Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

FAMÓZNY OBRAT: Slovenskí hokejisti porazili v príprave Švajčiarov 5:3

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Tréneri mali k dispozícii sedem obrancov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Humennom 12. apríla (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase v Humennom nad Švajčiarskom 5:3. Po dva góly strelili útočníci Martin Faško-Rudáš a Róbert Lantoši. Slováci nadviazali na triumf 3:0 zo štvrtka a dosiahli siedme víťazstvo za sebou v prebiehajúcej sezóne. Švajčiari v nej prehrali všetkých 11 duelov a celkovo už 13 v rade.

Slovenských reprezentantov čaká do MS, ktoré štartujú 10. mája, ešte šesť prípravných zápasov. V úvode nasledujúceho týždňa začnú ďalší blok prípravy v Bratislave, ktorý vyvrcholí dvomi prípravnými duelmi proti Nemecku v Kaufbeurene (štvrtok) a v Augsburgu (sobota).



prípravný zápas:


Slovensko - Švajčiarsko 5:3 (1:2, 2:0, 2:1)

Góly: 1. Faško-Rudáš (Kollár, Golian), 21. Lantoši (Okuliar, 22. Faško-Rudáš (Kollár), 44. Lantoši (Okuliar), 60. Kollár (Lantoši) - 3. Kreis (Haas), 14. Le Coultre (Kessler), 58. Moy. Rozhodovali: Stano, Jobbágy - Bogdaň, Jedlička, vylúčení: 4:5 na 2 min., presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, 3150 divákov (vypredané).

SR: Hlavaj - Grman, Ivan, Mudrák, Golian, Bučko, Bačik, Brincko, Rayen Petrovický - Lantoši, Cingel, Okuliar - Faško-Rudáš, Kollár, Takáč - Kukuča, Tamáši, Kašlík - Kusko, Baláž, Hecl

Švajčiarsko: Charlin - Loeffel, Kreis, Fora, Berni, Aebischer, Jung, Baragano, Le Coultre - Thürkauf, Haas, Scherwey - Ambühl, Bader, Moy - Lehmann, Nussbaumer, Kessler - Marchon, Heim, Künzle



Slováci nastúpili už bez obrancu Mudráka, ktorý sa zranil vo štvrtkovom zápase (3:0). V ich bránke dostal príležitosť Samuel Hlavaj. Domáci reprezentanti mali ideálny štart, keď Faško-Rudáš už po 51 sekundách zblízka otvoril skóre. Ich náskok však nemal dlhé trvanie, keďže v 3. minúte Hlavaj inkasoval, pre zakrytý výhľad nevidel strelu obrancu Kreisa - 1:1. Švajčiari postupne prevzali iniciatívu a v prvej časti viackrát zamestnali Hlavaja. Ten druhýkrát inkasoval v 14. minúte, keď Švajčiari pre ním opäť prehustili priestor a strelou od modrej čiary to zužitkoval Le Coultre.

Domáci reprezentanti mali gólový štart aj do druhej časti. Lantoši využil medzeru v defenzíve súpera a po úniku za obranu si blafákom poradil s brankárom Charlinom - 2:2. Uplynulo iba 17 sekúnd, keď Faško-Rudáš zblízka zakončil akciu Kollára - 3:2. Švajčiari sa v druhej tretine viackrát usadili v útočnom pásme, ale defenzíva Slovákov im nedovolila vyložené príležitosti. Domáci sa v prostrednej dvadsaťminútovke vyhli vylúčeniam a v jej závere sa dostali aj k dvom početným výhodám, no v nich nedokázali zvýšiť náskok.

V 44. minúte Slováci zvládli závar pred vlastnou bránkou, Okuliar vysunul Lantošiho, ktorý v úniku využil aj pošmyknutie brankára Charlina a pohodlne upravil na 4:2. Švajčiari sa v 58. minúte dostali k presilovke, ktorú si zvýhodnili stiahnutím brankára a početnú výhodu šiestich proti štyrom zužitkoval Moy - 4:3. Hostia v snahe vyrovnať ponechali brankára na striedačke, no Kollár v 60. minúte gólom do prázdnej bránky uzavrel na konečných 5:3.

Rovnako ako po predošlom zápase, aj tentoraz nasledovali po zápase doplnkové samostatné nájazdy. V nich zo slovenského tímu postupne uspeli Okuliar, Kusk, Takáč a Kollár, neuspel iba Baláž.



hlasy po zápase:

Peter Frühauf, asistent trénera SR: "Švajčiari boli rýchli a dôrazní v súbojoch. Prvou tretinou sme sa prehrýzli, no zvládli sme ju. V druhej sme začali vyhrávať súboje a hrať priamočiaro na bránku. Hneď nám tam padli góly v prvých dvoch striedaniach. To nás dostalo na koňa. Švajčiari v tretej tretine chceli zvrátiť výsledok a tlačili. My sme to ustáli a zblokovali sme veľký počet striel. Veľmi šťastní som najmä zo samostatných nájazdov, v ktorých sme dali štyri góly. To sa nám už dávno nestalo."

Andrej Kollár, útočník SR (v zápase 1+2): "Myslím si, že náš výkon sa podobal včerajšiemu, s tým, už sme si trochu viac verili na puku. Prvé dve tretiny už boli oveľa lepšie ako v prvom zápase. Vyhrali sme, takže sme spokojní. Švajčiari ukázali, že sú výborní hráči, ´mastili´ do nás, išli naplno, forčekovali ako blázni. Bolo fajn, že sme zvíťazili."

Róbert Lantoši, útočník SR (v zápase 2+1): "Švajčiari nás na začiatku prvej tretiny prekvapili. Druhú tretinu sme lepšie zachytili. Sme radi, že sme zvládli tento zápas. Nie je jednoduché zdolať Švajčiarov, sú to šikovní hráči a výborní korčuliari. Bolo to prvýkrát, čo som bol na humenskom štadióne. Fanúšikovia boli skvelí, užil som si to."