie miesto v prostných na podujatí Svetového pohára v slovinskom Koperi, na kladine dosiahla piatu pozíciu, štvrtá skončila na bradlách.

15. mája - Peter Sagan obsadil v úvodnej etape pretekov Okolo Kalifornie druhé miesto.

15. mája - Horolezci Peter Hámor a Michal Sabovčík vystúpili na osemtisícovku Dhaulágirí (8161 m) v nepálskych Himalájach. Päťdesiatdvaročný Hámor tak uzatvoril takzvanú Korunu Himalájí, teda zoznam všetkých štrnástich himalájskych osemtisícoviek.

Horolezec Peter Hámor.
Foto: TASR/Tomáš Halász


17. mája - Peter Sagan triumfoval v utorňajšej 3. etape na pretekoch Okolo Kalifornie.

17. mája - Reprezentanti v pretláčaní rukou získali v úvodný deň ME v poľských Katoviciach päť medailí. Michaela Vakoničová vybojovala v ľavačke v kategórii do 18 rokov nad 75 kg zlato po finálovom triumfe nad krajankou Barborou Bajčiovou. Najcennejší kov ukoristil aj Adam Adamov (do 75 kg). Bronz zavesili na krk Petrovi Čelešovi (do 75 kg) i Pavlovi Bakovi v kategórii Grand Master Men nad 100 kg.

17. mája - Kolkárky Alexandra Duračková a Nikola Mazúchová získali na majstrovstvách sveta do 18 rokov v nemeckom Dettenheime strieborné medaily v disciplíne tandem.

18. mája - Reprezentanti v pretláčaní rukou získali v druhý deň ME v poľských Katoviciach ďalšie tri medaily. Barbora Bajčiová vybojovala v pravačke v kategórii do 18 rokov nad 75 kg zlato. Najcennejší kov ukoristil aj Peter Čeleš (do 75 kg), ktorý síce úvodný finálový duel prehral, v ďalších dvoch mal však navrch. Ján Gábor (do 21 rokov, 65 kg) sa tešil zo zisku bronzu.

20. mája - Milan Fraňa a Adam Botek obsadili štvrtú priečku v disciplíne K2 500 m na podujatí Svetového pohára v rýchlostnej kanoistike v portugalskom meste Montemor-o-Velho. Kanoistka Hana Mikéciová bola šiesta na 500-metrovej trati.

20. mája - Slovenskí stolnotenisoví reprezentanti Andrej Mészáros a Boris Trávníček vybojovali bronz na paralympijských majstrovstvách sveta družstiev v Bratislave.

20. mája - Trio stolnotenisových reprezentantov Ján Riapoš, Martin Ludrovský a Lukáš Kližan vybojovalo v kategórii TM2 na paralympijských majstrovstvách sveta družstiev v Bratislave zlaté medaily

20. mája - Barbora Mokošová obsadila siedme miesto vo finále bradiel na podujatí Svetového pohára v chorvátskom Osijeku.

Slovenský cyklista Peter Sagan.
Foto: TASR/AP


21. mája - Peter Sagan už siedmykrát v kariére triumfoval v bodovacej súťaži na pretekoch Okolo Kalifornie. V sobotňajšej záverečnej 7. etape obsadil šiestu priečku.

21. mája - Reprezentant v rýchlostnej kanoistike Martin Nemček obsadil vo finále K1 na 500 m m na podujatí Svetového pohára v portugalskom Montemore deviate miesto.

21. mája - Reprezentanti v rugby XV si premiérovo vybojovali postup z najnižšej európskej divízie - konferencie Development. V nasledujúcej sezóne sa slovenská reprezentácia predstaví v Konferencii 2 juh po boku tímov Rakúska, Slovinska, Srbska a Cypru.

21. mája - Barbora Mokošová obsadila piate miesto vo finále kladiny na podujatí Svetového pohára v chorvátskom Osijeku.

27. mája - Peter Gelle obsadil ôsme miesto v A-finále K1 na 1000 m na podujatí Svetového pohára rýchlostných kanoistov v maďarskom Szegede. Ôsmu priečku v A-finále si vybojoval aj dvojkajak v zložení Ľubomír Beňo, Miroslav Zaťko na 500 metrov.

Slovenský kajakár Peter Gelle.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


27. mája - Slovenskí kolkári získali na majstrovstvách sveta družstiev v nemeckom Dettenheime bronzové medaily.

27. mája - Richard Varga sa stal majstrom Európy v akvatlone. V pretekoch, ktoré sú kombináciou plávania a behu, triumfoval v sobotu v okolí petržalského jazera Veľký Draždiak v čase 28:13 min a získal premiérový titul kontinentálneho šampióna.

28. mája - Štvorkajak v zložení Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr a Tibor Linka obsadil 6. miesto v A-finále na 500 m trati na podujatí Svetového pohára rýchlostných kanoistov v maďarskom Szegede.

28. mája - Lukáš Babač skončil na veslárskaych majstrovstvách Európy v Račiciach na ôsmom mieste v skife ľahkých váh.

JÚN


3. júna - Vincent Farkas obsadil siedme miesto v A-finále C1 na 1000 m na podujatí Svetového pohára rýchlostných kanoistov v Belehrade. V A-finále K2 na 500 m skončilo slovenské duo Miroslav Zaťko, Ľubomír Beňo na ôsmom mieste.

3. júna - V prvom individuálnom finále na ME slalomárov na divokej vode v slovinskom Tacene skončil na 8. mieste Jakub Grigar, Andrej Málek bol desiaty.

4. júna - Reprezentantka v rýchlostnej kanoistike Ivana Mládková obsadila ôsmu pozíciu v K1 200 m na podujatí Svetového pohára v srbskom Belehrade.

Slovenská reprezentantka Ivana Mládková na trati.
Foto: TASR/DUNA/MTI/Tamas Kovacs


4. júna - Na majstrovstvách Európy slalomárov na divokej vode v slovinskom Tacene vybojoval zlato Alexander Slafkovský a obhájil titul z vlaňajšieho Liptovského Mikuláša. Časom 88,92 a čistou jazdou zvíťazil suverénne, dominanciu slovenských singlistov umocnil na bronzovej priečke Michal Martikán (+4,90).

5. júna - Na 24. ročníku Memoriálu Josefa Odložila v Prahe zabehol Ján Volko slovenský rekord na 100 m časom 10,16 s.

9. júna - Reprezentant v športovej streľbe Pavol Kopp tesne prišiel o pódiové umiestnenie na Svetovom pohári v guľových zbraniach v azerbajdžanskej Gabale. V disciplíne ľubovoľná pištol na 50 m skončil štvrtý

10. júna - Hokejbalisti zvíťazili vo finále MS v Pardubiciach nad Kanadou 6:4 a získali tretí titul majstra sveta v rade.

12. júna - Peter Sagan prišiel do cieľa na druhej pozícii v 3. etape pretekov Okolo Švajčiarska.

14. júna - Peter Sagan triumfoval v stredajšej piatej etape pretekov Okolo Švajčiarska.

16. júna - Futbalová reprezentácia do 21 rokov vyhrala vo svojom úvodnom stretnutí na ME tejto vekovej kategórie nad poľskými rovesníkmi 2:1.

Na snímke tréner Slovenska sa raduje z víťazstva 2:1 po zápase Poľsko - Slovensko na ME vo futbale do 21 rokov 16. júna 2017 v Lubline.
Foto: TASR/Martin Baumann


17. júna - Dominika Cibulková získala na tráve v holandskom Hertogenboschi prvý deblový titul na okruhu WTA. Spoločne s Belgičankou Kirsten Flipkensovou zdolali vo finále druhú nasadenú domácu dvojicu Demi Schuursová, Kiki Bertensová 4:6, 6:4, 10:6 v tzv. supertajbrejku.

17. júna - Peter Sagan triumfoval v predposlednej 8. etape pretekov Okolo Švajčiarska a už šiestykrát v kariére vyhral v generálke na Tour de France bodovaciu súťaž.

18. júna - Matej Beňuš skončil vo finále úvodného kola Svetového pohára slalomárov na divokej vode v pražskej Troji na druhom mieste.

20. júna - Basketbalistky SR sa po ôsmich rokoch prebojovali na ME do štvrťfinále. V zápase baráže o prienik do top osmičky na šampionáte v Česku senzačne zdolali favorizovanú Ukrajinu 82:68.

22. júna - Futbalová reprezentácia do 21 rokov uspela v záverečnom treťom stretnutí A-skupiny ME. Vo štvrtok v Lubline zdolala Švédsko 3:0 a obsadila druhé miesto za Anglickom.

23. júna - Ivana Horná získala na majstrovstvách sveta v klasickom silovom trojboji v Minsku zlatú medailu v hmotnostnej kategórii do 63 kilogramov. V bieloruskej metropole triumfovala celkovým súčtom 457,5 kg za výkon 165 kg v drepe, 92,5 kg v tlaku na lavičke a 200 kg v mŕtvom ťahu.

25. júna - Kajakárka Jana Dukátová obsadila vo finále 2. kola Svetového pohára slalomárov na divokej vode v nemeckom Augsburgu druhé miesto. Suverénne zvládol trať Matej Beňuš a po 2. mieste v 1. kole SP v pražskej Troji zvíťazil s jasným náskokom 1,39 s pred Nemcom Tasiadisom, Slafkovskmu zostalo 4. miesto. Pre Beňuša je to už štvrté víťazstvo v kariére v pretekoch SP.

Na snímke slovenská reprezentantka Jana Dukátová v semifinálovej jazde v kategórii K1 na majstrovstvách Európy slalomárov na divokej vode v slovinskom Tacene 4. júna 2017.
Foto: TASR - Michal Svítok


25. júna - Rýchlostný kanoista Csaba Zalka získal na MEJ a do 23 rokov v Belehrade striebornú medailu v disciplíne K1 juniorov na 500 m. Druhý cenný kov pridal v disciplíne K1 na 200 m, kde získal bronz.

25. júna - Slovenské družstvo na majstrovstvách Európy v atletike 2. ligy si v izraelskom Tel Avive vybojovalo postup do prvej. Ozdobou bol slovenský rekord druhého Jána Volka v behu na 200 m časom 20,61 s.