Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Sagan sa na Tour de France dočkal v piatej etape: Treba byť trpezlivý

Peter Sagan, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Slovenský cyklista čakal na prvé víťazstvo najdlhšie od roku 2015. Vtedy nezískal ani jedno, následne ho dosiahol v 2., o rok neskôr v 3. a vlani opäť v 2. etape.

Colmar 10. júla (TASR) – Na piaty deň mu to vyšlo. Peter Sagan čakal na etapové víťazstvo na cyklistickej Tour de France najdlhšie od roku 2015, no v piatej etape 106. edície ukázal svoju silu a suverénne triumfoval v hromadnom špurte. Splnil si prvý z dvoch cieľov na slávnych pretekoch a výrazne si pomohol k tomu druhému - zisku rekordného siedmeho zeleného dresu.

Sagan vyhral v piaty deň tohtoročnej Tour, no v podstate na štvrtý pokus, keďže druhá etapa bola tímová časovka a v nej Bora nepatrila medzi favoritov (obsadila 12. miesto). V ďalších štyroch však dvadsaťdeväťročný Slovák patril medzi veľkých adeptov na etapové vavríny. V úvodnej mu ich vyfúkol Mike Teunissen. Klasikár stajne Jumbo-Visma využil, že záver dojazdu bol do kopca, ukázal veľkú silu a na páske tesne zdolal favorita Sagana. O dva dni neskôr prekvapil všetkých dominantným nástupom Julian Alaphilippe a sólo doviedol do víťazného konca. Sagan potom už nešpurtoval naplno o druhé miesto. Vo štvrtej etape to bol záver pre čistokrvných šprintérov a Slovák skončil štvrtý. Ako sám povedal, mohla za to chyba, keď "presedlal" zo zadného kolesa víťazného Eliu Vivianiho za Alexandra Kristoffa.



Stredajšiu etapu si však vyhliadol už dopredu a z víťazstva sa tešil vďaka výbornej práci celého tímu Bora-Hansgrohe. Ten bol na čele pelotónu počas celej trate a kontroloval priebeh etapy, v ktorej boli štyri horské prémie. Na posledných dvoch vďaka vysokému tempu vypadlo niekoľko Saganových súperov. Caleb Ewan, Alexander Kristoff i Elia Viviani - trojica, ktorá ho predbehla v utorok. "Treba byť trpezlivý a víťazstvá prídu," radoval sa v prvom rozhovore v cieli: "Chcem sa poďakovať všetkým mojim tímovým kolegom, dnes odviedli super prácu a konečne máme víťazstvo. Dnes sme kontrolovali celý priebeh etapy."

Po úvodných dňoch na Tour sa už ozývali jeho kritici. Sagan totiž nemal najlepšiu jar, v prebiehajúcej sezóne zaznamenal doteraz "len" tri etapové víťazstvá, prvé už 17. januára na Santos Tour Down Under, no na ďalšie čakal takmer štyri mesiace. Navyše žiadne neprišlo na veľkých klasikách, kde mal niekoľkokrát smolu a tak sa polemizovalo o jeho forme. V stredu však ukázal, že zo svojich schopností nič nestratil. Po parádnom špurte pridal 12. triumf na Tour: "Ak nevyhrám, všetci sa pýtajú prečo, čo chýbalo. No dnes to vyšlo. Musíte mať na to aj šťastie a dobrý deň."

Sagan čakal na prvé víťazstvo najdlhšie od roku 2015. Vtedy nezískal ani jedno, následne ho dosiahol v 2., o rok neskôr v 3. a vlani opäť v 2. etape. "Vyhrať etapu na Tour de France si vyžaduje hlavne silnú formu, dobrú taktiku, ale i ďalšie veci, ktoré musia do seba zapadnúť. Nie je to také jednoduché. Toto víťazstvo je výsledok skvelej tímovej práce," citovala ho oficiálna stránka Bory. Tímový výkon pochválil aj športový riaditeľ Enrico Poitschke: "Snažili sme sa vyhrať od prvej etapy, ale nebolo na našej strane šťastie. Hlavne v tej prvej etape, keď bol Peter tak blízko. Dnes bol náš plán jasný, no museli sme doň veľa investovať. Potrebovali sme naozaj tvrdú prácu a každý jeden jazdec Bory odviedol úžasnú robotu. Peter perfektne zvládol kopce, nemal žiadne problémy a v záverečnom zjazde bol dobre chránený. Myslím si, že bol čerstvejší ako ostatní šprintéri a bol schopný korunovať skvelú tímovú prácu presvedčivým víťazstvom."

Sagan si okrem triumfu pripísal do súťaže o zelený dres ďalších 40 bodov, dokopy ich má na konte už 144 a pred druhým Austrálčanom Michaelom Matthewsom (Sunweb) náskok 47 bodov. Už po piatich dňoch má našliapnuté k zisku rekordného siedmeho zeleného dresu. Ak sa mu to podarí, osamostatní sa na čele historického poradia pred legendárnym Nemcom Erikom Zabelom. Ako však neustále opakuje: "Ešte nič nie je hotové a do Paríža vedie dlhá cesta."