Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

POTVRDENÉ: Miroslav Šatan bude kandidovať na post prezidenta SZĽH

Na snímke generálny manažér slovenskej hokejovej reprezentácie Miroslav Šatan na tlačovej konferencii v Bratislave 12. júna 2019. Foto: TASR - Dano Veselský

Hokejová verejnosť sa dozvie meno nového šéfa zväzu 26. júna na volebnom kongrese SZĽH.

Bratislava 12. júna (Teraz.sk/TASR) - Miroslav Šatan sa uchádza o post prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH). Svoju kandidatúru oznámil na stredajšej tlačovej konferencii v Bratislave.

"Nechcem ísť do toho sám, ale spoločne s tímom ľudí, z ktorých už viacerí pracujú na zväze a zaoberajú sa problémami slovenského hokeja. Verím, že ho posunú smerom k lepšej budúcnosti," vyhlásil doterajší generálny manažér slovenských reprezentácií a následne predstavil svoje vízie: "Radi by sme pokračovali v budovaní akadémií a vytvorení atraktívneho prostredia pre rodičov a hráčov, aby z nich po prechode celým hokejovým systémom vyrástli kvalitní ľudia. Ak aj nebudú raz hrať profesionálny hokej, tak aby sa mohli plnohodnotne zapojiť do spoločnosti a efektívne fungovať v iných oblastiach. Ak budem vo voľbách úspešný, tak chcem počas prvých mesiacov navštíviť všetky kluby na Slovensku a spolu s nimi vytvoriť víziu, ako by mal najbližších desať rokov vyzerať hokej na Slovensku. Rozhodnúť o tom musia samotné kluby, lebo oni vytvárajú slovenský hokej," uviedol Šatan. Už pred voľbami by rád vytvoril pracovné skupiny, zástupcov klubov pozve na tri či štyri stretnutia, kde by im predostrel svoje plány.

Hokejová verejnosť sa dozvie meno nového šéfa zväzu 26. júna na volebnom kongrese SZĽH. Súčasný prezident Martin Kohút sa totiž rozhodol v ďalšom volebnom období nekandidovať. Uchádzači o uvoľnený post sa nemohli sami navrhovať ako kandidáti, nominovať ich musel jeden z klubov, ktorý spadá pod SZĽH. Kluby mohli podať oficiálne prihlášky do utorňajšej polnoci.

Mená všetkých kandidátov nie sú ešte oficiálne známe, prihlášky ešte musí schváliť volebná komisia, ktorá bude zasadať vo štvrtok. Šatana si za svojho nástupcu želal aj odchádzajúci šéf Kohút.

Šatan si po oznámení Kohúta zobral niekoľko dní na rozmyslenie, nakoniec sa rozhodol na funkciu kandidovať. "Určite to nebolo ľahké rozhodnutie. Viaceré kluby ma vyzvali, aby som do toho šiel. Pokúsim sa získať aj dôveru ostatných klubov," povedal. Bývalý dlhoročný reprezentačný kapitán a držiteľ všetkých štyroch slovenských medailí z MS sa rozhodol kandidovať na post šéfa zväzu aj preto, lebo z neho môže viac ovplyvniť hokejové dianie na Slovensku, než v pozícii generálneho manažéra: "Za uplynulé dva roky som videl, že veci sa hýbu správnym smerom. Určite sa zlepšilo celkové fungovanie zväzu, jeho finančný stav, kluby dostávajú viac peňazí ako v minulosti. Doniesli sme zahraničných odborníkov, ktorí posunuli slovenský hokej dopredu. Na Slovensku je veľa ľudí, ktorí sú zapálení pre hokej, len potrebujú kvalitné prostredie a informácie, s ktorými môžu pracovať."

Jednou z priorít Šatana v prípade úspechu vo voľbách by bolo udržať doterajšieho šéftrénera reprezentačného A-tímu Craiga Ramsayho pri národnom tíme. "Craig je určite súčasťou vízie. V prípade úspešného výsledku ho určite oslovíme na ďalšiu spoluprácu," potvrdil Šatan. "Za desať rokov by som rád videl plne funkčné hokejové akadémie. Bol by som rád, ak by každý kraj mal svoju akadémiu. Myslím si, že to je reálny cieľ, ak všetky zložky budú spolupracovať," dodal.

Slovenský hokej mal v samostatnej ére sedem šéfov: Jána Mitošinku, Viktora Špakovského, Dušana Pašeka, Jána Stanovského, Juraja Širokého, Igora Nemečka a aktuálne Martina Kohúta.