Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Šport

Samovražedný výbuch zabil prezidenta Somálskeho olympijského výboru

Podľa prezidenta zdravotníckeho centra v Mogadiše Aliho Musea zomrelo najmenej 10 ľudí a mnohí utrpeli zranenia.

Mogadišo 4. apríla (TASR) – Samovražedný výbuch zabil v stredu počas ceremónie pri príležitosti znovuotvorenia Somálskeho národného divadla v Mogadiše najmenej šesť ľudí, medzi ktorými boli dvaja poprední športoví predstavitelia.

Pri výbuchu zomrel prezident Somálskeho olympijského výboru a najvyšší muž Somálskeho futbalového zväzu. Explóziu má podľa svedkov na svedomí ženská samovražedná atentátnička. K atentátu sa prihlásila islamská militantná organizácia Al-Šaháb, no jej hovorca informácie o samovražednom atentátnikovi poprel.

Na slávnostnej ceremónii sa zúčastnili vládni predstavitelia a iné významné osobnosti. K výbuchu došlo počas príhovoru premiéra krajiny, ten je podľa správ z vládnych úradov v bezpečí a nezranený.

Reportér agentúry Reuters videl na mieste telá ležiace na podlahe a niektorí mŕtvi boli ešte na stoličkách. "Medzi zranenými sú dvaja ministri a poslanec parlamentu," cituje agentúra slová jedného z lekárov.

Atentát šokoval prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Seppa Blattera: "Oboch funkcionárov som poznal osobne. Významne sa zaslúžili o podporu futbalu a športu v Somálsku. Je to obrovská strata."