Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Plzeň remízou zabezpečila pre český futbal priamu miestenku do LM

Futbalista Fiorentiny Nicolas Gonzalez berie svetlicu v prvom zápase štvrťfinále Európskej konferenčnej ligy (EKL) Viktoria Plzeň - AC Fiorentina v Plzni vo štvrtok 11. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Definitívne o tom rozhodli hráči Viktorie Plzeň bezgólovou remízou v úvodnom štvrťfinálovom zápase Európskej konferenčnej ligy doma s ACF Fiorentina 0:0.

Plzeň 12. apríla (TASR) - Český zástupca už má istotu miestenky v základnej fáze Ligy majstrov v ročníku 2025/2026. Definitívne o tom rozhodli hráči Viktorie Plzeň bezgólovou remízou v úvodnom štvrťfinálovom zápase Európskej konferenčnej ligy doma s ACF Fiorentina 0:0. V koeficiente krajín sa tak Česi dostali do prvej desiatky pred Škótsko.

"Všetci sme to vedeli a je dobre, že sme pomohli českému futbalu," povedal po zápase obranca Robin Hranáč pre portál sport.cz. "Samozrejme veľký bonus, hlavne sme sa však chceli udržať v hre a za týždeň v Taliansku sa chceme popasovať o semifinále," zdôraznil ďalší zadák Václav Jemelka. Tréner Miroslav Koubek po záverečnom hvizde ihneď zdvihol ruky nad hlavu: "Mal som radosť, že sme remízou zaistili českému majstrovi priamy postup do Ligy majstrov od roku 2025. A tiež ma tešilo, ako skvele takticky mužstvo zápas zvládlo."

Vlaňajší finalista EKL z Florencie sa vrátil do Čiech s cieľom odčiniť júnový nezdar, keď v Prahe podľahol v súboji o trofej West Hamu 1:2. V úvodnom polčase v Plzni mal územnú prevahu, ale väčšiu šancu si nevypracoval. Naopak, domáci mohli ísť do vedenia, Matěj Vydra však v 24. minúte z dobrej pozície minul. V druhej polovici hostia súpera zatlačili, no vyťažili z toho len jednu strelu na bránku a tak sa tímy rozišli bez gólov. V domácom drese absentoval zranený slovenský stredopoliar Erik Jirka, brankár Marián Tvrdoň sedel lavičke.

"Bravó, Česko je desiate," reagoval šéf Slavie Jaroslav Tvrdík na výsledok z Plzne sa sociálnej sieti X. "Vďaka neskutočnému výkonu Plzne pôjde päť klubov do vyšších predkôl. Viktorka dokázala zázrak. Vďaka remíze dostane každý klub českej ligy, ktorý sa nedostane do UEFA súťaží, skoro 20 miliónov korún. Viktorii by sa mal český profesionálny futbal poďakovať mimoriadnym spôsobom. V európskych súťažiach hráme v jednom drese,“ dodal.