Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Sagan obsadil v 2. etape Tour Down Under 3. miesto, triumfoval Bevin

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Druhá etapa viedla z Norwoodu cez Barossa Valley do Angastonu a pre vysoké horúčavy ju z pôvodných 149 km skrátili o 27 km.

Angaston 16. januára (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Bora-hansgrohe obsadil tretie miesto v 2. etape pretekov Santos Tour Down Under v Južnej Austrálii. V záverečnom hromadnom špurte v Angastone nestačil iba na víťazného Novozélanďana Patricka Bevina (CCC Team) a domáceho Caleba Ewana (Lotto Soudal). Bevin sa vyhupol aj na čelo priebežného poradia, Sagan za ním na ôsmej pozícii zaostáva o 11 sekúnd.

Druhá etapa TDU viedla z Norwoodu cez Barossa Valley do Angastonu a pre vysoké horúčavy ju z pôvodných 149 km skrátili o 27 km. Preteky, rovnako ako v 1. etape, poznačil hromadný pád necelý kilometer pred cieľom. Zaplietlo sa doň viacero pretekárov, vo finiši tak špurtovalo iba torzo z hlavného balíka. Bevin na cieľovej rovinke najlepšie zareagoval na atak Luisa Leona Sancheza a v záverečných 150 m sa predral dopredu. "Hromadné šprinty nie sú mojou výsadou, ale tento sa mi páčil. Záverečný pád neovplyvnil moje ambície, lebo celý deň som myslel na to, že to na konci skúsim. Moji kolegovia mi vytvorili dobrú pozíciu pred záverečným kilometrom, a keď som začal šprintovať a dostal sa na čelo pretekov, chcel som len udržať svoju rýchlosť čo najdlhšie. Je to vynikajúci spôsob, ako odštartovať sezónu pod novou značkou CCC Team," tešil sa Bevin.

Sagan sa v závere zavesil na Sancheza a finišoval napokon ako tretí. "Aj keď záver dnešnej etapy ovplyvnil pád, myslím si, že včerajší šprint bol nebezpečnejší. Dnes sa finišovalo na miernom kopci a bolo to viac o nohách. Pád ma nepoznačil, aj keď sa stal hneď za mnou. Mám dojem, že sa dokonca niekto dotkol môjho zadného kolesa. Keď Luis Leon Sanchez zaútočil, zostal som za ním v závese, no Patrick Bevin celkom poľahky zvíťazil," komentoval etapu Sagan.

Profil ďalších etáp bude trojnásobnému majstrovi sveta vyhovovať menej. "Zajtrajšia etapa bude ťažšia než prvé dve, uvidíme, čo budem môcť urobiť. Zatiaľ som sa nerozhodol, čo spravím, uvidím priamo počas etapy, aké mám šance. Ako som už povedal, som tu hlavne kvôli tréningu a ak sa mi podarí vyhrať nejakú etapu alebo dosiahnuť nejaký dobrý výsledok, budem iba rád. Ak nie, nebudem si z toho lámať hlavu," uviedol Sagan pre web svojho tímu.

"Bola to horúca etapa a myslím si, že bolo správnym rozhodnutím ju skrátiť. Všetci jazdci sa piekli na slnku a aj keď to z vonku nevyzeralo nejako vzrušujúco, pretekári to mali pri 40-stupňových teplotách poriadne náročné. Nakoniec etapa vyvrcholila hromadným šprintom, v ktorom Peter vybojoval výborné tretie miesto. Celý tím mu opäť skvele pomáhal a celkovo si myslím, že sme dosiahli dobrý výsledok," povedal športový riaditeľ Bory Steffen Radochla.

Víťaz úvodnej etapy Elia Viviani (Deceuninck-Quick-Step) skončil tentoraz siedmy. Bevin má na čele celkového poradia päťsekundový náskok pred Talianom, tretí je Ewan (+9 s).


Tour Down Under - 2. etapa (Norwood - Angaston, 122,1 km):


1. Patrick Bevin (N.Zél./CCC) 3:14:31, 2. Caleb Ewan (Austr./Lotto Soudal), 3. Peter SAGAN (SR/BORA-hansgrohe), 4. Danny Van Poppel (Hol./Jumbo Visma), 5. Jasper Philipsen (Belg./UAE Team Emirates), 6. Phil Bauhaus (Nem./Bahrain Merida), 7. Elia Viviani (Tal./Deceuninck-Quick-Step), 8. Luis Leon Sanchez (Šp./Astana), 9. Kiel Reijnen (USA/Trek-Segafredo), 10. Kristoffer Halvorsen (Nór./ Sky) všetci rovnaký čas ako víťaz

Priebežné poradie po 2. etape: 1. Bevin 6:34:03, 2. Viviani +5 s, 3. Ewan, 4. Max Walscheid (Nem./Sunweb), 5. Arťom Zacharov (Kaz./Astana) +9, 6. Jason Lea (Austr./UniSA-Australia) +10, ..., 8. SAGAN +11