Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

R. JENDEK o ZOH bez hráčov Slovana: Každý si musí vstúpiť do svedomia

Asistent hlavného trénera hokejistov bratislavského Slovana Rudolf Jendek v štúdiu TABLET.TV. Foto: TABLET.TV

Na ZOH v Pjongčangu nie je súčasťou hokejového tímu SR ani jeden hráč Slovana Bratislava. Aj o tomto fakte sme sa v štúdiu TABLET.TV zhovárali s asistentom hlavného trénera belasých R. Jendekom.

Bratislava 17. februára (Teraz.sk) – V kádri slovenskej hokejovej reprezentácie na ZOH v Pjongčangu nefiguruje ani jeden hráč Slovana Bratislava. Paradox. Pred pár rokmi, keď klub z nášho hlavného mesta vstupoval do KHL, sa totiž o ňom hovorilo, že bude zásobárňou hráčov pre národný tím. Čo si o tom myslí ikona Slovana a v súčasnosti jeden z asistentov hlavného trénera belasých Rudolf Jendek, prezradil pred pár dňami v televíznom štúdiu TABLET.TV.

Olympijská nominácia reprezentačného trénera Craiga Ramsayho a generálneho manažéra Miroslava Šatana rozvírila hladinu v slovenskom hokeji. Kým z domácej súťaže sa v nej objavilo až desať mien, z tímu nášho jediného zástupcu v nadnárodnej KHL ani jedno. „Niektorí bývalí hráči Slovana na olympiáde sú, no je pravda, že zo súčasného kádra neštartuje v Pjongčangu žiadny náš hokejista. Myslím si, že záverečná nominácia bola akýmsi odzrkadlením našej sezóny a každý hráč si musí vstúpiť do svedomia, či do reprezentácie momentálne patrí. Môj osobný názor je taký, že na olympiáde mohol byť každý z nich, kvalitu na to majú,“ rozhovoril sa Rudolf Jendek, asistent hlavného trénera belasých Eduarda Zankovca.

POZRITE SI CELÚ TELEVÍZNU DEBATU S RUDOLFOM JENDEKOM:



Aj napriek absencii belasých v kádri zaknihovala reprezentácia SR v otváracom zápase na olympijskom turnaji senzačné víťazstvo nad OŠ z Ruska (3:2). Zaujímavosťou pritom je, že tím nášho súpera je na ZOH zložený výlučne z hráčov KHL, v ktorej pôsobí práve Slovan. „Ukázalo sa, že naše mužstvo je zložené veľmi dobre, pričom základom úspechu bol bojovný kolektívny výkon. Čo sa týka obrancov, ktorých hru si vždy pozornejšie všímam, myslím si, že ani jeden z našich chlapcov zo zadných radov nesklamal, všetci podali zodpovedné výkony. Možno niektoré z nich boli menej nápadné, ale pre tím boli mimoriadne prospešné. A či som veril, že by sme mohli nad hviezdami nabitým ruským súperom vyhrať? Priznám sa, že dušičku som mal v tomto prípade malú, no viem, že disciplinovanou hrou sa dá poraziť každého súpera a napokon sa to našim chlapcom aj podarilo,“ pokračoval 45-ročný bratislavský rodák.

Odchod z KHL by bol krok späť


Slovanisti pôsobia v KHL šiestu sezónu, pričom len dvakrát sa im podarilo prebojovať do play-off. Tá aktuálna je navyše pre nich výsledkovo najhoršou v histórii ich pôsobenia v tejto súťaži, a tak nečudo, že sa čoraz častejšie ozývajú hlasy volajúce po ich návrate do slovenskej Tipsport Ligy. „Pre Slovan i celú Bratislavu by to bola veľká škoda, pretože vieme vypredať štadión, chodia sem kvalitní súperi a diváci majú možnosť vidieť parádny hokej. Na druhej strane si uvedomujem, že pre našu najvyššiu súťaž by bolo prospešné, keby v nej pôsobil napríklad náš B-tím, v ktorom by dostávali viacero šancí mladí hráči. Ale celkový odchod Slovana z KHL by bol veľký krok späť,“ myslí si Rudolf Jendek.

Čendo, ako znie dlhoročná Jendekova prezývka, obliekal počas kariéry aj dresy Košíc, Skalice, Nitry či rakúskeho Innsbrucku, no najväčšie úspechy zažil práve v drese Slovana. Štyri tituly majstra SR hovoria o tom jasnou rečou. „Určite najradšej spomínam na ten prvý zo sezóny 1997/98. Vďaka nemu sa konali majstrovské oslavy v Bratislave po dlhých devätnástich rokoch a som vďačný, že ako mladý hráč som mohol byť ich súčasťou. Taktiež mám v živej pamäti majstrovský ročník 2004/05, kedy bola v NHL výluka a v našej lige pôsobilo viacero slovenských hráčov z tejto súťaže. Na tie fantastické zápasy, napätie či atmosféru sa nedá zabudnúť. Zostávajúce dva tituly, ktoré mám na konte, nechcem znižovať, ale tie, čo som spomenul, boli predsa len výnimočnejšie.“



Hoci Jendek oficiálne ukončil hráčsku kariéru už takmer pred siedmimi rokmi, je celkom reálne, že toto meno budeme už čoskoro opäť vídať v akcii na ľade bratislavského Slovana. Obaja jeho synovia sú totiž členmi mládežníckych tímov belasých. „Kým starší syn bude mať sedemnásť rokov, hrá v staršom doraste a objavil sa i v reprezentácii, mladší hrá zatiaľ za ôsmakov. To, či to niektorí z nich alebo obaja dotiahnu aj do seniorského áčka, je len a len na nich, oni musia bojovať. Ak budú mať to srdce a chuť, ako som mal ja, tak sa im to určite podarí. Samozrejme, treba k tomu aj kúsok šťastia na trénerov, ktorí ich vedú a zdokonaľujú sa pod ich rukami, no ako som už povedal, všetko závisí od nich. Ja len dúfam, že sa im to podarí,“ zaželal si na záver Rudolf Jendek.