Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Slováci vedú na Ukrajine 2:1, Polášek so Zelenayom vyhrali štvorhru

Filip Polášek Foto: TASR/Dušan Hein

Dôležitý bod zo štvorhry vydolovala slovenská dvojica po trojsetovej bitke 7:6 (4), 7:6 (3) a 6:3.

Kremenčuk 2. februára (TASR) - Slovenskí tenisti vedú po druhom dni zápasu 1. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára v Kremenčuku nad domácou Ukrajinou 2:1. O dôležitý druhý bod pre tím kapitána Miloslava Mečířa sa v sobotňajšej štvorhre postarali Filip Polášek s Igorom Zelenayom, ktorí po kvalitnom koncentrovanom výkone zdolali pár Alexandr Dolgopolov, Sergij Stachovskij v troch setoch 7:6 (4), 7:6 (3) a 6:3.

Ukrajinský kapitán Michail Filima do debla pôvodne nominoval pár Denis Molčanov, Iľja Marčenko, napokon však podľa očakávania urobil zmenu a dôveru dostali obaja piatkoví singlisti. Víťazstvo slovenských farieb môže v nedeľňajšej úvodnej dvojhre spečatiť Lukáš Lacko, ktorý si v dueli tímových jednotiek o 12.00 SEČ zmeria sily s Dolgopolovom. V záverečnom singli by sa mali predstaviť Stachovskij a Andrejom Martinom. Ak Slováci uspejú, v 2. kole privítajú začiatkom apríla doma Švédov.

Slovenskí deblisti sa v prvom sete po brejku v šiestom geme ujali vedenia 4:2. Zelenay však v ďalšej hre neuhral pri svojom podaní ani fiftín a rozhodnutie padlo až v tajbrejku. V skrátenej hre si Polášek so Zelenayom vďaka viacerým skvelým volejom vybudovali náskok 4:1 a za stavu 6:4 premenili v poradí druhý setbal. V druhom dejstve slovenský tandem v piatom geme prelomili podanie Stachovského Polášek však za stavu 5:4 stratil servis a tak opäť sa k slovu dostal tajbrejk. V ňom prišlo za stavu 2:1 pre Ukrajincov k spornému momentu, keď Dolgopolov zahral stopvolej, no empajrový rozhodca rozhodol, že bol raketou na polovici súpera. Namiesto 3:1 tak bolo 2:2. Ukrajincov tento moment úplne rozhodil a v ďalšom priebehu tajbrejku uhrali už iba jedinú loptičku. Polášek so Zelenayom sa dostali definitívne na koňa, v treťom sete po brejku pri podaní Dolgopolova odskočili domácim na 4:1 a zápas už dotiahli do úspešného konca. Za stavu 5:3 premenili pri podaní Poláška v poradí druhý mečbal.

Polášek po úspechu v debli žiaril spokojnosťou. "Som rád, že sme pre Slovensko vybojovali druhý bod. Bola to vyrovnaná a veľmi kvalitná štvorhra rovnako ako pred dvomi rokmi v NTC, len s tým rozdielom, že v dvoch tajbrejkoch sme tentokrát boli šťastnejší my. Chvíľu trvalo, kým sme s Igorom chytili správny rytmus. Po brejku v šiestom geme sme síce viedli 4:2, no cítili sme, že to ešte nie je ideálne. V prvom tajbrejku bolo dôležité, že sa nám podaril rýchly minibrejk a potom sme to už udržali. V druhom tajbrejku za stavu 2:1 prišlo k nezvyčajnému výroku empajrového rozhodcu, ktorý odpískal Dolgopolovovi presah. Usúdil, že pri bekhendovom voleji hral raketou na našej strane. Pri ďalšej výmene sa Ukrajinci nezhodli, keď Dolgopolov púšťal loptičku do autu, no trafil Stachiho a namiesto 4:1 pre domácich bolo 3:2 pre nás. Ukrajincov to ešte viac rozladilo, čo sme využili. V treťom sete sme ich hneď na začiatku brejkli a potom sme to už dotiahli do úspešného konca. Dôležité bolo, že sme v kľúčových momentoch nerobili chyby a nedávali sme im ľahké lopty," povedal pre TASR slovenský Tenista roka 2008.

Zelenaya, ktorý v nominácii nahradil zraneného Michala Mertiňáka, neprekvapilo, že Ukrajinci postavili do štvorhry Dolgopolova so Stachovským. "Čakali sme, že Ukrajinci zmenia pôvodnú nomináciu. Dolgopolov so Stachovským vôbec nie sú slabými deblistami, no s Filipom sme v Kremenčuku veľa natrénovali a verili sme si, pretože máme hru, ktorá na nich platí. V prvých dvoch setoch sme mali brejk k dobru a nemuseli sme ísť do tajbrejku, taký je však tenis. Oba tajbrejky sme zahrali výborne, čo nás ešte viac povzbudilo. Ani tretí set nebol jednoznačný, niektoré gemy pri našom servise neboli jednoduché, no zvládli sme ich. Dúfam, že v nedeľu chalani pridajú tretí bod a že vyhráme."

Slovenský kapitán Mečíř vyzdvihol výkony oboch deblistov

"Som veľmi spokojný s tým, čo Filip s Igorom predviedli na kurte, proti silnému ukrajinskému páru odohrali výborný zápas. Bolo to dramatické stretnutie, napínavé až do konca. Výsledok 3:0 vyzerá možno jednoznačne, no bolo to tesné, mohlo sa to zvrtnúť na dvoch-troch loptičkách. Musím pochváliť oboch našich chlapcov, že zvládli tento neľahký boj. Dolgopolov veľmi dobre returnoval, Stachovskij nepríjemne podával a dopĺňal ho na sieti. Filip s Igorom veľmi dobre zvládli oba tajbrejky. V treťom sete nespravili prakticky žiadnu chybu, výborne sa rozreturnovali a dobre sa dopĺňali. Podaril sa im rýchly brejk a dotiahli to až do konca. Nenechali sa vyviesť z miery ani niektorými spornými verdiktmi čiarových rozhodcov, ktoré sa nám zdali priklonené na ukrajinskú stranu. Ukrajinci zasa namietali proti viacerým výrokom empajrového rozhodcu. Myslím si však, že rozhodoval korektne a nikomu nenadržiaval. Pri výmenách, ktoré sa rozhodovali na sieti, bol blízko a snažil sa rozhodovať podľa svojho najlepšieho vedomia," povedal Mečír, ktorý v nedeľu očakáva ťažké zápasy. "Čaká nás najťažší a najdôležitejší tretí deň Lukáš to proti Dolgopolovovi bude mať veľmi náročné. Alexandr hrá v pohode, riskantne, mení rytmus hry. Je veľmi rýchly na nohách a dokáže podržať loptičku v hre."

Slovensko nastúpilo v Kremenčuku bez najlepšieho singlistu Martina Kližana, ktorý má zranenú ruku, lekári mu diagnostikovali zápal šľachy. V daviscupovej histórii ide o druhý vzájomný súboj medzi Ukrajinou a Slovenskom. V septembri 2011 zvíťazili zverenci Miloslava Mečířa v 2. kole play off o účasť v 1. skupine euro-africkej zóny v bratislavskom NTC 4:1. Hrdinom zápasu bol vtedy práve Kližan, ktorý vyhral obe dvojhry, tretí bod pridali deblisti Polášek som Zelenayom.

1. kolo 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára:

Ukrajina - SLOVENSKO 1:2 po druhom dni

Alexandr Dolgopolov - Andrej Martin 6:2, 6:2, 7:5
Sergij Stachovskij - Lukáš Lacko 2:6, 7:5, 6:7 (5), 4:6
Dolgopolov, Stachovskij - Filip Polášek, Igor Zelenay 6:7 (4), 6:7 (3), 3:6

nedeľa 12.00 Dolgopolov - Lacko, Stachovskij - Martin