Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Slovenská reprezentácia získala Cenu Fair play M. Polóniho

Cenou Fair play Michala Polóniho ocenili slovenský seniorský hokejový tím v rámci slávnostnej časti zasadnutia Rady SZĽH 21. júna 2012 v Bratislave. Udelili mu ju za príkladnú reprezentáciu na tohtoročnom svetovom šampionáte vo Fínsku a Švédsku, na ktorom vybojovali strieborné medaily. Na snímke tréner slovenskej reprezentácie Vladimír Vůjtek s Cenou Fair play Michala Polóniho. Vpravo je generálny manažér Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Otto Sýkora a vľavo prezident SZĽH Igor Nemeček. Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenský seniorský hokejový tím získal cenu za príkladnú reprezentáciu na tohtoročnom svetovom šampionáte vo Fínsku a Švédsku, na ktorom vybojovali strieborné medaily.

Bratislava 21. júna (TASR) - Cenou Fair play Michala Polóniho ocenili vo štvrtok v bratislavskom hoteli DoubleTree by Hilton slovenský seniorský hokejový tím v rámci slávnostnej časti zasadnutia Rady SZĽH.

Udelili mu ju za príkladnú reprezentáciu na tohtoročnom svetovom šampionáte vo Fínsku a Švédsku, na ktorom vybojovali strieborné medaily.

"Hráči prijali filozofiu trénera Vladimíra Vůjteka a prezentovali sa ako vyspelý jednoliaty kolektív so vzájomnou úctou, pokorou a rešpektom. Mužstvo okolo rešpektovaných osobností Zdena Chára, Miroslava Šatana, Michala Handzuša ani počas víťazného ťaženia nezabúdalo na odkaz legendárneho Pavla Demitru," uviedol SZĽH pri charakteristike aktuálnych vicemajstrov sveta.

Za najlepšiu hokejistku Slovenska vyhlásili reprezentantku Janu Kapustovú (Torpédo Moskovská oblasť). Najproduktívnejším hráčom I. hokejovej ligy sa stal Ján Románek (ŠHK 37 Piešťany) s 86 bodmi (39+47) v 56 zápasoch, ktorý sa zároveň stal aj najlepším útočníkom druhej najvyššej súťaže.

Najlepšími hráčmi I. hokejovej ligy podľa postov sa stali brankár Róbert Martoň (HC 46 Bardejov), obranca Ľubomír Škápik (Dukla Senica) a útočník Ján Románek. Cenu Dušana Pašeka pre najlepšieho strelca extraligy juniorov po základnej časti získal Michal Kluka (HC Nitra) s 29 gólmi v 26 zápasoch a Cenu Karola Faka pre najproduktívnejšieho hráča extraligy dorastu po základnej časti získal Róbert Lantoši (MsHK Žilina), ktorý v 41 stretnutiach dosiahol 83 bodov (47+36).

"Je to hlavne jedno z ďalších ocenení tej skvelej partie. Je vidieť, že to bol kolektív, ktorý držal disciplínu a pre mňa tá disciplína bola základom," povedal pre TASR reprezentačný tréner Vladimír Vůjtek, ktorý Cenu Fair play prevzal z rúk prezidenta SZĽH Igora Nemečka a generálneho sekretára Ottu Sýkoru.

Jana Kapustová, ktorá sa stala najlepšou slovenskou hokejistkou uplynulej sezóny, má po nej dosť zmiešané pocity. "Čo sa týka klubovej úrovne, tak bola veľmi vydarená. Vyhrali sme ruskú ligu, vyhrali sme Ligu majstrov, čo bol predsezónny cieľ," povedala. Na druhej strane však cítila sklamanie, že s reprezentáciou sa im nepadarilo udržať medzi elitou. "Stále je tam z toho taký smútok. Cesta tam bola veľmi ťažká a dlhá, žiaľbohu dva zápasy rozhodli o tom, že sme zase nižšie. Nič sa nedá robiť, treba len podporiť mladé dievčatá a možno, že to zase dotiahnu do A-kategórie."

Jana Kapustová, ktorá pôsobí ako profesionálka v Rusku, cíti, že na Slovensku pre ženský hokej nie sú priaznivé podmienky. "Podmienky na Slovensku sú veľmi slabučké. Keď to porovnám s tým Ruskom, kde máme zabezpečené všetko od výstroja, stravovania, bytov, dopravy, sme aj kvalitne zaplatené, so Slovenskom sa to vôbec nedá porovnať. Na Slovensku sa to stále len rozvíja." Napriek tomu verí, že slovenský ženský hokej sa medzi elitu ešte vráti. "Určite netreba byť pesimistom. Verím tomu. Na budúci rok bude B-skupina MS a ak budem hrať ešte aj ja, tak sa budem dievčatám snažiť pomôcť a potiahnúť ich a v úsilí dostať sa znova medzi elitu. A vo februári možno aj do toho Soči. Myslím si, že pri troche štastia máme šancu sa tam znova vrátiť."