Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Šport

LIGA MAJSTROV: Real vyradil Bayern, o trofej si zahrá proti Dortmundu

Harry Kane z Bayernu, v strede, bojuje o loptu s Danim Carvajalom z Realu Madrid, vľavo, počas semifinálového druhého zápasu Ligy majstrov medzi Realom Madrid a Bayernom Mníchov na štadióne Santiaga Bernabeua v Madride, Španielsko, v stredu 8. mája 2024. Foto: TASR/AP

"Biely balet" v odvete semifinále zvíťazil nad Bavormi 2:1 vďaka dvom gólom striedajúceho Joselua v závere. Úvodný zápas sa skončil nerozhodne 2:2.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Madrid 8. mája (TASR) - Futbalisti Realu Madrid postúpili v stredu do finále Ligy majstrov. V odvetnom semifinále zvíťazili nad Bayernom Mníchov 2:1 vďaka dvom gólom striedajúceho Joselua v závere. Úvodný zápas sa skončil nerozhodne 2:2. Vo finále nastúpi Real 1. júna vo Wembley proti Borussii Dortmund.

V prvom polčase boli veľké šance na oboch stranách. Obrovskú mali v 13. minúte domáci, ktorí nedokázali zakončiť do odkrytej brány po strele Viniciusa Juniora do žrde. Dorážku zneškodnil brankár Manuel Neuer a na druhej strane sa činil aj Andrij Lunin. Hostia prišli ešte pred polhodinou zápasu o zraneného Serga Gnabryho, ktorého nahradil Alphonso Davies.

Práve 23-ročný obranca v 68. minúte otvoril skóre. Na ľavé krídlo dostal presný center od Harryho Kanea, poradil si s Antoniom Rüdigerom a Lunina prekonal strelou k vzdialenejšej žrdi. Pre Kanaďana to bol premiérový presný zásah v LM. Ofenzívna aktivita od hostí prišla po veľkom nátlaku zo strany Realu, v ktorom Bavorov viackrát podržal Neuer. Domáci o chvíľu vyrovnali, no rozhodca Szymon Marciniak po zahliadnutí videa neuznal gól pre faul na Joshuu Kimmicha.

Skutočné vyrovnanie prišlo po ďalšom tlaku a chybe Neuera, ktorému vypadla strela Vinicusa spoza šestnástky a vzápätí ho prekonal Joselu. Striedajúci hráč pridal o tri minúty aj víťazný gól, ktorý preveroval pre možný ofsajd VAR, no napokon platil. Úplný záver nadstavenia priniesol kontroverziu, keď hlavný arbiter Szymon Marciniak nenechal dohrať hostí akciu pre tesný ofsajd.

Finále je na programe 1. júna na štadióne Wembley, pre Borussiu je prvé v tejto súťaži od roku 2013. V semifinále prešla cez Paríž Saint-Germain, ktorý zdolala opakovane 1:0.

odveta semifinále Ligy majstrov - sumár:

Real Madrid - Bayern Mníchov 2:1
(0:0)

Góly: 88. a 90.+1. Joselu - 68. Davies. Rozhodovali: Marciniak - Listkiewicz, Kupsik (všetci Poľ.), ŽK: Camavinga (Real)

Real: Lunin – Carvajal, Rüdiger, Nacho, Mendy – Valverde (81. Joselu), Kroos (69. Modrič), Tchouameni (70. Camavinga)– Rodrygo (81. Diaz), Bellingham (90.+10. Militao), Vinicius

Bayern: Neuer – Kimmich, De Ligt, Dier, Mazraoui – Laimer, Pavlovič – Sane (76. Min-Jae), Musiala (85. Müller), Gnabry (27. Gnabry) – Kane (84. Choupo-Moting)

/prvý zápas: 2:2, Real Madrid postúpil/