Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Slovenky nestačili na Francúzsko, o MS zabojujú proti Turecku

Na snímke zľava Barbora Bálintová (SVK), Hhadydia Minteová a Olivia Epoupaová (obe FRA) vo štvrťfinálovom zápase ME v basketbale žien Francúzsko - Slovensko 22. júna 2017 v Prahe. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Slovensko po dni voľna nastúpi v sobotu popoludní proti Turecku, s ktorým prehralo vo svojom úvodnom vystúpení v základnej B-skupine 58:69.

Praha 22. júna (TASR) - Slovenské basketbalistky nepostúpili medzi štyri najlepšie tímy na ME 2017 v Česku. Vo štvrtkovom štvrťfinále nestačili na favorizované Francúzsko a prehrali 40:67. Zverenky Mariana Svobodu majú naďalej šancu postúpiť na MS 2018 do Španielska. Účasť medzi svetovou elitou, čo sa im naposledy podarilo v roku 1998, vybojujú v prípade, že v sobotu popoludní v skupine o 5.-8. miesto zdolajú Turecko.

Po postupe Španielska do semifinále ME miestenku na MS 2018 získa aj zdolaný z nedeľňajšieho súboja o konečné piate miesto.



Slovenky začali nervózne. Robilo im veľké problémy presadiť sa proti dôraznej obrane súpera, ktorá bola založená na hre troch pivotiek a tým pádom výškovej prevahe. Prvý kôš SR z hry dala Růžičková až 5. minúte, v tom momente viedol favorit 9:4. Po šiestich minútach trénerka Francúzska Garnierová stiahla z palubovky kompletnú základnú zostavu a poslala do hry kvinteto striedajúcich hráčok. Odvážny ťah jej vyšiel, favorit vyhral nasledujúci úsek 12:2 a bolo po zápase. Pochopil to aj kouč SR Svoboda, ktorý ešte pred koncom štvrtiny vystriedal kapitánku Žirkovú v snahe šetriť ju na ďalšie súboje. Slovenky za desať minút úvodnej časti hry premenili z hry len dva zo 14 pokusov. Francúzky naďalej pokračovali v dominantnej hre a zvyšovali svoj náskok. V 14. min bolo po koši najlepšej mladej hráčky uplynulej sezóny Euroligy Johannesovej 30:15. Slovenky sa ešte snažili s výsledkom niečo urobiť, do hry sa vrátila Žirková, ale stačilo to len na dočasné zníženia manka na desať bodov. Kapitánke SR duel nevyšiel, bránená nepríjemnou Skrelovou sa nepresadila a nedala ani bod.

Favorit si po zmene strán udržiaval pohodlný náskok, trénerka Garnierová mohla do hry poslať kompletnú lavičku a vyskúšať si viaceré herné varianty. Zo Sloveniek sa v ofenzíve ako-tak darilo len Bálintovej. Žirková definitívne opustila ihrisko v 24. minúte a šetrila sily i nedoliečené koleno na ďalšie zápasy. Slovenky bez svojej kapitánky bojovali, ale na kvalitnejšieho súpera vo štvrtok nemali. V druhom polčase nastrieľali spolu len 16 bodov, čo na obrat v skóre logicky stačiť nemohlo. V záverečnej štvrtine si štvrťfinálovú atmosféru ME vyskúšali aj 18-ročná Kováčiková spolu s o rok mladšou Mikulášikovou, ktoré poslal kouč Svoboda na palubovku v snahe ušetriť sily pre vyťaženejšie hráčky.

Slovensko po dni voľna nastúpi v sobotu popoludní proti Turecku, s ktorým prehralo vo svojom úvodnom vystúpení v základnej B-skupine 58:69. Víťaz súboja si zabezpečí miestenku na MS 2018 do Španielska.

hlasy po zápase:
Marian Svoboda, tréner SR: "Súper hral veľmi dobre, s obrovským nasadením. My sme dnes prepadli v efektivite, naša streľba mala veľmi slabé percento. Nevytvárali sme si také pozície ako súper a musíme športovo uznať, že Francúzsko bolo výrazne lepšie."

Barbora Bálintová, rozohrávačka SR: "Trápila nás streľba, mali sme veľa stratených lôpt. Francúzky majú výbornú obranu, vedeli to využiť. Škoda, že to skončilo až takým vysokým rozdielom. Ale v druhom polčase sme už šetrili sily na sobotňajší zápas, ktorý bude pre nás veľmi dôležitý."

Marie Růžičková, pivotka SR: "Škoda dnešnej prehry, ale naďalej bojujeme o účasť na majstrovstvách sveta. Dnes všetci mohli vidieť, že Francúzsko má veľmi širokú lavičku, na ktorej je veľa kvality. Každá hráčka, ktorá prišla na palubovku, vedela hrať. Myslím, že na nás trochu doľahla aj únava. Snažili sme sa, ale súper bol v každom smere lepší."

Veronika Remenárová, krídelníčka SR: "Bol to veľmi ťažký zápas. Zo začiatku sme sa ešte snažili držať s nimi krok, ale bolo to veľmi ťažké. Súper rýchlo ukázal svoju kvalitu a predčil nás takmer vo všetkom."

EuroBasket Women 2017 - štvrťfinále:

Francúzsko - Slovensko 67:40 (39:24)

zostavy:
Francúzsko: Miyemová 9, Dumercová 6, Skrelová 3, Tchatchouangová 3, Ciaková 1 (Ayayiová 13, Johannesová 12, Chartereauová 6, Amantová 6, Epoupová 5, Michelová 3, Minteová 0).
Slovensko: Bálintová 13, Vyňuchalová 5, Růžičková 4, Remenárová 2, Žirková 0 (Oroszová 6, Jurčenková 5, Dudášová 3, Mikulášiková 2, Salamová 0, Kováčiková 0).
Rozhodovali: Rossi (Tal.), Kozlovskis (Lotyš.), Castillo Larroca (Šp.), 1450 divákov.

štvrtiny: 21:6, 18:18, 11:8, 17:8.
ďalší program ME 2017:

sobota 24. júna

skupina o 5.-8. miesto
12.30: Lotyšsko - Taliansko
15.00: Turecko - SLOVENSKO

semifinále:
18.00 Španielsko - Belgicko
20.30 Grécko - Francúzsko