Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Slovenky vyhrali turnaj v unifikovanom futbale v Chicagu

Na snímke slovenské reprezentantky v unifikovanom futbale triumfovali na medzinárodnom turnaji v Chicagu, keď si vo finále poradili s Brazíliou 2:1. Podujatie sa konalo v rámci osláv 50. výročia založenia Špeciálnych olympiád. Slovenky zvíťazili na podujatí vo všetkých piatich stretnutiach. Chicago, 21. júla 2018. Foto: EASYFOTO TASR

Slovenky zvíťazili na podujatí vo všetkých piatich stretnutiach a trofej si prevzali z rúk prezidenta Special Olympics International Tima Shrivera.

Chicago 21. júna (TASR) - Slovenské reprezentantky v unifikovanom futbale triumfovali na medzinárodnom turnaji v Chicagu, keď si vo finále poradili s Brazíliou 2:1. Podujatie sa konalo v rámci osláv 50. výročia založenia Špeciálnych olympiád.

Slovenky zvíťazili na podujatí vo všetkých piatich stretnutiach a trofej si prevzali z rúk prezidenta Special Olympics International Tima Shrivera. "Pre Špeciálne olympiády Slovensko je to obrovský úspech, keďže sme boli jediným zástupcom Európy v ženskom turnaji. Verím, že to celkovo pomôže unifikovanému športu na Slovensku, lebo ten je najkrajšou formou inklúzie mentálne hendikepovaných a prináša úspechy ako športové, tak aj ľudské," povedala Jana Gantnerová, vedúca delegácie a športová riaditeľka Špeciálnych olympiád Slovensko.

Šestica futbalistiek s mentálnym postihnutím zo Spojenej školy internátnej v Žiline sa pod vedením trénera Stanislava Mráza zo Športového tréningového centra v Púchove a pedagogičky Evy Jantákovej od začiatku roka pripravovala spolu s piatimi futbalistkami bez mentálneho postihnutia z reprezentačného družstva SR dievčat do 19 rokov a reprezentácie žien SR.

"S podporou Slovenského futbalového zväzu dievčatá trénovali dvakrát týždenne, majú za sebou aj spoločné sústredenie, počas ktorého absolvovali tréningy na úrovni profesionálnych športovkýň. Budeme im počas turnaja držať palce a sme veľmi radi, že aj týmto spôsobom sme mohli podporiť rozvoj ženského futbalu," povedal Vladimír Lupták, koordinátor Grassroots projektov Slovenského futbalového zväzu.

Turnaja sa celkovo zúčastnilo 24 ženských a mužských tímov z celého sveta. V unifikovanom športe hrajú v jednom tíme športovci s mentálnym postihnutím so športovcami bez mentálneho postihnutia.

Výsledky:

Zápasy v skupine:

SR – USA 6:2
Brazília – SR 0:5
SR – Keňa 4:0

Semifinále:

Kórejská republika – SR 0:2

Finále:

SR – Brazília 2:1