Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Roglič sa stal prvým Slovincom, ktorý vyhral Vueltu

Slovinský cyklista z Teamu Jumbo-Visma Primož Roglič sa stal víťazom Vuelty a Espaňa 2019, 15. septembra 2019 v Madride. Foto: TASR/AP

Správu rozširujeme o ďalšie informácie.

Madrid 15. septembra (TASR) - Slovinský cyklista z Teamu Jumbo-Visma Primož Roglič sa stal víťazom Vuelty a Espaňa 2019. V záverečnej 106 km dlhej etape z Fuenlabrady do Madridu triumfoval Holanďan Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick Step) pred Írom Samom Bennettom (Bora-Hansgrohe).

Roglič dosiahol najväčší úspech v kariére a stal sa prvým víťazom pretekov Grand Tour zo Slovinska. Jeho krajan iba 20-ročný Tadej Pogačar (SAE Team Emirates) navyše skončil v klasifikácii tretí. Druhý bol Španiel Alejando Valvede z Movistaru.

"Na tohtoročnú Vueltu som sa pripravil najlepšie ako som vedel. Boli to náročné tri týždne a som rád, že sú za mnou," povedal Roglič podľa agentúry SID.

Nedeľňajšia 21. etapa mala rovinatý charakter so šprintérskym záverom. Úvodné kilometre sa niesli v oslavnom duchu, súťaž sa začala asi 50 km pred cieľom. Na čele pelotónu boli jazdci tímov Bora-hansgrohe a Deceuninck-Quick-Step, postupne sa pridali aj pretekári SAE Emirates Team. V závere odviedli perfektnú prácu jazdci z Qucik-Stepu. Vytvorili skvelé podmienky pre záverečný šprint Jakobsena, ktorý zdolal Bennetta.

"Toto je moje najväčšie víťazstvo v kariére. Mal som aj zlé momenty, fyzicky aj mentálne, ale nakoniec všetko dobre dopadlo. Všetci sme dostali zabrať a sme radi, že je koniec," uviedol Jakobsen.

výsledky 21. etapy (Fuenlabrada - Madrid, 106,6 km):

1. Fabio Jakobsen (Hol./Deceuninck-Quick-Step) 2:48:20 h, 2. Sam Bennett (Ír./Bora-hansgrohe), 3. Szymon Sajnok (Poľ./CCC Team), 4. Jon Aberasturi (Šp./Caja Rural), 5. Edvald Boasson Hagen (Nór./Dimension Data), 6. Edward Theuns (Belg./Trek-Segafredo), 7. Tosh van der Sande (Belg./Lotto-Soudal), 8. Clement Venturini (Fr./AG2R), 9. Marc Sarreau (Fr./Groupama-FDJ), 10. Dion Smith (Nem./Mitchelton-Scott) všetci rovnaký čas ako víťaz

konečné celkové poradie: 1. Primož Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 83:07:31 h, 2. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) +2:16 min, 3. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) +2:38, 4. Nairo Quintana (Kol./Movistar) +3:29, 5. Miguel Angel Lopez (Kol./Astana) +4:31, 6. Rafal Majka (Poľ./Bora-hansgrohe) +7:16, 7. Wilco Kelderman (Hol./Sunweb) +9:47, 8. Carl Fredrik Hagen (Nór./Lotto-Soudal) +12:54, 9. Marc Soler (Šp./Movistar) +22:10, 10. Mikel Nieve (Šp./Mitchelton-Scott) +22:17