Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Pinturault najlepší v 1.kole obr. slalomu, Žampovcom jazdy nevyšli

Francúzsky lyžiar Alexis Pinturault bol najrýchlejší v piatkovom 1. kole obrovského slalomu na majstrovstvách sveta vo švédskom Are. Foto: TASR/AP

Slovenskému reprezentantovi Adamovi Žampovi so štartovým číslom 31 úvodné kolo vôbec nevyšlo, keď na druhom medzičase nabral vyše štvorsekundovú stratu.

Are 15. februára (TASR) - Francúzsky lyžiar Alexis Pinturault bol najrýchlejší v 1. kole piatkového obrovského slalomu na majstrovstvách sveta vo švédskom Are. Bronzový medailista z MS 2015 v technicky najnáročnejšej alpskej disciplíne a víťaz kombinácie na MS 2019 viedol s malým náskokom desať stotín sekundy pred obhajcom trofeje Marcelom Hirscherom z Rakúska. Na tretej priečke figuroval Henrik Kristoffersen z Nórska (+0,18 s).

Slovenskému reprezentantovi Adamovi Žampovi so štartovým číslom 31 úvodné kolo vôbec nevyšlo, keď na druhom medzičase nabral vyše štvorsekundovú stratu, v cieli zaostal o 5,82 s a figuroval na 43. priečke. "Chcel som to až veľmi pustiť do spodnej roviny a v rozhodujúcej bráne, kde sa získava rýchlosť, som priľahol vnútornú lyžu a vedel som, že je to stratené. Išiel som však ďalej, aby som si vyskúšal spodok. Keď človek príliš chce a veľmi tlačí, tak to nejde. V mužskom lyžovaní sa však nedá jazdiť ináč ako naplno. Berie sa každá stotina a nie taká veľká chyba, akú som urobil," povedal Adam Žampa v cieľových priestoroch.

Jeho brat Andreas (štartové číslo 39) urobil chybu v rovnakých miestach a zaradil sa hneď zaňho s mankom 6,05 s. "Trocha som prisadol vnútornú lyžu, musel som zastaviť, odpichnúť sa a ísť ďalej. Vrch a spodok som išiel dobre, stratil som asi 1,5 sekundy, keby som stratil približne sekundu aj tam, bol by som určite do tridsiatky. To sú MS, treba ísť naplno. 'Obrák' je môj jediný štart, nikdy sa na to nevykašlem, ale aj preto som pokračoval, aby mi to vydalo do šesťdesiatky a mohol som aspoň ísť druhé kolo. Budem v ňom mať číslo ako vo Svetovom pohári, vezmem to tak tréningovo."

Ďalší Slovák Matej Falat bol na 49. mieste (+6,85 s) a rovnako ako na Žampovcov naňho čakalo 2. kolo (17.45) po odjazdení elitnej tridsiatky: "Trápi ma choroba, bol som slabý a ukázalo sa to, lebo trať bola dlhá a dosť rozbitá. Mal som naozaj dosť už asi v polovici. V kvalifikácii to dopadlo fajn, škoda tej choroby, dnes som to nemohol ukázať na sto percent." Matej Prieložný nedokončil 1. kolo.

Prvé kolo odštartoval Kristoffersen, no bol to druhý Pinturault, ktorý v slnečnom počasí a pri teplote šesť stupňov Celzia zvládol svah najlepšie a zašiel najrýchlejší čas 1:09,97 min. Pred Nóra sa z ďalších adeptov na medaily dostal už len Marcel Hirscher. Dvadsaťdeväťročný Rakúšan išiel na trať s chorobou a svoj štart definitívne potvrdil len pár hodín pred začiatkom úvodného kola. Napriek zdravotným komplikáciám však zajazdil druhý najlepší čas a za lídrom zaostal len o desať stotín. Trať dostávala s každým ďalším pretekárom viac zabrať a v spodnej časti bola rozbitá. Z lyžiarov s vyššími číslami sa predrali výrazne dopredu len Nemec Alexander Schmid z 23. miesta na štarte na 7. miesto v cieli s mankom 0,92 s a hneď za ním sa umiestnil Švajčiar Marco Odermatt, ktorý odštartoval z 22. pozície.

Druhé kolo bolo na programe o 17.45 h.

/vyslaný redaktor TASR ak/